• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jaký průřez vodičů kabelu použít pro příkon 200W/50m?

Started by Jan Bouda, 15.09.2015, 12:14

previous topic - next topic

Patrik Mlynar

Kto urci, kto je odbornik z regionu ? Ved nedavno tu boli fotky (ktore ste museli stiahnut), ako firma narobila rozne cudne veci na dome. Laik nema sancu rozoznat, kto je odbornik. Zle urobene kurenie nehreje alebo praskne, ale zle urobeny bleskozvod, prepetovka - to sa nemusi prejavit nikdy, ak bude stastie na strane obyvatela.

Zivnostensky list ani odborna skuska nic nezarucuju v dnesnej dobe.
Miestny elektrotaliban zacne citovat svate normy  ....

Jan Franěk

Quote from: Patrik Mlynar on 20.09.2015, 18:59
Zivnostensky list ani odborna skuska nic nezarucuju v dnesnej dobe.

To máte pravdu. Taky se občas divím, kolik lidí se snadno poznatelnou psychickou poruchou může běhat na svobodě a volně přispívat kamkoliv je napadne.  Nebo dokonce vlastní diplomy, či výuční listy.
V minulosti dokonce podobní lidé strhávali davy na svou stranu a začínali války.   (dance)

Ale to už je trochu mimo téma.

Osobně mi pořád chybí nějaké zadání. Stále jsem se nedozvěděl, co po nás tazatel chce. Potřebuju poradit třeba, nebo je blbost.  Otázka má být jasně formulovaná. Chci udělat to a to, nevím si rady s přívodem, který bude tak dlouhý, tak uložený a potřebuju od toho tohle. Není to zas tak těžké.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Václav Třetí

Quote from: Jan Franěk on 20.09.2015, 19:08
... se občas divím, kolik lidí se snadno poznatelnou psychickou poruchou může běhat na svobodě...
V minulosti dokonce podobní lidé strhávali davy na svou stranu a začínali války. 

Nejen v minulosti, také dnes a není to od nás až tak daleko!
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Jan Bouda

tak já se tady vyjádřím, zátěž byla střelena od boku a dost přestřelena, nedomyslel jsem následky. Příkon ledek je cca 20W na 50m okruh doufám že rozvod 2x2,5 bude vyhovovat.

dále budou svítidla na 230V s vlastním zdrojem pro led. k tomu bude přívod 3x2,5 okruh 2x 50m

Juraj Rojko

Doufat můžete, ale velmi pravděpodobně to bude tak, že ty na začátku budou svítit normálně a ty na konci málo. Alespoň pro začátek by to asi chtělo větší průřez. Předpokládám paralelní řazení více svítidel. Možná lepší než doufání a hádání by bylo to (nechat) spočítat. K tomu je ale musíte mít přesnější představu o počtu a poloze (vzdálenosti) jednotlivých svítidel.

Jan Franěk

Už u dvou LED pásků za sebou (5m jeden), je znatelný pokles (i když ne nějak zásadní)  jasu mezi první a poslední částí. Stačí ale slabší napájecí přívod 12V a rozdíl se projeví razantněji. Možná i proto se to neprodává po 20m  o:-)

Uvědomte si, že u napětí 12V, je znát pomalu každý metr.

Ještě stále nechápu, jestli se bavíme o 50m přívodu pro LED pásek ,nebo 50m LED pásku (to mi tedy nevychází na těch 20W)
V prvním případě 50m přívodu 230Va trafo nedaleko pásku, v druhém případě několik napájecích kabelů, jeden tak pro každých 10m pásku, pokud chcete minimální rozdíly ve svítivosti pásků.

Tedy mi opět chybí přesné zadání. Třeba tolik a tolik metrů pásku, s takovým výkonem na 1m délky. Napájet to potřebuji zde a přívody budou takto daleko a nelze jinam dostat trafo. Nebo trafo bude hned vedle.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Jan Bouda

zkusím tedy doplnit, zdroj 12v bude u rozvaděče, přes stykač bude pouštěno 12V do krabice ke schodišti, vzdálenost nemám zatím přesně změřenou, ale do 30m. Tam budou 3 ledpásky po 80cm s výkonem 4,2W/m, přívod do krabičky 3x2,5 (použiju 2x2,5), druhý okruch bude to samé jen přívodní krabice vzdálena max 20m. K ledpáskum bude přívodní kabel 2x1 max 2m dlouhý.

zdroj 12V - LPV-100E-12 (předimenzovaný)

3 okruh bude 230V z rozvaděče k lampám kde bude spínaný zdroj pro led výkon 5W. Celkem 6ks, okruh 50m.

4 okruh bude 230V z rozvaděče k lampám kde bude spínaný zdroj pro led výkon 5W. Celkem 6ks, okruh 50m.