• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Může být elektřina, voda a plyn v jedné průchodce?

Started by Hanka K., 29.02.2016, 13:23

previous topic - next topic

Milan Hudec

A potom se hnusná prodlužka z polska pro přívod trouby obtočí kolem plynové hadice sporáku a bude po mírách (dance)
Zeptám se jinak co se stane v případě plynu instalovaného po povrchu a rozvodů elektro pod omítkou?

Radim Strycharski

Quote from: Milan Hudec on 04.03.2016, 09:31
Zeptám se jinak co se stane v případě plynu instalovaného po povrchu a rozvodů elektro pod omítkou?

Nedávno jsem nahlédl do CSN EN 1775 a jestli si dobře pamatuju, tak vedení plynu musí vést v chráničce, přičemž jsou uvedeny další požadavky na chráničku včetně utěsnění na jednom konci, což tedy vylučuje plynovou trubku přímo ve zdi.

WallDiskuze

Nesmysl.
Nestane se vůbec nic. V omítce nemá plyn šanci vybouchnout. Nevznikne vzduchová (plynová kapsa).
Měl jsem tak projekt od plynařů schválený tudíž co píšete je mimo. Je to rok zpět co jsem to řešil.

Elektrika je ve zdi standardně. Dáte přívod do husakrku. Toť vše.

Plyn po povrchu vevnitř nelze. Musí být ve zdi.
Nemáte tedy šanci něco obtáčet okolo plynové trubky. Ze zdi vám akorát kouká uzávěr ke kterému připojíte pružnou plynovou hadici třeba k varné plynové desce.
Řešíte věci na které se tazatelka neptala.
Lze umístit plyn, elektriku a vodu do jednoho huskarku?
NE
Jednoduchá odpověď

David Hruda

Quote from: WallDiskuze on 04.03.2016, 19:00
Plyn po povrchu vevnitř nelze. Musí být ve zdi.

Je zcela jisté, že o tom nevíte vůbec nic. Nebylo by tedy lepší neodpovídat?
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Jiří_Hrubý

Quote from: WallDiskuze on 04.03.2016, 19:00
Nesmysl.
Nestane se vůbec nic. V omítce nemá plyn šanci vybouchnout. Nevznikne vzduchová (plynová kapsa).
Měl jsem tak projekt od plynařů schválený tudíž co píšete je mimo. Je to rok zpět co jsem to řešil.

A o jakém typu zdiva mluvíte? Víte, že do dutin a porézních materiálů se ukládat plynový řad nesmí? A že když se dává do zdi, dává se do plastové chráničky, vyvedené pro odvětrání a jako čuchací bod?  A že profík dává přes trubku ve zdi ještě účko proti provrtání? Ono je toho hodně a je to VTZ, takže platí normy, ne domněnky.
Ten plyn ve zdi, který podle vás nemá co udělat, se totiž při špatně provedené montáži či poškození trubky bude v porézní stěně či dutině šířit a shromažďovat a čekat na svou příležitost.
A tomu, že hospodyňky motají kabel okolo plynotrubek bych se nevysmíval, je to celkem běžný kolorit v domácnostech s kombisporáky.
EDIT: kol. Hruda byl rychlejší a výstižnější.