• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jakým způsobem vyřešit instalaci zásuvky na půdě pro napájecí adaptér k anténě?

Started by Ondřej Lipčák, 13.02.2016, 17:52

previous topic - next topic

František Šohajda

QuotePoskytovatelov i je asi jedno jak to je provedené, hlavně že to je funkční, ale klientovi by měl říct jak to má být správně.

Poskytovatelé se neřídí předpisy, pokud to funguje, je spokojen i zákazník.
Taková sada UTP kabelů tažená přes stupačky nn v paneláku je klasika.
Dnes už alespň dávají optiku.  :-\
Pokud se to napíše do RZ, píše se to pak pravidelně......Nikdo s tím nic nechce dělat.
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jan Palička

Quote from: Ondřej Lipčák on 13.02.2016, 17:52
....... a anténní zesilovač pro TV, který je napájený přes napájecí výhybku pomocí koaxiálního kabelu. Kabely ze zesilovače vedou husím krkem do přízemního rozvaděče, kde se rovněž nachází napájecí výhybka.

Quote from: Jaroslav Molák on 18.02.2016, 20:30
Sice máte vyhráno; vám se zdá, že je vyřešeno, ale poskytovatel porušuje předpis, nemůže v jedné trubce vést vodiče různých napětí. Pro kladení el. vedení platí technické normy, které nepřipouští toto řešení. Poskytovatel je naivní, když porušuje předpis.

Quote from: Jaroslav Molák on 18.02.2016, 23:33
.....pokud to budou anténí a datový kabel, proč ne...

Tak teď nerozumím, co je na souběhu TV koaxu a UTP PoE v jednom obložení špatně....

Zdenek Rajmont

Quote from: Jaroslav Molák on 18.02.2016, 20:30
Sice máte vyhráno; vám se zdá, že je vyřešeno, ale poskytovatel porušuje předpis...

Stále od Vás čekám na odpověď jaký ...
Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
Kdo dře jako kůň, je osel.
www.rajmont.cz

Vratislav Fugl1

Zajímavé téma... , ba i toto: "Zavlečená silařina do zabezpečovačky nebo telekomunikací udělala pořádnou paseku na všem, co bylo propojené metalikou.."(takže něco na tom asi bude): http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=73979
Cesty Páně a elektrického proudu jsou nevyzpytatelné!

Jiří Schwarz

Buďme realisté.
Jak někomu vysvětlíme, že "nesmí" vést v souběhu nn rozvod a anténní koax, když se mi to pak "sejde" v jednom přijímači, proč nesmí vést nn rozvod v souběhu se strukturkou, když se mi to pak "sejde"  na modemu, PC,...

Narvat do seriozně provedeného hlavního rozvodu nn nějakou prásáckou strukturku je na "useknutí pracky", ale u koncových rozvodů před zařízením to musíme nějak "skousnout"... Každý pak asi budeme mít trochu jinou hranici co ještě ano a co už je moc.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jaroslav Molák

Nejen pro hladujícího po informacích pana Rajmonta.
V základním předpise, který má znát každý elektrikář  Výběr soustav a stavba vedení, kde na asi 50ti stranách si může každý ověřit jak se staví elektrické zařízení.
Kdo tento předpis nezná, ať si neříká elektrikář. Pokud se někdo živí touto profesí musí základy vedení uvedené v tomto předpise znát.
Vše, zdá se, posunulo se úplně do jiné roviny a to díky dotazům a nápadům diskutujících.
Vrátím-li se na začátek, hned zpočátku jsem tazatelovi odpověděl jeho dotaz. Jen mu dal kvalifikovanou odpověď.
Proč bych to neudělal, když víc jak desetiletí jsem providerem a několik desetiletí revizním technikem.
Na co jsou vůbec předpisy, nařízení, normy, vždyť říkají jenom minimum toho, jak má být elektrické zařízení provedeno a zhotovitel to musí prokázat, když se to po něm vyžaduje, zejména, když dojde k havárii nebo k něčemu, ještě horšímu.

F.Prajza

Pokud dobře čtu, bude mít tazatel nakonec v jedné trubce koax pro anténu a UTP jehož prostřednictvím bude vše dle předpisů napájet pomocí PoE...je snad něco elegantnějšího a bezpečnějšího?
Jinak tu máme ČSN 33-2000-4-444:2011, kde se v článku 444.6.3 zmiňují i podmínky nulového oddělení kabeláží silového napájení a informačních technologií. Článek, který by právě s přehledem vyhověl i pro takové napájení 230V AC pro AP providera spolu s UTP. Pro ty co chtějí znát více je tu soubor norem EN 50173, 50174. Doporučuju taky vyhledat "Magjack" a podívat se na fyzickou vrstvu ethernetu.

