• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Může rychlovarnou konvici poškodit její trvalé usazení v základně pod napětím?

Started by Jirka777, 23.10.2015, 14:05

previous topic - next topic

richard_ba

no evidentne ano kedze sa to zacalo pouzivat len relativne nedavno. samozrejme netvrdim ze to je vynalez poslednych rokov ale elektromobil tiez existoval uz asi pred 100rokmi a presadzovat sa zacinaju az teraz.. ale to je o inom. tiez je otazka aku mal ten model vtedy cislivost/vybavovaci prud

Zdeněk Friedrich

To richard_ba: již jsem toto téma otevřel začátkem roku viz http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,31818.0.html
Na Amperu jsem o tom mluvil s panem ing. Zdeňkem Gecem od Siemensu, měl tam AFD na ukázku, detailně mi vysvětlil funkci a dal mi  48 mi stránkovou publikaci s popisem a vysvětlením funkce, s grafy a obrázky (v angličtině). Souhlasil s názorem, že prozatím se na našem trhu příliš neprodává,  ale není problém si ho objednat. Dle mě, by určitě měl přístroj 5SM6 AFD Unit uplatnění zvláště v dřevostavbách a jsem přesvědčen, že jako prevence proti požáru, by byl výrazně účinnější, než chránič s reziduálním proudem 300 mA.

richard_ba

dakujem pekne za reakciu. ono vyhladovo uvazujem o dome takze to bol jeden z dovodov preco som sa pytal. dobre vediet ze sa da kupit aj u nas. otazka je ci o tom vedia aj projektanti ale snad ano.

len pre zaujimavost ten konkretny popis funkcie nahodou nemate v elektronicke forme ze?

Zdeněk Friedrich

Quote from: richard_ba on 24.10.2015, 15:49
dakujem pekne za reakciu. ono vyhladovo uvazujem o dome takze to bol jeden z dovodov preco som sa pytal. dobre vediet ze sa da kupit aj u nas. otazka je ci o tom vedia aj projektanti ale snad ano.

len pre zaujimavost ten konkretny popis funkcie nahodou nemate v elektronicke forme ze?

Někteří projektanti se celoživotně vzdělávají a smekám před jejich znalostmi  (jednicka), na druhou stranu se setkávám s projekty ověnčenými razítky ČKAIT, které jsou na úrovni vědomostí průměrného učně  (plc) a to se nechci dotknout některých cílevědomých učňů.
Pokud chcete nějakou vychytávku mít v projektu, stačí se projektantovi zmínit, že to a to chcete realizovat a hned na jeho reakci poznáte jestli je v obraze nebo naopak úplně mimo mísu  (dance).

Odkaz na brožuru k Siemens 5SM6 AFD: http://www.automation.siemens.com/tip-static/dlc/en/Low-Voltage-Components/Technology_Primer_5SM6_AFD_Unit.pdf
Pokud budete projekt s tímto přístrojem realizovat, tak by mě a určitě i některé kolegy zajímaly vaše zkušenosti. Můžete o tom založit nové téma.

Milan Hudec

Konvici řeším tlačítkovým relé na pět minut, pohodička klídek.

richard_ba

urcite dam vediet aj ked nebude to zase tak rychlo :) ale temu zalozim kedze ma bude zaujimat aj nazor na celkovy projekt. tiez dakujem za bozurku. vyzera to na zaujimave citanie.

ad konvica - to 5 min rele je dobry napad. mozno to tiez v buducnosti vyuzijem.

Václav Třetí

Použití jiskrových chráníčů je v USA nyní nutné v novostavbách a při rekonstrukcích, nikoli však na všechny obvody, mají tím být vybaveny přednostně obvody pro místnosti jako ložnice, obýváky a dětské pokoje.

Není to s nimi úplně jednoduché, občas nepoznají užitečné jiskření (komutátorové motory) od toho nebezpečného.

Tím, že se tam pro většinu spotřebičů používá napětí 120V, jsou potřebné zhruba dvojnásobné proudy, než pro obdobný spotřebič při 230V a nasazení zejména v dřevostavbách je velmi účelné.

K proudovým chráničům: Již v 70. létech  byly u nás dostupné proudové chrániče DDR - Ruhla s diferenciálními proudy 30 až 500mA. Bylo jich ovšem poměrně málo a byly předepsané pouze v elektroinstalacích maringotek (náhrada za napěťové chrániče),   při práci v podzemí a též se používaly v sítích TT na jižní Moravě.

V české elektrotechnické literatuře se setkáme s jejich popisem a principem funkce již v 50. létech. Např. kniha Cyril Macháček, Uzemnění a jeho kontrola, SNTL březen 1958, edice Elektrotechnická minima, sv. 20 obsahuje pojednání o napěťových a proudových chráničích na str. 66 až 71. Velice zajímavý je poslední odstavec (citace):

Diferenciální proudový chránič je poněkud složitější a tím i dražší než chránič napěťový, proto u nás do praxe ještě nepronikl, přestože v cizině se ho často používá. Jeho velké přednosti při snižování úrazovosti a zabránění škodám si však jistě vynutí uplatnění i u nás.

P.S. Je jen velká škoda, že to trvalo asi 40 let, než se jeho slova naplnila a došlo k jejich běžnému používání.
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Petr Pavlíček 1

Quote from: Zdeněk Mazač on 23.10.2015, 15:58
Quote from: Patrik Mlynar on 23.10.2015, 15:33
Sme obklopeni mnozstvom spotrebicov s podobnym prikonom (2kW) a ohrievacim telesom : pracka, umyvacka riadu ... Tie novsie modely su vypinane su na rozdiel od lacnej konvice nie mechanicky, ale elektronicky. Tam obavy nemate ?

U všech spotřebičů hrozí nebezpečí a je jedno, že konvice je jednoduchá s mechanickým vypínáním.....

Na přiložených fotkách je konvice velice levná, dodaná dodavatelem, který byl neodborníkem tlačen na co nejnižší cenu, bylo jich dodáno do hotelu cca 200 ks a po několika málo měsících jich bylo cca 70% poškozeno. Podotýkám, že provoz konvic není nijak závratný. Konvice jsou umístěny na dřevěných stolcích, byla to jen otázka času. Naštěstí se na to při revizi, která nebyla dělána od stolu přišlo včas.

Tak přesně takovou konvici (stejná značka) s tímto problémem už jsem také likvidoval. A to musím říct, že byla v provozu pouze cca 2 měsíce.

Já bych konvici nikdy nepoložil zpět na podstavec. A snažím se to vysvětlovat všem lidem ve svém okolí a musím říct, že s úspěchem. On požár je daleko větší strašák, než úraz el. proudem.
Ale nemalé nebezpečí hrozí i od různých nabíjecích adaptérů. Například nabíječky na elektronické cigerety způsobily již mnoho požárů v bytech.

Radim Strycharski

Quote from: Václav Třetí on 26.10.2015, 08:55
Není to s nimi úplně jednoduché, občas nepoznají užitečné jiskření (komutátorové motory) od toho nebezpečného.

Tady očekávám kritické místo. Mírně opotřebované vysavače, ledničky, pračky, mixéry, odšťavňovače, větráky...