• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

15.01.2026, 03:01

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Kde dělám chybu při zapojení elektronického předřadníku?

Started by Hynek Čermák, 15.09.2015, 11:52

previous topic - next topic

Hynek Čermák

15.09.2015, 11:52 Last Edit: 18.09.2015, 21:54 by Miroslav Minařík
Po výměně elektronického předřadníku Helvar pro zářivkové svítidlo 2x58W, nahrazen původní předřadník novým, svítidlo přepojeno dle schématu na novém předřadníku, ovšenm zářivka nefunkční ... nesvítí.

Trubice, vodiče a vše okolo je OK, nejde mi do hlavy proč to nefunguje, protože jsem bral 2 nové předřadníky a ani jeden nejde (to už by musela být velká náhoda).
Nyní mám zapojeno na dílně na stole, takže chybu v zapojení mohu asi vyloučit.
Může mě někdo popostrčit kde je chyba už si nějak nevím rady.
Obrázky původního a nového předřadníku přikládám.

Václav Třetí

Před nedávnem jsem zapojoval stejné provedení předřadníků jako máte zapojení toho nového, jen byly pro 2x36W a všechny (8 ks) fungovaly na první zapojení. Helvar na rozdíl od jiných značek příliš nezlobí, napadá mě, zkuste proměřit ohmetrem zda nemáte někde přerušený spoj v paticích a popř. vadné žhavení trubice, zejména na té straně trubic, kde jsou zapojena do serie.

V jiném případě před časem jsem se také setkal s trubicemi, které měly špatně zalisované vývody do kolíčků patic, po zahýbáni s nesvítící trubicí se začala rozsvěcet (inicioval se starter, jednalo se o klasické zapojení s tlumivkami), po zhasnutí při dalším rozsvěcování opět nechtěla startovat. Při kontrole patic jsem pak objevil problém s trubicemi.
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Hynek Čermák

Ohmetrem jsem vše proměřoval a bylo to v pořádku.
Nicméně problém vyřešen:
Opravdu je to těmi předřadníky, oba špatné  :-\, po té co jsem v totožném zapojení použil předřadník OSRAM, tak to jde.......
To se mi ještě nestalo abych měl ze dvou zakoupených kůsů 2 špatné  (zle)

Václav Třetí

To je smutné,  d í k y  za zprávu, zase jeden výrobce, kterého možná zařadíme na černou listinu mezi různé ...luxy.
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

ACEOF ACES

Neříkám, že oba předřadníky nemohou být špatný, jenom mne napadlo jestli ty nové předřadníky HELVAR, se zapojením trubic na jedné straně do série, nemohou mít problém např. s vyšším odporem žhavících vláken, ale mohu se mýlit.

Hynek Čermák

Předřadník je k tomu určený tak by fungovat měl, zapojeno přesně dle schématu na předřadníku ......takže by neměl být problém

František Šohajda

18.09.2015, 13:56 #6 Last Edit: 18.09.2015, 21:52 by Miroslav Minařík
Nedávno jsme pro velké "drnčení" klasických tlumivek předělávali zářivky na tyto Helvary v celkové částce asi 55 ks a vždy to šlo na první pokus, je to rok a všechny svítí ...
Asi vadná várka tlumivek, namontovaných na samostatném plechu  v ohybu zářivek.
Svítí celé dny a bez problémů.
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...