• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

13.01.2026, 13:42

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak redukovat startovací proud trafa pro LED osvětlení pod 25A?

Started by Jan Tošovský, 22.09.2015, 23:29

previous topic - next topic

Jan Tošovský

Pro LED pásek do kuchyně jsem pořídil malé trafo, které však po zapnutí vyhazuje jistič 25A. Až dodatečně jsem na stánkách jiného e-shopu objevil informaci, že je nutný jistič 40A.
http://www.leduniversal.cz/leduniversal/Instalacni-zdroj-trafo-POS-stabilizovany-12W-FTPC12V12-d286.htm

Jistič ale opravdu měnit nehodlám.

Lze nějak efektně před trafo předřadit nějakou kouzelnou krabičku, která by proudový náraz potlačila? Ideálně napojitelnou přímo na síťové vodiče, žádné macaté redukce do síťové zásuvky ala http://www.conrad.cz/omezovac-nabehoveho-proudu-612-44-16-a-3680-w.k622412

Našel jsem návod na Omezor, ale říkám si, jestli v dnešní době neexistuje nějaké miniaturizované řešení. Přeci jen mi jde jen o relativně malý výkon (do 15 W).
http://mujweb.cz/jsk/Drobnosti/Omezor.htm

Pokud ne, budu se muset poohlédnout po jiném trafu. Problém je však ten, že tento startovací proud se nikde běžně neuvádí, takže hrozí další blamáž. (Ta informace chybí i na průvodním listu k mému trafu, takže je otázka, nakolik je ten údaj 40A hodnověrný).

Petr M

Cože? Tohle chcete řešit za vlastní prachy?  :o  Je to problém toho, kdo vám to prodal a nevím, proč za řešení problému chcete ještě platit.

Pokud je tam požadavek na jištění 40A, odporuje to maximální přípustné velikosti jističe pro osvětlení  (norm). Navíc jste nebyl před koupí seznámen s parametry výrobku  (norm) Reklamujte to a požadujte uvedení do stavu, který je v souladu s ČSN, nebo prachy nazpátek.

Když se budou cukat, ČOIku na ně. Napálili vás a obchodníka nejvíc bolí kopanec do peněženky, tak mu to nadrzo vraťte.

Jsou dvě možnosti. Buďto nadávat na lumpy a hromadit doma nepotřebný předažený šrot, nebo se postarat, aby doma ubylo nepořádku a aby dacani měli tak velký prodejní náklady, že kvalitní značkový výrobek bude za polovinu  ;) Btw, už vám prodejce předložil ES Prohlášení o shodě? Máte na to právo...  ;) Je tolik krásných způsobů, jak je prudit v mezích zákona, pokud to člověk urgentně nepotřebuje...  :D

-------------------

Btw, technicky je řešení na chvilku hraní s páječkou, ale jde o VTZ a nevím, jak moc máte zkušeností, takže návod sem dávat nebudu. A stálo by to čas a prachy - zbytečně.
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...

Juraj Rojko

Ale ne, tam není požadavek na předjištění 40A, pouze inrush current je 40A, což je obvyklá hodnota u těchto typů zdrojů. Za normálních okolností by to měl 16A jistič udržet. Mimochodem, vy máte jištěna světla 25A jističem?

Patrik Mlynar

NTC termistor dimenzovany podla trvaleho prudu odoberaneho zdrojom. Poradia vam v lepsom obchode su suciastkami. Cena do 1 eura.

Pripadne obvod ako sa pouziva v audio zosilnovaci alebo laboratornom zdroji s toroidnym trafom, kde rele preklenie po par sekundach vykonovy odpor, zrejme sa to da objednat v nejakom na audio zameranom eshope. Cena 5 - 10 euro.
Miestny elektrotaliban zacne citovat svate normy  ....

Martin H.

Treba vymeniť kus alebo vymeniť značku. Mám 2 alebo 3 podobné a istenie 6A (char. B) spoľahlivo drží.

