• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

13.01.2026, 13:18

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

DEHN: Systém ochrany před bleskem pro třídu LPS I

Started by Redakce portálu Elektrika.cz, 04.02.2016, 09:02

previous topic - next topic

Redakce portálu Elektrika.cz

Firma DEHN+SÖHNE jako první na světě je schopná svádět bleskové proudy nejen vyrovnáváním bleskového proudu přes svodiče bleskových proudů a přepěťovou ochranou, ale také přes systém HVI vodičů typu power. Tento systém je doplněn svorkou na 200kA, která jako jediná na světě je schopna svést bleskový proud o této vrcholové hodnotě. Systém ochrany před bleskem pro třídu LPS I nám představili Jan Hájek a Jiří Kutáč.
    Zdroj: zde...

[video]/video/2015/151118_amper15_system_ochrany_pred_bleskem.mp4[/video]

Co pozitivního a konstruktivního byste doplnili k této informaci?

Maroš Klein

Z hľadiska dimenzovania teda v podstate stačí na objekt s izolovaným LPS jeden jímač, jeden zvod a jedna svorka.
Aké ale približne maximálne rozmery pôdorysu potom vyjdú na budovu v LPS I. pre takú výšku, kde vyjde ,,s" = 0,9m? Nebude to vežička?

Myslím, že ak na takúto súpravu dám doma bradavicu, ešte sa dopracujem aj ku kvalitne dimenzovanému ESE. ;)

Lukáš Rotrekl

Ono asi nebude využití na rodinné baráky a podobně... ale jsou věci, které jsou v jedničce nebo dvojce a je potřeba je chránit i přes relativně malé rozměry....

redukční stanice plynu
kompresorovny CNG
přístřešky u výdeje toho samého
výdejna PHM s nebezpečím výbuchu
.....
.....

s = ki * kc * L / km

L= km * s / ki * kc = 1 * 0,9 / 0,08 * 1 = 11,25m to už zase tak málo není, ne?
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Vít Rotrekl

Zase tak malý nebude :-) Zkusil jsem to v DEHN supportu nasimulovat. Teď jen přenést to do nějakého Autocadu a vyšetřovat ochranný prostor. Výpočet je proveden pro vzduch

Stavba má rozměry 5x5x5m, výška jímače je 16m. Tedy od země je hrot jímače 21m. Tď v tabulce najít buď ochranný úhle, nebo kutálet koulí o r 20m.
Podle typu budovy může být někdy výhodnější pro návrh koule, někdy úhel.

To Lukáš: Mě tedy DEHN support vypočítal něco jinýho...
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Lukáš Rotrekl

Mě to vychází přesně...
Boudička 5x5x5m, základový zemnič 1m pod terén, jímací tyč 5,25m, celková délka svodu od místa vyrovnání potenciálu 11,25m.... Vzhledem k tomu, že to sedí s výpočtem dle normy, bude chyba u tebe...

Vít Rotrekl

Protože jsem počítal pro vzduch 180cm... Tudíž já to mám blbě...
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Lukáš Rotrekl

To jsem viděl (černý čísla z DT DS pevný materiál,  modrý vzduch, zelený distanční podpěra), tudíž ti musí vyjít 180 při délce 11,25, spíš si myslím podle nízké vzdálenosti na střeše domu, že tam máš to vedení zdvojený....