• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

14.01.2026, 15:02

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Co přesně udává zatížitelnost kabelu udávaná výrobci kabelů?

Started by Dzerdzinskij, 12.01.2016, 16:23

previous topic - next topic

Dzerdzinskij

Řeším tento problém - koupil jsem dům, kde je elektroinstalace z většiny řešena kabely 1,5 a řeším jištění obvodu CYKY 5jx1,5 uložení C ve zdi (současné jištění 3F 16A).

Kalkulačka jištění na elektrice (zde) mi uvádí 17,0 A (kalkulačka celkem odpovídá výrobci udávané zatížitelnosti 5jx1,5 v mědi na vzduchu 18,5 A při zatížení třech vodičů). Co mi není jasné je, jaké přesně tolerance výrobcem uvedená hodnota 18,5A zahrnuje.

Pokud uvažuji jistič 13A, maximální koeficient pro vypnutí do hodiny 1,45, vychází mi 18,9 A což by mělo při uložení C kabel přetížit.

Nicméně např. sichr vypočetl, že by měl být v pořádku i jistič 16A, což se mi vůbec nezdá - jistič 16A býval dovolen pouze pro plochý kabel uložený ve zdi se zatíženými 2 vodiči. Sichru nějak vůbec nechci věřit - např. při zatížení vývodu 13,1A a cos fi = 1 mi tvrdí, že je jistič přetížen, přitom by měl udržet i 1,13x13=15,96A.

Neznámý taky-elektrikář provedl pěknou fušeřinu. Přitom o ceně to evidentně nebylo - nesmyslně osadil 3x 3F chrániče v kaskádě, každý 30 mA, skleněné rámečky kolem  vypínačů a zásuvek Busch-Jaeger za 30€ kus a přitom vlastní kabely ve zdi dal 1,5 a ponechal původní ocelo-plechový rozvaděč z 80. let, který vysázel novými jističi. I ke sporáku a podruženému rozvaděči byl schopný přivést 5jx1,5. To mi hlava nebere.

Jiří Novotný- Stryker

Vidíte a stačilo málo, kvalitní projekt a autorizovaný dozor na stavbě. 
Stačilo jen brnknout  ;)
Dnes jsme si mohli psát fórky o blondýnách, místo toho, že jste byl podveden rádoby elektrikářem.
Prachy fuč a vám zbyly jen oči pro pláč.
Zatížitelnost obvodů, tak, jak i kaskádování proudových chráničů má svá pravidla, to je vážně na dlouho.

Dzerdzinskij

> Vidíte a stačilo málo, kvalitní projekt a autorizovaný dozor na stavbě.  

Dům jsem kupoval v exekuční dražbě na slepo tak jak leží a běží (znalec se při odhadu nedostal ani do domu).

> Zatížitelnost obvodů, tak, jak i kaskádování proudových chráničů má svá pravidla, to je vážně na dlouho.

Zas takového troubu ze mě dělat nemusíte, kdysi dávno (je to přes 12 let) jsem absolvoval FEKT VUT Brno. Prostě mi výpočty sichru nesedí - podle mě neuvažují při výpočtu s koeficienty u jističů a berou 13A jako přesných 13A nebo počítá oteplení pouze při zkratu a ne při přetížení.

Jiří Novotný- Stryker

Quote from: Dzerdzinskij on 12.01.2016, 16:59
> Vidíte a stačilo málo, kvalitní projekt a autorizovaný dozor na stavbě.  

Dům jsem kupoval v exekuční dražbě na slepo tak jak leží a běží (znalec se při odhadu nedostal ani do domu).

> Zatížitelnost obvodů, tak, jak i kaskádování proudových chráničů má svá pravidla, to je vážně na dlouho.

Zas takového troubu ze mě dělat nemusíte, kdysi dávno jsem absolvoval FEKT VUT Brno. Prostě mi výpočty sichru nesedí - podle mě neuvažují při výpočtu s koeficienty u jističů a berou 13A jako přesných 13A nebo počítá oteplení pouze při zkratu a ne při přetížení.

Pokud nejste trouba jak píšete, tak proč ten triviální dotaz?
Pokud jste nemovitost kupoval zjevně již se závadou, potom si nestěžujte a předělejte to.
Jako profíkovi s fakultou VUT vám není třeba radit jak  :)

Dzerdzinskij

> Pokud nejste trouba jak píšete, tak proč ten triviální dotaz?

Rozhodně to není žádný triviální dotaz. Tedy pokud nemyslíte pouze tabulkovou odpověď - 5x1,5 = jistič 10A, což je to trochu rozdíl mezi SŠ a VŠ přístupem - SŠ stačí pouze jak, VŠ je o tom proč.

> Pokud jste nemovitost kupoval zjevně již se závadů, potom si nestěžujte a předělejte to.

Stěžuji si snad? Konstatuval jsem pouze, že neznámý elektrikář byl naprostý fušer a bývalého majitele pořádně vysál.

> Jako profíkovi s fakultou VUT vám není třeba radit jak  Úsměv

Samozřejmě že "jak" je v první fázi nasázet 13A jističe, i když budou na hraně. V druhé fázi se kabely přesekají, což ale to není momentálně na řadě - na řadě je vyřešit přestavek a nařízení stavebního úřadu k odstranění stavby.

Moje otázka byla z oblasti "proč".

Jiří Novotný- Stryker

Quote from: Dzerdzinskij on 12.01.2016, 17:23
> Pokud nejste trouba jak píšete, tak proč ten triviální dotaz?

Rozhodně to není žádný triviální dotaz. Tedy pokud nemyslíte pouze tabulkovou odpověď - 5x1,5 = jistič 10A, což je to trochu rozdíl mezi SŠ a VŠ přístupem - SŠ stačí pouze jak, VŠ je o tom proč.

> Pokud jste nemovitost kupoval zjevně již se závadů, potom si nestěžujte a předělejte to.

Stěžuji si snad? Konstatuval jsem pouze, že neznámý elektrikář byl naprostý fušer a bývalého majitele pořádně vysál.

> Jako profíkovi s fakultou VUT vám není třeba radit jak  Úsměv

Samozřejmě že "jak" je v první fázi nasázet 13A jističe, i když budou na hraně. V druhé fázi se kabely přesekají, což ale to není momentálně na řadě - na řadě je vyřešit přestavek a nařízení stavebního úřadu k odstranění stavby.
Moje otázka byla z oblasti "proč".

Pokud tedy chcete vědět proč, položte dotaz na úrovni VŠ a né na úrovni základní školy.
Jsem ochoten s Vámi vést rozpravu na odborné úrovni.
Co vám tedy konkrétně není jasné? Jestli se chcete někam dobrat, jeden dotaz, jedna odpověď. Takto můžeme pokračovat.

Dzerdzinskij

> Jsem ochoten s Vámi vést rozpravu na odborné úrovni.
> Co vám tedy konkrétně není jasné? Jestli se chcete někam dobrat, jeden dotaz, jedna odpověď. Takto můžeme pokračovat.

Myslím že dotaz zněl jasně:

"jaké přesně tolerance výrobcem uvedená hodnota 18,5A zahrnuje" - tedy přesněji, uložení na vzduchu je jasné. Nejasný vztah této hodny je ke jmenovité hodnotě jisticího prvku při daném uložní kabelu, teplotě prostředí a zanedbání impendance poruchové smyčky (neuvažování délky kabelu).
Podle mého názoru by se hodnota 18,5A měla vydělit 1,45, nicméně následuje nesoulad mezi tvrzením sichru a tímto výpočtem.

Milan Hudec

Mrkněte do sichru na křivky jističe a kabelu, stav je proměnný s časem.

Dzerdzinskij

> Mrkněte do sichru na křivky jističe a kabelu, stav je proměnný s časem.

Díky za nápad. Tedy pro kabel 5jx1,5 a uložení C je na grafu kabelu Ip=24A, tv=1h, což je tedy hodně nad Iz=17,5A a koeficient je v tomto případě 1,37.