BTW, nie je to krásny preklad?  :D (v e-shope): Maximální proud odebíraný z webu: 0,2A/ 230VAC

Tomáš Žabka

Pokud mate zdroj pro LED s větším lineárním trafem tak jediné co efektivně pomůže je spouštět ho přes odpor a to jak NTC tak přes klasiku s relátkem na přemostění. Se spínáním traf mám po posledním projektu bohaté zkušenosti a ať jsem dělal co jsem dělal, tak jediné co málo topilo a bylo 100% účinné byl výkonový odpor a časové relé. Prodávají se i polovodičové spouštěče, ale ty mají trvalé ztráty.

Pokud nechcete dělat takové šílenosti, pořiďte si spínaný zdroj pro LED osvětlení a problém budete mít vyřešen.
Vše se dá nějak vyřešit, vždy jde jen o to najít optimální řešení daného problému.

Projektant a revizní technik E1A, E1B.

Vít Rotrekl

Sel bych cestou reklamace... Nevidim duvod proc by mel 15W zdroj pro LED vyrazet 25A jistic. Pred casem jsem u zakaznika montoval zdroj 200W, a v pohode ho udrzela 10ka jistic. Tusim, ze mela char. C.
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Patrik Mlynar

Quote from: Tomáš Žabka on 23.09.2015, 13:48
Pokud nechcete dělat takové šílenosti, pořiďte si spínaný zdroj pro LED osvětlení a problém budete mít vyřešen.

Prave u spinaneho zdroja by som cakal prudovu spicku pri nabijani kondenzatora za usmernovacom. Ak sa s tym vyrobca prilis nehral a dal tam kus drotu alebo odpor 2.2 ohmu, tak je problem na svete. Zopar PC na jednom zasuvkovom okruhu zhodi v pohode aj 16 A istic, z toho isteho dovodu.

Vít Rotrekl

Jenže v PC bude zdroj kterej má od 300-400W (běžný kancelářský), tady se bavíme o zdroji co má 15W
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Joscer

Quote from: Juraj Rojko on 23.09.2015, 13:01
Ale ne, tam není požadavek na předjištění 40A, pouze inrush current je 40A, což je obvyklá hodnota u těchto typů zdrojů. Za normálních okolností by to měl 16A jistič udržet. Mimochodem, vy máte jištěna světla 25A jističem?
Mozna mu vyhazuje hlavni bytovy jistic 25A - pak je zraly na vymenu, pokud by to svetelny 16C nepobral.

Pokud jsou jeho jistice bezvadne (neopotrebovane) a v dokumentaci trafa (navodu) neni pozadavek na vyssi jisteni nez 16A uveden, vyrobek je na vraceni - rozpor s kupni smlouvou. Snad jiny model 15W zdroje musi vyhovet lepe...

Dale bych udelal test s vypadkem proudu, pokud by po nabehu vsech spotrebicu v domacnosti najednou (po vypadku a opetovnem nahozeni proudu) vyletl nektery jistic, tak takove trafo by letelo. Prece nebudu bastlit omezor pro nove trafo? Proc to neudela jeho vyrobce??
Chytrý napadne špatný názor, hlupák jeho autora.

Patrik Mlynar

Quote from: Vít Rotrekl on 23.09.2015, 15:15
Jenže v PC bude zdroj kterej má od 300-400W (běžný kancelářský), tady se bavíme o zdroji co má 15W

Ak 15W zdroj vyhadzuje istic, tak to patri na reklamaciu, zrejme cinski sudruhovia opat urobili chybu a setrili. O zivotnosti toho trafa mam pochybnosti, ci je vnutri dimenzovane na prudove razy schopne vypnut 25A istic. Vyrobca sa poistuje katalogovou hodnotou 40A , co je dalsi trik. Celkom by ma zaujimalo, aku kapacitu ma kondenzator za mostikom, urcite tam nedali 400uF / 400V.

