• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

14.01.2026, 16:45

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak snížit příkon průtokového ohřívače vody?

Started by Jindřich Pytel, 15.12.2015, 20:58

previous topic - next topic

Jindřich Pytel

15.12.2015, 20:58 Last Edit: 15.12.2015, 21:55 by Miroslav Minařík

Čím snížím příkon topné spirály 3,5kW v prútokovém ohřívači (jedná se o ETA 0733), připojené k fázi přez mikrospínač tlakového spínače aby mi tekla méně horká voda?

Totiž při plném příkonu 230V 50A vytéká voda  horká 75°C a já požaduji tak 50°C.
Průtok bohužel regulovat nejde takže odhaduji snížení příkonu tak o 30% tudíž na 2,5kW.
Stačí předřadný odpor či bude řešení zapeklitější?

Jiří Schwarz

Předřadný odpor by nebylo vůbec jednoduché "uchladit".
Z hlediska oteplení by vyšlo lépe nějaké fázové řízení výkonu triakem, ale tam zase není jednoduché ošetřit rušení.
Regulace s "vynecháním půlvln" a spínáním v nule by asi bylo nejlepší, ale to zase není "nabastlit tam nějakou součástku"...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Vít Rotrekl

Nejjednoduší je vyhodit tohle pryč a dát pod umyvadlo malej bojlerek.

PS: Jak si může vzít 3,5kW spotřebič 50A?? Něco mě uniká?  :o
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Zdenek Hejčl

ETA 0733 datovém listu má proud pouze 15,2A....
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Tomáš Žabka

Kohoutek vám teče jen 0,82 l/min, aby to odpovídalo ohřátí o 60°C na teplotu 70°C, tak malý průtok je hrůza. V návodu jsou také uvedeny charakteristiky ohřátí vody (to co píšu jsem si spočítal).
Jak už napsali kolegové viděl bych to na tři řešení.

1. Směšovací baterii a výstupní vodu si nastavit například pákovou baterií výkon 3,5kW na "průtokáč" je hodně málo, (toto řešení je v základu jez zvláštní, že je nedostačující)
2. Polovodičový regulátor. Cena cca 19A od 2500,- kč
3. Větší průtok vody - nasadit domácí vodárnu nebo nějaké tlakové čerpadlo. Cena od 2500,- Kč

Jinak všechna čest technikovi co psal návod pro ten "průtokáč" je tam vše co by tam mělo být.
Vše se dá nějak vyřešit, vždy jde jen o to najít optimální řešení daného problému.

Projektant a revizní technik E1A, E1B.

Jiří Novotný- Stryker

Výstup teplé vody se reguluje termostatem a né nějakými vyfikundacemi a laborování s příkonem el. proudu.

Martin H.

Jinak všechna čest technikovi co psal návod pro ten "průtokáč" je tam vše co by tam mělo být.

A v návode je aj požiadavka na špeciálnu nízkotlakovú batériu. Je tam teraz taká?

Václav Třetí

Nevím, nevím, já mám zkušenosti s několika těmito maličkými umyvadlovými průtokovými ohřívači s příkonem kolem 3,5 kW  (Clage, Eta) a vždy byl spíš problém, že voda tekla vlažná a pokud to chtěl někdo např. do malé kuchyňky, tak musel používat slaboučký čůrek vody, aby byla ta teplá voda vůbec na mytí nádobí použitelná.

Jinak jedno z možných řešení pro tazatele je, aby našel v zařízení škrtící otvor v přítoku vody do ohřívací nádobky - bývá to mosazný šroubek nebo destička s malou dírkou vložená v trubičce nebo šroubení (holendru) a tuto dírku nepatrně zvětší. Tím zvětší průtok vody a ta se nestačí tolik ohřát. Zvětšování bych dělal velice opatrně, nejlépe po desetinách milimetru, aby nebyla voda zase skoro studená.
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Jaroslav Hasala

Něco mi říká, že zde nepůjde o "normální" využití průtokového ohřívače - to by se teplota vody dala jednoduše regulovat přimícháním studené vody.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

ACEOF ACES

Nestačila by výkonová usměrňovací dioda (která zvládne napětí a proud) s chladičem?

Zdeněk Mazač

Tento problém se dá ve většině případů řešit regulací průtoku vody.

Fuk Tomáš

Quote from: Jindřich Pytel on 15.12.2015, 20:58
Čím snížím příkon topné spirály 3,5kW v prútokovém ohřívači (jedná se o ETA 0733), připojené k fázi přez mikrospínač tlakového spínače aby mi tekla méně horká voda?

Totiž při plném příkonu 230V 50A vytéká voda  horká 75°C a já požaduji tak 50°C.
Průtok bohužel regulovat nejde ...
Uváděné údaje (s těmi 50 A jste se trochu upsal, že) odpovídají průtoku vody cca 1 litr za minutu.
Při takovém čůrku (píšete, že nejde pustit víc) máte nejspíš totálně zarostlé potrubí a zanedlouho budete řešit, co s ohřívačem, do kterého voda nejde vůbec. Řešte problém u jeho příčiny.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Maroš Klein

Quote from: Jaroslav Hasala on 16.12.2015, 09:07
Něco mi říká, že zde nepůjde o "normální" využití průtokového ohřívače - to by se teplota vody dala jednoduše regulovat přimícháním studené vody.

Myslím, že máte pravdu. Ak by bol prietokáč funkčný a nainštalovaný v súlade s návodom výrobcu, tak by takáto otázka ani nevznikla.
Aj ten mikrospínač zopne len od určitého čúrku, a zopár preklemovaných som ich už videl.
Asi teda ide o inštaláciu, kde radiť radšej netreba.