• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

14.01.2026, 22:41

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Namontovali byste do rozvaděče měřič bez certifikace?

Started by Karel Herma, 06.11.2015, 10:25

previous topic - next topic

Karel Herma

Zvukařský diskuse fakt miluju, občas si říkám že je to parta uplných,... nenormálů... tak schválně co vy na to?
Příspěvek ve skupině na fb "Už se tu měření v rozvaděči řešilo, tohle by mohlo někoho zajímat, napájení 230V, měření AC 80-300V, AC 0,1-99,9A všechno je to moc hezký, ale je to od přítele Honga bez CE ... dali by ste si to do rozvaděče bez certifikace ? "  o:-)

Jiří Schwarz

Certifikace je jedna věc. Samozřejmě pro seriozní využití je certifikace jakýmsi vyjádřením nějakého stupně technické úrovně...
Druhá věc je jak takový komponent, i kdyby měl certifikaci, umístit v "certifikovaném" rozvaděči. Ono by asi ofiko schválení pro rozvaděč podle 61439 bylo dražší než "bedna měřáčků".
Další otázkou je proč si tam něco takového dávám. Pro parádu?
Protože pokud mi jde o skutečné měření a jeho výsledky, asi bych neměl zapomínat na to, že podle zákona 505/1990 Sb. musí mít každé měřidlo,které se používá v obchodním styku, udělování sankcí, ověřování bezpečnosti,... platnou kalibraci.
Možná někde v chatrči za rýžovou plantáží je dobré měřit napětí v síti, já naměřím doma podle zatížení sítě zpravidla mezi 230 - 240V a "nic s tím neudělám"... Tak proč bych si do rozvaděče dával voltmetr?
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Karel Herma

No ono jde spíš o měření zatížení fází v reálném čase, To znamená jestli technika a dočasné rozvody jsou přibližně stejně rozfázované. Ale odpověděl jsem, že nejsem oprávněn zasahovat do zapojení rozvaděče a pokud chci takový rozvaděč koupím si ho originál. Dostalo se mě této odpovědi...

"pokud si dobře pamatuju, tak vyhláška 50 umožňuje výrobu a zapojení podobných zařízení ze své podstaty. A po dodržení předpisů už posléze není ani problém na podobné zařízení získat i revizi pokud ji potřebuji. Samožřejmě že v té chvíli musím mít dokumentaci k přístrojům, které jsou tam použity. Tak jsem to myslel... Jinak se celou dobu bavím o malém rozvaděči s jednoduchým obyčejným měřením, který chci používat pro svůj malý soukromý PA. Tam je prioritně důležitý poměr cena/kvalita zpracování/účelnost. Proto takhle..."

Tak co na to říct, raději jsem mlčel ;)

Karel Herma

Jinak originál rozvaděč, o kterém se bavíme, vypadá nějak takto.  (dance)

Jiří Schwarz

Tak je ještě podráždi tím, že ty jističe jsou špatné, že jiné "hrají lépe" (o tom, že pojistky se zlatými drátky jsou nejlepší už debata byla, tak proč ne o jističích... :D  )
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jiří Adamec 65

Certifikace sem - certifikace tam. Pro tyto účely to je buřt. A vůbec si myslím, že podsvětlený analogový měřák je pro toto praktičtější.

Spíš bych měl ještě připomínku k těm jističům a chrániči. Nebudu šťourat do výrobce, ale z letité praxe ježdění s bigbeatem bych volil na každý vývod samostatný kombichránič.
V kapele jsem to tak měl udělané a předešlo se mnoha problémům s případným blackoutem kvůli jedné blbé prodlužce. :D

Fuk Tomáš

Quote from: Jiří Schwarz on 06.11.2015, 14:38
Tak je ještě podráždi tím, že ty jističe jsou špatné, že jiné "hrají lépe" (o tom, že pojistky se zlatými drátky jsou nejlepší už debata byla, tak proč ne o jističích... :D  )
Copak jističe, ale tam je i proudový chránič, a v něm je rozdílové trafo. Co jeho indukčnost udělá s výškami, to přece vůbec nepůjde poslouchat  (dance)
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Luboš Rejmont

A co teprve "zvukařský prodlužky.
" co to máš za krámy to chytá brum si tam dám svojí ta hraje líp,co na tom že nemá ochr. kolíky se nemůže nic stát."
"ale je tam připojený i spotř. tř 1 , Tam PE je nutný "
" Tu tvojí třídu neznám ty skupino a běž mě od toho mixu ja musím už makat na tohle hráli už ....... a jak to hrálo a nic se nestalo"