• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

14.01.2026, 18:08

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

HROBAŘ: Úraz kominíka

Started by Autorský článek, 18.12.2015, 09:02

previous topic - next topic

Autorský článek

Jakou minimální vzdálenost musí mít vodiče vysokého napětí od komína? Karel Černý v tomto již půlstoletí starém příběhu si postavil "na černo" domek s vrcholem komína jen 160cm pod spodním vodičem 6kV. Kamna v domku mu ale začala čoudit, a tak usoudil, že komín má malý tah, protože je nízký. Nastavil tedy komín ještě eternitovou rourou dlouhou 110cm. Co se stalo kominíkovi při čištění komína?
    Zdroj: zde...

Co pozitivního a konstruktivního byste doplnili k této informaci?

Miroslav Minařík

Tehdejší kominíci měli plné ruce práce čistit saze.
Dnešní kominík má asi dost práce se čtením předpisů.
Dovedu si představit, že se ho částečně týká i znalost pospojování a různých vedení.
Stejně jako plynař musí vědět o překlemování plynoměru, tak i kominík dnes by měl na školení třeba o hromosvodech nebo pospojování.

Nebo jaké jsou znalosti dnešních kominíků?
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Jirka Š. Svejkovský

Spíš by mě zajímalo, jaká to byla soustava 6kV. Izolovaná? Kompenzovaná? Uzemněná?
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Jiří Kubík

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 18.12.2015, 12:31
Spíš by mě zajímalo, jaká to byla soustava 6kV. Izolovaná? Kompenzovaná? Uzemněná?

Izolovaná, s trvale připojenými kondenzátory.

Jan Bocek

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 18.12.2015, 12:31

V té době se ještě moc 6 kV nepoužívalo, spíše 5 kV. Ale obojí jako isolovaná soustava.
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Jiří Kubík

V tom podniku je izolovaná soustava 6,3 kV dodnes a stále bez kompenzace.
Linka na vodárnu byla zrušena a napájení je řešeno jako samostatné odběrné
místo vn ze sítě distributora.

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Jan Bocek on 18.12.2015, 19:28
V té době se ještě moc 6 kV nepoužívalo, spíše 5 kV. Ale obojí jako isolovaná soustava.

Mě zaujaly ty popáleniny. Příčná admitance musela být dost vysoká, když tekly tak vysoké zemní proudy. I když nevím, jestli popáleniny způsobil průchod proudu tělem (jednotky A) nebo oblouk (jednotky kA). V každém případě je vidět, že takovou izolovanou soustavu (bez kompenzace příčné admitance) při jedné poruše bezpečně provozovat nelze.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Jan Alin

Jít vymetat štětkou nahoru směrem do vysokého, lidi by měli myslet, tady předpisy nepomůžou.