Milan Hudec

Cyky pro 230V a kroucený pár pro zvonkové tlačítko SELV 8V.
CYKY pro zvonek a CY vodiče pro 230V.
CY pro 230 a kroucený pár pro zvonek.
Jak pro zvonek tak pro 230 kabely CYKY.

Obě vedení budou zaústěna do zařízení domácího telefonu.
Která z těchto kombinací nesmí vést v jedné liště či trubce?

Václav Třetí

Myslím si, že to není šťastně položená otázka.

Není definována lišta, zda je protahovací nebo vkládací.
Já osobně bych se ptal, které řešení je nejlepší, byť některá jsou přípustná.
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Milan Hudec

Kolego nekažte mě to (dance).
Otázka je ilustrativní, budiž lišta bude splňovat podmínku nesnadného otevření.

Václav Třetí

Jo, jo. Proto jsem také neodpovídal.

Já jsem starý rýpal, my bychom mohli být s kol. Schwarzem bratři (omlouvám se, ale on to také o sobě sám tvrdí). Když čtu jeho odpovědi, tak si kolikrát říkám, že jsem to snad psal já.
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Jaroslav Molák

Řídím se podmínkou viz:
Norma umožňuje úsporu prostoru pro kladení vedení. V jedné instalační trubce, odděleném oddíle protahovacího nebo úložného elektroinstalačního kanálu, se povoluje uložit několik obvodů. Vodiče každého z těchto obvodů musí mít izolaci odpovídající nejvyššímu jmenovitému napětí, které je v těchto obvodech použito. Obdobně se povoluje vést v jenom kabelu několik obvodů, jestliže všechny vodiče jsou izolovány na nejvyšší jmenovité napětí, které je v kabelu použito.
A to právě v našem uvodním zadání není jak bylo v úvodu formulováno ve 3 variantách řešení. Zejména, když na půdě měl být umístěn router. Od toho až postupně zadavatel ustoupil.
Není nic proti předpisům, je jenom v souhlasu s řemeslem, je elegantnější a bezpečnější, použít stávající světelný obvod pro umístění zásuvky na půdě, (vždyť tam jtěljsem mít router) a trubkou-krkem, vést anténní a datový kabel. A to neřeším přepěťovou ochranu ani rozvaděč. Už víc nemohu k tomu dodat.

Zdenek Rajmont

Quote from: Jaroslav Molák on 20.02.2016, 10:14
Řídím se podmínkou viz:
Norma umožňuje úsporu prostoru pro kladení vedení. V jedné instalační trubce, odděleném oddíle protahovacího nebo úložného elektroinstalačního kanálu, se povoluje uložit několik obvodů. Vodiče každého z těchto obvodů musí mít izolaci odpovídající nejvyššímu jmenovitému napětí, které je v těchto obvodech použito. Obdobně se povoluje vést v jenom kabelu několik obvodů, jestliže všechny vodiče jsou izolovány na nejvyšší jmenovité napětí, které je v kabelu použito.

Ptám se potřetí:
Která ?
Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
www.rajmont.cz

F.Prajza

Ano, samozřejmě na prvním místě podmínka izolace obvodů různých napěťových pásem...ČSN 33 2000-5-52:2012 článek 528.1.

Rudolf Schudek

Zkusím navázat na původní dotaz. Pokud to není otázka peněz, co zkusit solární panel+baterii. Viděl jsem několik instalací v chatových oblastech, kde jsou takto tvořena APčka pro další uživatele i za podmínky, že chata na kterém AP visí je s vypnutým hlavním jističem-jak už to občas lidé dělají a vše běží jak má.

Jaroslav Molák

Router, rep. switch vyžadují samostatně zdroj. Kdo disponuje fotovoltaikou může to tak řešit. V chatové oblasti v provedení ostrovní fotovolataiky ani jiné řešení nepřipadá v úvahu.

Zdenek Rajmont

OK
Takže kdykoliv nemohu vysekat novou chráničku do zdi (protože tam přeci nesmím vést UTP spolu s napájením), mám si dát na střechu solární panely.
Tak to je rada nad zlato kolego.  (fool)
www.rajmont.cz

Milan Hudec

No taky jsem čekal veřejné sežrání po mém dotazu a nic že by všechny možnosti byly správné?