• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

14.01.2026, 20:57

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Bude mnou procházet proud pokud se dotknu ochranného kolíku zásuvky?

Started by Aleš bbb, 21.11.2015, 09:12

previous topic - next topic

Aleš bbb

Když zapojím do zásuvky v TN-C systému spotřebič s dvojitou izolací např. lampičku a zapnu jí, začne procházet obvodem proud.
V tento moment si sáhnu na kolík zásuvky a stojím na zemi.

Bude mnou procházet proud?

Joshua Janů

Ano, proud Vámi bude protékat, ale bude zřejmě velmi malý. Proud se rozdělí. Jeho větší část bude protékat PEN vodičem v elektrické instalaci a menší část Vámi. Tento poměr bude dán impedancemi (odpory) těchto dvou cest.

Jiří Schwarz

Pokud tam nebude nějaká závada, bude proud zanedbatelný.
Záleží také na tom jak daleko bude "místo experimentu" od místa posledního přizemnění PEN vodiče, jaké přizemnění tam bude,...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jan Alin

A pokud bude na PEN závada, tak bude proud pro žárovku zanedbatelný a proud pro vás, pokud nebude omezen např.dobrou izolací podrážek nebo podlahy, naprosto zásadní.  ;)

Markéta Andrsová

Pokud bude PEN přerušen, tak proud protékající žárovkou bude stejný jako proud protékající Vámi

Jan Bocek

Quote from: Markéta Andrsová on 22.11.2015, 14:55
Pokud bude PEN přerušen, tak proud protékající žárovkou bude stejný jako proud protékající Vámi

Pane Kirchhoffe, co na to říkáte?
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Markéta Andrsová

Quote from: Jan Bocek on 22.11.2015, 15:51
Pane Kirchhoffe, co na to říkáte?

Když bude PEN přerušen a dotknu se kolíku, tak uzavřu obvod -> fáze - žárovka - já - zem. Se žárovkou jsem zapojená sériově, tzn. se stejným proudem. Proud v tomto poruchovém stavu samozřejmě bude výrazně menší, než proud žárovkou bez poruchy.
Je to špatně?

Milan Hudec

Milan Hudec

Tipnu si, že kolega Alin zohlednil úvahu o studeném vláknu ;)

Jan Alin

Já hlavně zohlednil vlastní zkušenost z ranného mládí, kdy jsem podobný pokus provedl nechtěně na sobě. Při seriovém spojení mé osoby a žárovky protékající proud zřejmě nezpůsobyl ani měřitelnou změnu teploty vlákna, mě to ovšem dokázalo shodit ze židle a ještě jsem to nesměl nikomu říct, protože bych dostal výprask, měl jsem povolenou jen plochou baterii a žárovičky. Proto tvrdím že pro žárovku byl proud nepodstatný, ovšem pro mě naprosto zásadní, i když vlastně stejný. :D

Pavel Horský

Aleši, s vaším dotazem hodně souvisí toto téma   http://diskuse.elektrika.cz/index.php?topic=8937.0
Po jeho přečtení budete mít snad o něco jasněji.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

František Šohajda

QuoteV tento moment si sáhnu na kolík zásuvky a stojím na zemi.

Nedávno jsem pozoroval IT speciality ? kteří v místnosti s PC technikou měnili procesor,
první se vždy chytili kolíku -prý aby se vybili.... ;D
Opravdu dobrá antistatika ,když neví co  a jak je zásuvka zapojena? :-\
Mohli i dostat pořádnou perdu, při nestandartním stavu zásuvkového okruhu.
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jan Bocek

Quote from: Pavel Horský on 23.11.2015, 07:24
Aleši, s vaším dotazem hodně souvisí toto téma   http://diskuse.elektrika.cz/index.php?topic=8937.0
Po jeho přečtení budete mít snad o něco jasněji.

To je opravdu skvělý odkaz !!
Zvláště příspěvek pana Štefana Belaně

A ještě

http://fchi.vscht.cz/files/uzel/0010359/003Elektricke_pole_v_+bunkach_a_organismech.pdf
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz