• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

15.01.2026, 00:13

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak nastavit u Protherm RAY doběh čerpadla?

Started by Meloun Lukáš, 16.10.2015, 22:22

previous topic - next topic

Meloun Lukáš

16.10.2015, 22:22 Last Edit: 17.10.2015, 21:33 by Miroslav Minařík

Mám problém s nastavení doběhu čerpadla.
Kotel mám zapojen bez pokojového termostatu, bez jiné regulace, jen potřebuji aby držel nastavenou teplotu.
Ačkoliv nastavím v servisním menu libovolnou dobu doběhu, tak pokud mám nastavenu jakoukoliv teplotu, tak čerpadlo prostě nevypne. Ale pokud nastavím nejnižší teplotu (--), tak čerpadlo po určené době vypne.
Jinak kotel na nastavení reaguje, např. pokud nastavím aby běželo čerpadlo jen na nižší rychlost, tak tak běží.
Ale s tím vypínáním je prostě problém...

Řešil jsem to s technikem, ale zatím bez reálného výsledku. Slíbil mi, že zajede, ale zatím se tak nestalo... Ale jelikož je dost nespolehlivý, tak ho čekám tak na jaře...  ;D

Neřešil jste prosím někdo něco podobného?

adrian kramer

Doba dobehu zacina plynut po vypnuti termostatu (po ukonceni poziadavky na vykurovanie). Kedze tam termostat nieje nainstalovany tak dobeh sa neaktivuje.

Lukáš Meloun

Rozumím tomu tedy správně, že ke kotli musím mít připojen nějaký pokojový termostat nebo něco, co budě řídit teplotu vody v oběhu, a pak bude doběh fungovat? Jinak se sice bude kotel teplotně regulovat podle nastavené teploty (spínáním a vypínáním těles), ale čerpadlo poběží na stálo? Díky.

David Hruda

Kotle Protherm přesně neznám, věnuji se kotlům jiných výrobců, ale že by čerpadlo nevypínalo bez prostorového termostatu se mi nezdá.
Podobný problém měla Mora, která měla chybu ve firmware a řešilo se to výměnou desky (za určitých podmínek čerpadlo nevyplo).
Běžně se nastavuje doběh čepradla na čas nebo na teplotu.
Prolétl jsem očima dostupné materiály Prothermu a dočetl jsem se, že je nastaven doběh na 10 minut, tedy 10 minut od vypnutí i termostatem otopné vody.
Pravděpodobnější se mi jeví chyba v nastavení, nemáte v menu někde zapnutý trvalý běh čerpadla?
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

adrian kramer

Quote from: Lukáš Meloun on 19.10.2015, 13:40
Rozumím tomu tedy správně, že ke kotli musím mít připojen nějaký pokojový termostat nebo něco, co budě řídit teplotu vody v oběhu, a pak bude doběh fungovat? Jinak se sice bude kotel teplotně regulovat podle nastavené teploty (spínáním a vypínáním těles), ale čerpadlo poběží na stálo? Díky.

Priestorovy termostat neriadi teplotu vykurovacej vody. Teplotu vykurovacej vody nastavujete uzivatelsky na paneli kotla. Termostat dava kotlu poziadavku na kurenie v pripade, ze teplota v priestore/miestnosti, kde je termostat umiestneny je nizsia ako nastavena teplota na termostate. V pripade dosiahnutia pozadovanej teploty v priestore + hysterezia, termostat uvolni kontakt(rozpoji ho) a dava kotlu informaciu , ze poziadavka na kurenie skoncila - tu zacina plynut doba dobehu cerpadla. Dobeh cerpadla je koli odovzdaniu zvysneho tepla z telesa kotla a tým aj dochladenie kotloveho telesa. nic viac - nic menej aj napriek tvrdeniu p.Hrudu.

David Hruda

Trochu jsem to promyslel a dávám panu Kramerovi za pravdu: pokud se má udržet teplota vody v systému, mělo by trvale běžet čerpadlo. Omlouvám se za nesprávnou informaci.
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

adrian kramer

Quote from: David Hruda on 19.10.2015, 22:23
Trochu jsem to promyslel a dávám panu Kramerovi za pravdu: pokud se má udržet teplota vody v systému, mělo by trvale běžet čerpadlo. Omlouvám se za nesprávnou informaci.

prijima sa...

Lukáš Meloun

Také jsem se nad tím zamyslel a pan Kramer má pravdu, musí to být tak, aby fungovalo... Díky za pomoc, teď už je to jasné...