• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 23:37

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Nevíte někdo proč mi pořád praskají žárovky?

Started by Jan Lebduška, 25.09.2006, 12:25

previous topic - next topic

Pavel Horský

Ano, také bych to viděl na vadné objímky. Asi lustr z polských trhů  ;D
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Jiří Šebesta

Měl jsem ten samý problém,časté praskání žárovek+dírka,vyměnil jsem objímky a vše je nyní v pořádku.

Milan Jaškanič

..osobne doporučujem aby sa skontroloval vodič PEN, nakoľko cez neho sa dostava do čiarovky napätie druhej fázy... A JETO.

Martin Novák

Mel jsem obdobny problem. Lustr se ctyrmi "reflektory" v rade, zarovky 60W, zevnitr pokovene banky. Prumerna spotreba zarovek byla 3-6 kusu mesicne (lustr v obyvaku, sviceni 4-6 hodin denne). Pak jsem vymenil vypinac za dotekovy stmivac. Od te doby (na vanoce 2 roky) jsem jeste v lustru zarovku nemenil...

Daniel Veceřa

Přece nechcete tvrdit, že se propálí závit a po závitu i sklo, aby došlo ke ztrátě vakua? To se mi zdá úplně nemožné. Známý před lety (asi v roce 1991?) řešil podobný problém, osadili jsme stmvívač a je to od té doby v pořádku. Myslím, že problém je v žárovkách tohoto typu, které při zapínání odcházejí z důvodů vyšší citlivosti na velikost napětí.

Pavel Horský

To Večeřa: o propálení skla tu zatím píšete jen Vy.  Zkuste si rozpitvat starou žárovku.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Daniel Veceřa

30.10.2006, 19:56 #24 Last Edit: 30.10.2006, 19:59 by Daniel Veceřa
Quote from: Miroslav Janča on 25.09.2006, 20:49
To: Lebduška

Myslím, že tím problémem je nekvalitní spojení v patici žárovky, vzniku přechodového odporu, silnému zahřátí v místě dotyku N-pólu, propálení závitu, ztrátě vakua a následnému shoření vlákna žárovky. Podívejte se na patice, na plochu a napružení kontaktu, doléhajícího na závit.

To Horský>
Já si to nevymyslel, tohle jsem se dočetl v historii.
Samozřejmě vím, jak vypadá žárovka uvnitř, pane Horský, a právě proto vím, že na baňce je jen nasazený kovový závit, a ke ztrátě vakua by se muselo propálit i sklo.
Možná byste si tu pitvu žárovky mohl provést i Vy a pak si porovnáme výsledky?

Jaroslav Hasala

Pánové, když chcete řešit podobné věci, ve většině žárovek už dlouho není vakuum, ale nějaký inertní plyn, např. argon... :)
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Daniel Veceřa

To Hasala> samozřejmě máte pravdu, ale ono to Edisonovské vakuum zní tak nějak romanticky, takže náplň žárovky podvědomě nazývám vakuem.

Vladimír62

Našel jsem tuto diskuzi jelikož řeším stejný problém. Bohužel ale, kolik "inženýrů", tolik názorů. Byť mi to nepřipadalo zprvu logické, osobně se, zcela laicky, přikláním k názoru, že problém je ve svitidle, tedy v kontaktech objímky.  

tondys1

,
velmi důležité pro životnost žárovky je způsob spínání. Osobně bych si zkontroloval, zda vypínačem spínám fázi nebo "nulák" (možná proto se to někomu zlepšilo po namontování elektronického stmívače). No, a pak samozřejmě patice...
Zdarec, T

Jura Krikl

Quote from: tondys1 on 31.01.2008, 07:52
,
velmi důležité pro životnost žárovky je způsob spínání. Osobně bych si zkontroloval, zda vypínačem spínám fázi nebo "nulák"

Jj to si myslite že ta žarovka pozna? Raději bych se zamyslel kdy tu žarovku zapnete. Nejlepší to bude, když sinusovka bude kolem 0:-)
A nepište tu prosim bludy, čtou to lide:-)
Nic není nemožné, jen je to otázka peněz:-)

tondys1

První příspěvek, a hned sprdunk :-)
Se spínáním v 0 souhlasím, ale to vypínání fáze doporučuju, je to má zkušenost při přestěhování do staršího bytu, taky mi tam velice často odcházely žárovky u lustru. Napadá mně jedině to, že vláknu žárovky vadí sebemenší stálé napětí...
Pokud je to opět blud, velice se omlouvám, a prosím admina, aby to smazal.
Zdarec, T

J.Provaznik

Znám podobný problém, bratr měl v dřívějším bytě lustr a ve dvou větvích stále praskaly žárovky (ať se daly jakékoliv). Celý problém se nakonec (po hezky dlouhé době) ukázal v tom, že bytě o patro výše byl v tom samém pokoji dětský pokoj, takže se lustr často pohyboval. Žárovkám při svíceni vadil pohyb a praskaly.
Na příčinu se přišlo náhodou, do horního bytu se nastěhovali nějací starší lide, strop již nebyl namáhán a lustr se nepohyboval. Žárovky najednou přestaly praskat.

Jan Plojhar

A svítí se s tím lustrem ve STEJNOU dobu jako s ostatnímy světly v kuchyni či v jinou?
A nemění se jas lustru (třeba jak soused - na jiné fázi- zapíná a vypíná vařič,...)?

A jestli ostatní světla používají většinou 12V halogenky, či se s noma svítí málo, důvodem může být trvalé přepětí - 12V halogenky bývají většinou napájeny z traf 11,5V, přes delší čí kratší kablík, takže celých 12V vidí jen, pokud je v síti přepětí.

V každém případě je to na opravu - přinejmenším 50% žárovek při správném napětí vydrží déle než 1000h (viz definice životnosti svět. zdrojů), to ale není po dvou týdnech u většiny z nich, takže přepětí tam určitě je. A jestli to má na svědomí (nejpíš přechodový v nějaké svorkovnici) odpor PEN, jde o dost nebezpečnou závadu (závislost "na sousedovi") - hrozí požár a pokopání...