• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 13:25

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je možné si udělat po §5 hned §8?

Started by Ladislav Šustr, 30.08.2005, 09:48

previous topic - next topic

Lukas55555

Nečo podobné je i na Slovensku. Roky bol par. 21- elektrotechnik ktorý mal definíciu Elektrotechnik je fyzická osoba, ktorá má ukončené stredoškolské elektrotechnické vzdelanie alebo vysokoškolské elektrotechnické vzdelanie.
(2) Elektrotechnik je aj fyzická osoba, ktorá môže v rozsahu svojho odborného vzdelania vykonávať činnosť na vyhradenom technickom zariadení elektrickom, ak má odborné vzdelanie v inom učebnom odbore alebo v inom študijnom odbore ako elektrotechnickom, ktorého súčasťou je výučba zameraná na príslušné technické zariadenie elektrické.

Zlom nastal v roku 2013 kedy pribudla možnost "alebo ak absolvovala ďalšie odborné vzdelávanie v akreditovanom vzdelávacom programe zameranom na technické zariadenie elektrické v minimálnom rozsahu 400 hodín."

Problémom vsak je  že definície paragrafov 22- samostatný elektrotechnik, 23 elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky a 24 revizny technik sa nezmenili a uvadzali ze je to elektrotechnik so zodpovedajúcou praxou.

Miroslav Minařík

Quote from: Milan Hudec on 22.02.2018, 23:23
Když mám papíry sotva na mopeda tak nepůjdu hned do autobusu.

§5 s prokazatelnou desetiletou praxí jako montér a pomocná síla OTK se napnula a šla na §8.
Vzdělání měl. Praxi na montážích a dokonce i v revizní činnosti měl také.
Na tom je jen zarážející, že mu ta §5 tak dlouho vydržela.
Takže jaký moped?
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Milan Hudec

Právě proto nový návrh redukuje počet $.

František Šohajda

Jak se říká, co bylo bylo, terazky jsem....... ::)

Ten par.8 začal být "odkupný" od té doby (asi 27 let nazpět) co se začali dělat ŽL...
Kamarád , montér antén - par.8 jinak nedostane živnost, ledničkář-par.8 jinak nic.....A tak dále....
A tehdy tito živnostníci-třeba montér satelitů,antén nic nevěděl o elektrice....praxe žádná...tak ten par. 8 byl vydán načerno......takto to začalo a jede to dones!!
Tito pracovníci neznali nic, podle mne by jim na zapojení zesilovače antény stačil par.6 -max.7 !
Takto to pracovníci ITI zkazili a vleče se to dodnes!
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jan Franěk

23.02.2018, 18:29 #22 Last Edit: 23.02.2018, 18:34 by Jan Franěk
Quote from: František Šohajda on 23.02.2018, 17:01
Ten par.8 začal být "odkupný" od té doby (asi 27 let nazpět) co se začali dělat ŽL...

S tím si dovolím nesouhlasit. Sám jsem začínal na jinou živnost, než dosáhnu potřebného par. a vím že zrovna na opravy spotřebičů stačil par. 6.  Zrovna tak pro jakoukoliv jinou činnost činost spojenou s elektrikou. Sám jsem s par.6 měl například prodej a montáž vysílaček do aut i na objekty a již zmíněné opravy spotřebičů a el. nářadí. Par .8 jsem potřeboval až na TIčR a el. instalace dodavatelským způsobem.

Quote from: Milan Hudec on 23.02.2018, 16:44
Právě proto nový návrh redukuje počet $.

Asi o jeden. Uvidíme konečný výsledek. Zatím bych byl opatrný, protože se to změnilo už mnohokrát. V principu mi to přijde stále více na houby a jen očekávám jak to dopadne a prostě se tomu budu muset nějak přizpůsobit. Nějak bylo, je a zase nějak bude. V nejhorším případě změním profesi a sednu si za volant kamiónu, nebo k pokladně v Lídlu  ;) 
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

František Šohajda

23.02.2018, 18:48 #23 Last Edit: 23.02.2018, 18:56 by František Šohajda
QuoteSám jsem začínal na jinou živnost, než dosáhnu potřebného par. a vím že zrovna na opravy spotřebičů stačil par. 6.

To si dovolím nesouhlasit!
U nás to bylo tak, jak jsem popisoval, proto se par.8 dával každému!!Třeba tel.mechanik!
Na našem okrese to tak chtěli , bez návaznosti na ITI -tehdy!
Bylo to někdy po boomu žinostníků-zasílali dom i dopisy na prokázání par.8 (asi doporučení z ITI)?
Pak to nějak skončilo a vyšlo to do ztracena.

QuoteV nejhorším případě změním profesi a sednu si za volant kamiónu, nebo k pokladně v Lídlu  Mrknutí 

Ten styl Lídlu bude co nevidět i u elektrikářů!
Lidi nejsou a nebudou!! Práce čím dál tím více, brzdí už mnohé stavební firmy.
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...