Odkud se tento koeficient vzal?

J Lhava

Řešíte nesmysly.
Stavební úřad v rámci dodatečného povolení stavby opravdu nebude zajímat, jakým jističem máte jištěné jedenapůlky. Odstranění stavby vám nařídil proto, že jinou možnost, jak dodatečně povolit stavbu, stavební zákon nedává.

Zahájení řízení o odstranění stavby => přerušení => dodatečné povolení stavby

Dzerdzinskij

> Řešíte nesmysly.

Neřeším nesmysly, dávám do pořádku elektroinstalaci (už jsem opravil problém v jedné ze dvou kuchyní typu indukční varná deska připojená na 1F/16 A když k ní vede 3F kabel, naštěstí do té kuchyně vedl 5jx2,5).

> Stavební úřad v rámci dodatečného povolení stavby opravdu nebude zajímat, jakým jističem máte jištěné jedenapůlky.

Momentálně neřeším stavební úřad - na vyřešení budu potřebovat nejprve vyřešit přestavek pod plotem a hospodářskou budovou, následně získat souhlasy sousedů a podat žádost pro povolení umístění stavby.

> Odstranění stavby vám nařídil proto, že jinou možnost, jak dodatečně povolit stavbu, stavební zákon nedává.

Odstranění stavby nařídil stavební úřad bývalému vlastníkovi, tedy zatím ještě ne mě.
Jedná se o zděný plot, který nesplňuje místní normativy stavebního úřadu.

> Zahájení řízení o odstranění stavby => přerušení => dodatečné povolení stavby

Ano, mám už mám trochu nastudováno - ve chvíli, kdy se stavební úřad vzbudí, dostanu 30 dnů lhůtu na podání žádosti o stavební povolení. Jenže před stavebním povolením budu muset vyřešit ještě přestavek (část hospodářské budovy a část plotu leží na cizím pozemku) a získat územní souhlas pro umístění stavby plotu a přístavku garáže (která je na hranici cizího pozemku). Prostě starostí až nad hlavu - a to nepočítám, že řeším střechu nelegálně odvezenou bývalým majitelem.

Kdyby někdo věděl o někom z Brna, kdo by byl schopný potřebné papírování zajistit a má už podobné zkušenosti (nemám k domu absolutně žádnou dokumentaci, ani žádnou korespondenci se stavebním úřadem) tak klidně do osobek. Je mi jasné, že to bude dost peněz.

Jan Franěk

Rozhodující ve výběru předjištění těchto kabelů, bude krom jejich průřezu, dovoleného zatížení a uložení, taky jejich délka.  Samozřejmě ruku v ruce s hodnotou odporu poruchové smyčky, která bude mít vliv na dobu vypnutí, především během trvalejšího přetížení, než tvrdého zkratu. S tím souvisí i dovolené maximální oteplení kabelů, ale to je zohledněno částečně již ve způsobu uložení daného kabelu.

Pokud jsou vaše nároky, neby by mohly v budoucnu být vyšší než jsou možnosti těchto kabelů, doporučuji nechat zpracovat projekt a provést rekonstrukci. V budoucnu vám to ušetří nemálo problémů.

Z Brna a okolí je zde také několik kolegů. Například pár kolegů  z klanu Rotreklů, nebo Radek Červený.  ;D  Zkuste je oslovit, třeba někdo z nich pomůže.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Vít Rotrekl

S elektrikou klidne, ale s papirovanim urcite ne. Ja kdyz vidim a mam vyplnit nejakej uredni formular, tak me naskakuji osypky. :-)
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Zdenek Hejčl

Pokud jste se nedostal do domu před dražbou a nemohl zkontrolovat je to klasická koupě : zajíce v pytli.
Pak nezbývá předělat k obrazu svému a za své!
Zřejmě to byl majitel (investor stavby) nabob, kterého kde kdo ošulí...
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Jiří Novotný- Stryker

Tak když bude nejhůř, tak písněte, já vám s tím pomohu (psal jste brněnsko)  :)