Jiří Schwarz

Pokud je to transformátor s výkonem řádově několik málo desítek W a špička při zapnutí dokáže "vyrazit" jistič 25A, nabízí se ještě jeden pohled:

- jaké máte napětí v síti? Pokud máte 240V a více a je to trafo, kde se šetřilo úplně na všem, takže pro 230V je tam "sycení jádra nadoraz", tak i těch 240V může situaci zhoršit natolik, že jistič padá.
Pak by bylo zajímavé změřit kolik to trafo "papá samo o sobě, naprázdno, bez zátěže"!
Už jsem to jednomu "šťastnému provozovateli LEDek" ukazoval - měřili jsme trafo, které se hřálo...
osvětlení prostoru spínané na S trafa. A 24 hodin denně trafo bralo víc, než mělo psané to osvětlení
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Juraj Rojko

Tohle ale není trafo. Buď je ten zdroj vadný, nebo je vadný jistič, nebo je jistič přetížený a tohle je pověstná poslední kapka. Bylo by potřeba vědět, jak to s tím 25A jističem opravdu je, zda to vyhazuje pokaždé, atd.

Piszkos Munkak

Presne jak pise p. Mlynar, staci termistor a je po problemu.

Petr M

Nabídli to pro domácí použití. Tj. světelný okruh na 99% 6A/B nebo 10A/B. Dolní hranice pro zkratovou spoušť je 3-5In, tj. 18-30 nebo 30-50AA. Pokud někdo ví, že je tam startovací proud 40A a prodá to pro tohle použití, nezaslouží si nic jinýho, než vrátit utržený peníze. V obou případech je v oblasti zkratové spuště!

Druhá věc je 25A/B jistič. Ten by měl reagovat na zkratový proud při 75-125A. Vybavit při 40A špičce, tak ho  okamžitě měním Těch pár stovek za problémy nestojí...

Btw, nestartuje současně se zdrojem ještě něco dalšího? Proudy se sčítají...

Quote from: Piszkos Munkak on 23.09.2015, 19:25

Nestačí. Neřeší to podvodníka a musí to udělat někdo, kdo tomu rozumí. Takže laik si to neudělá a profík si za to vezme prachy (v tomto případě zbytečně).
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...

Zdenek Hejčl

To Piszkos Munkak:
Dobře, a to budeme si opět dodělávat opět výrobky doma. Jak tomu bylo například u škodovky DODO.... (zle)
Dle mého názoru, by nové zařízení nemělo negativně ovlivňovat instalaci!
Obzvláště, pokud je to zdroj na 12W!
Tím, že se výrobce kryje:
Až dodatečně jsem na stánkách jiného e-shopu objevil informaci, že je nutný jistič 40A.
Pokud to mohu shrnout:
Výrobci se to moc nepovedlo a je to  (dabel) šmejd, zaloužil by si  (zliskat).
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Patrik Mlynar

Quote from: Jiří Schwarz on 23.09.2015, 18:04
takže pro 230V je tam "sycení jádra nadoraz", tak i těch 240V může situaci zhoršit natolik,

To nie je toroid, ale spinany zdroj - vid vlozeny odkaz na vyrobok. Ok, trafo je tam samozrejme tiez, ale hlavny problem vidim v nabijani kondenzatora za diodovym mostikom.

Najviac ma pobavila veta "kvalitny zdroj, aktivna korekcia ucinnika"  :) Zrejme koriguje tym, ze vypne bytovy istic.

Juraj Rojko

Docela se divím, že se tak všichni divíte. Najít podobný zdroj, který nemá startovací proud v hodnotách desítek A je docela dřina a jejich ceny jsou pak obvykle mnohonásobně větší. Výrobce žádný 40A jistič nepožaduje, to bylo jen nepochopení jednoho technického údaje. I u zkratové spouště platí, že proud musí nějakou dobu procházet aby vybavila. Takže nelze jednoduše vynásobit dvě čísla a říct, že se to použít nedá. Že je to na hraně a je to problém s více důsledky (např. trpící kontakty) je dobře známý fakt, který se i tady nejednou řešil. Ale je zbytečné se pohoršovat nad jedním výrobcem, když ostatní to dělají úplně stejně. Já naopak oceňuju, že údaj uvádí a já se podle toho mohu zařídit, tj. např. nekoupit to.

Edit: Jen pro porovnání namátkově MEAN WELL APV-12-12 (také 12V/12W) Inrush Current/230V: 70A