• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Lze zapojit sporák do několika nezávislých bytových okruhů?

Started by Tonda Vrtal, 12.01.2016, 14:05

previous topic - next topic

MartinNov

Zdravím,
mám takové dilema. Chci rozumné rady.
Prodejce mě utvrzoval,že indukční desku elektrolux lze jednoduše připojit na běžnou zásuvku 220-240V,která má výkon 7,4 kW. Nejsem odborník,ale věřil jsem a koupil.
Ono to ve výsledku dle výrobce lze,ale nelze dosáhnout plného výkonu. Deska je na 2f. Tudíž ve svorkovnici se to jen spřáhne L1 a L2 ale nikdo už vám neřekne ani výrobce,že je potřeba mít 1f jištěnou jinak nebo průřez drátu musí být takový.
Jelikož mám byt po rekonstrukci a původně jsme nepočítali s pořízením indukční desky neradi bychom ničili stěny dalšími kabely.
V kuchyni mám samostatné okruhy pro myčku,sporák,varnou desku,ale vše 1f s jištěním 16A. Domovní jistič je 25A.
Chci vědět,zda lze zapojit indukci na 2f ze dvou samostatných okruhů,ikdyž nejsou na společném jističi a posílil by se tak příkon a tím i výkon. Předpokládám,že ind.deska je na 2 a 2 plotny,spřažením ve svorkovnici na 1f zatížím 16A jistič,připojením ze dvou jističů by se to mělo rozdělit na 2 x 16A.Tedy jednu fázi ze zásuvky pro sporák a druhou ze zásuvky pro myčku.
Nebo je to celé nesmysl.
Jsem elektrikář,ale neživí mě to a léta se tomu nevěnuji.
Zapojit to nechám odborníka,ale zajímá mě možnost.
Jelikož to spěchá budu rád za rychlé odpovědi.
Moc děkuju.

Zdeněk Friedrich

Z dotazu není zcela zřetelné, jestli máte odbočku od elektroměru do bytového rozvaděče jednofázovou nebo třífázovou. V případě jednofázové odbočky si ani při překopání rozvaděče a obětování jednoho okruhu  a výměnou dvou jednopólových jističů za dvoupólový, aby bylo možno okruh pro indukci napájet (a hlavně vypínat) z jednoho jistícího prvku moc nepomůžete, protože plného výkonu 7,4kW při jednofázovém jističi B25A před elektroměrem stejně nedosáhnete a jistič vám bude padat. 7400/230=cca 32A.

MartinNov

Děkuji za odpověď.
Předpokládám že máme B25A a do bytu vede 1 fázová.
Nechápu,proč se jako laik nikde před koupí nedozvím,že musí být jiné jištění.
Nevím jak funguje indukční deska na 1 fázi a 230 V,když teda prodejce tvrdil,že to jde.
jestli ta deska si upraví výkon nebo mi bude padat jistič...

Miroslav Revús

Quote from: MartinNov on 13.09.2017, 00:07

Nevím jak funguje indukční deska na 1 fázi a 230 V,když teda prodejce tvrdil,že to jde.

Jednoducho. Varná doska pre svoju prácu využíva aj neutrálny N vodič. Ak je zapojená na dve fázy (2x230V), tak si to predstavte ako dve žiarovky zapojené proti spoločnému N vodiču.
Ak je zapojená na jednu fázu, tak je preponkou prepojená svorkovnica na fázach L1 a L2 a funguje to ako tie spomínané dve žiarovky zapojené paralelne medzi fázu a N vodič.

Doska si výkon neupraví, pokiaľ na to nemá pripravenú riadiacu elektroniku už od výrobcu - režim zníženého výkonu.
Pri zapnutí všetkých okruhov začne odoberať maximálny prúd, čo spôsobí preťaženie ističa a jeho výpadok.

Jan Alin

Quote from: MartinNov on 13.09.2017, 00:07
Děkuji za odpověď.
Předpokládám že máme B25A a do bytu vede 1 fázová.
Nechápu,proč se jako laik nikde před koupí nedozvím,že musí být jiné jištění.

Pokud vám prodejce tvdil, že to bude fungovat a neupozornil na to, že ne zcela, klidně to jděte reklamovat a vyberte si typ, který bude ve vašem rozvodu funkční. Prodejce vám podle popisu podal klamavé informace. Dokud se lidi nezačnou ozývat, bude se to tu řešit neustále.