• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

13.01.2026, 11:24

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak dimenzovat průřez napájecího vedení k ZS mobilního operátora?

Started by Josef Jelič, 16.03.2016, 10:26

previous topic - next topic

Josef Jelič

Nová základnová stanice ZS mobilního operátora - vzdálenost od RE (HJ-3x25A) - 1107m.
RE v místě připojení na DS ČEZu. HJ - 3x25A je požadavek investora (soudobých cca 16kW) s ohledem na další možné rozšíření. V místě ZS ještě cca 45m CYKY-J 3x1,5 na vrchol stožáru k osvětlení. Jak z praxe dimenzovat průřez napájecího kabelového vedení mezi přípojkovou skříní před RE a světelným spotřebičem?

ACEOF ACES

Já bych volil průřez napájecího vedení takový, aby byl při plném zatížení, mezi přípojkovou skříní a světelným spotřebičem, úbytek napětí do 4%.

Lukáš Rotrekl

A taky aby vyhověla vypínací smyčka a vedení bylo ekonomické, to bude třeba znát dobu využití maxima....
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

František Šohajda

Quote from: Lukáš Rotrekl on 19.03.2016, 11:26
A taky aby vyhověla vypínací smyčka a vedení bylo ekonomické, to bude třeba znát dobu využití maxima....

Myslím si, že mobilní operátoři moc ekonomické vedení neřeší.....Ti mají plnou kasu! ;D
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jan Franěk

Quote from: František Šohajda on 19.03.2016, 16:28

Myslím si, že mobilní operátoři moc ekonomické vedení neřeší.....Ti mají plnou kasu! ;D

Tak to bych si nedovolil tvrdit nikdy a nikde. Velmi troufalé vyjádření a neznám firmu, která by nehleděla na ekonomické hledisko. Pokud se ovšem někde tolik nešetří, je to ze zcela jiných důvodů. Třeba kvůli spolehlivosti a podobně, tedy nejde o bezhlavé utrácení prostředků.

Nejdříve bych zjistil jaké jsou konkrétní požadavky na připojení v místě operátora. Tedy předpokládané trvalé a maximální předpokládané zatížení. Nebo maximální dovolený úbytek napětí na konci vedení, který nebude operátorovi vadit. Pak kvalitu a vlastnosti sítě v místě připojení napájecího kabelu.
Podle zadání se předpokládá v podstatě plné využití jističe 25A. Po jakou dobu? Stále nebo jen nárazově?
Vše ostatní je pouze matematický výpočet za pomoci známých vzorců. Podobných výpočtů je i zde na stránkách diskusí Elektrika.cz  již mnoho.

malá inspirace  ;)
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Jan Bocek

.....ta tabulka je skvělá a již mnohokrát mi pro rychlý návrh pomohla.
Nedávno jsme řešili podobný problém, při délce jeden kilometr
a vyšel nám, podle projektu,
kabel 4x70 mm2 ( pro úbytek do 4%)
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Lukáš Rotrekl

Já řešil provizorku 1100m na 63A a nevyšlo to vůbec :D
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.