• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Kam zapojit ochranný vodič na N svorkovnici za proudovým chráničem?

Started by Chalupář :), 16.05.2016, 12:25

previous topic - next topic

Ivan Tichý

Quote from: Zdenek Hejčl on 08.07.2016, 21:06
Podíval bych se věc poněkud jinak.
Mohl tam být kdysi napěťový chránič, odešel do elektronebe a někdo iniciativní dal proudový chránič, aniž by zjistil pravý stav věcí..........

Ne, to ne. V roce 2003 se tam dělala celá instalace nová. Byl instalován chránič, vše bylo za chráničem. Pamatuji si to, tehdy jsem to tátovi doporučoval, aby měl vše za chráničem.

Ivan Tichý

Quote from: Fuk Tomáš on 08.07.2016, 20:35
Obávám se, že bez zdokumentovaného měření unikajícího proudu vás s tou reklamací poženou až k Neumětelům.

Nemyslím si. Dokonce v případě, že je reklamace během prvních 6 měsíců, je to na prodejci, aby prokázal, že tam závada není anebo že ji zavinil kupující.

Ale pokud čerpadlo samo vyhodí chránič, i když jsou ostatní věci odpojené, a to i na N a PE můstku, tak asi není co řešit. Leda že by v nové instalaci byl svod těsně pod hranicí, kdy vybaví chránič a čerpadlo by v tomto případě na to bylo téměř nevinně. Ale to si nemyslím.

Jan Bocek

Quote from: Jan Franěk on 16.05.2016, 16:33
Ještě to správně vyhodnotit a neprodleně pozvat zkušeného elektrikáře, nebo RT.

Pokud není schéma zapojení skutečného stavu a solidní měření,
tak můžeme zde diskutovat do aleluja. Je to pořad dokola.
Myslet ještě neznamená vědět.
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Milan Hudec

Už v tom mám docela guláš oč se vám vlastně jedná.
Chránič má jaké údaje?

Ivan Tichý

Jak zapojení, tak hodnoty chrániče tu zazněly několikrát.

Fuk Tomáš

Quote from: Ivan Tichý on 09.07.2016, 10:45
Nemyslím si. Dokonce v případě, že je reklamace během prvních 6 měsíců, je to na prodejci, aby prokázal, že tam závada není anebo že ji zavinil kupující.

Ale pokud čerpadlo samo vyhodí chránič, i když jsou ostatní věci odpojené, a to i na N a PE můstku, tak asi není co řešit. Leda že by v nové instalaci byl svod těsně pod hranicí, kdy vybaví chránič a čerpadlo by v tomto případě na to bylo téměř nevinně. Ale to si nemyslím.
Myslet si neznamená vědět. Touhle historkou je nesmírně pobavíte. Pane, vy jste si ten chránič koupil u nás? A kdy u vás naposledy proběhla elektrorevize?

Pracovní hypotéza: čerpadlo je ve vlhkém prostředí, a ty dva týdny jsou tak akorát, aby zvlhla izolace a klesl izolační odpor. Vy to čerpadlo odvezete prodejci, ten ho párkrát pustí (motor se ohřeje), pak ho nechá týden uležet, pak přiláká někoho s měřákem a ejhle, proschlé čerpadlo bude naprosto v pořádku. Vy si ho zase odvezete, instalujete, a za dva týdny si můžete kolečko zopakovat.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jaroslav Molák

"Nová instalace, zajímavé zapojení, nejsem elektrikář, ale padesátku jsem měl ještě na škole.
Všechno funguje, jen se mně nezdá bezpečnost, uzemnění plave. Smí to tak být a jak to předělat" se ptá, zdá se hloubavý člověk, má v instalaci nepořádek takový, že je to při poruše nejen nefunkční, ale i nebezpečné úrazem a v hlavě zmatek, který šíří kolem,  v řemesle šlape jako slon v porcelánu a přesto říká, že něco o elektrice ví. Alespoň o padesátce.
Počítám jenom vstupy, víc než deset a na druhé straně diskutující, z jejichž příspěvků by mělo být tazateli jasné, co mu všichni říkají:
Člověče sbírejte raději poštovní známky, v elektrice by jste mohl ublížit nejen sobě, ale i druhým. Nechte si tu novou instalaci opravit někým, kdo je profesionál

Jan Bocek

Quote from: Ivan Tichý on 09.07.2016, 11:06

....nikde jsem žádné schéma zapojení skutečného stavu, třeba ručně nakreslené
neviděl. V celé diskusi žádná příloha není. Ten váš popis na začátku diskuse je k ničemu.

Ivan Tichý

Quote from: Fuk Tomáš on 09.07.2016, 11:22
Myslet si neznamená vědět. Touhle historkou je nesmírně pobavíte. Pane, vy jste si ten chránič koupil u nás? A kdy u vás naposledy proběhla elektrorevize?

Pracovní hypotéza: čerpadlo je ve vlhkém prostředí, a ty dva týdny jsou tak akorát, aby zvlhla izolace a klesl izolační odpor. Vy to čerpadlo odvezete prodejci, ten ho párkrát pustí (motor se ohřeje), pak ho nechá týden uležet, pak přiláká někoho s měřákem a ejhle, proschlé čerpadlo bude naprosto v pořádku. Vy si ho zase odvezete, instalujete, a za dva týdny si můžete kolečko zopakovat.

A nebo také ne, proč tu řešíme takovou pitomost? Pakliže doložím, že svod má, oni zase doloží, že ne, můžeme se soudit, doneseme rozdílné znalecké posudky, soud nechá vypracovat posudek třetí, na základě čehož rozhodne a za 3-4 roky máme vyřešeno. Prosím nechte si připomínky, které jsou mimo téma :)

Normální prodejce převezme zboží k reklamaci, někde v servisu to posoudí, pokud za svod nemůže přívodní kabel, zřejmě je to vlhkostí, která se dostane dovnitř, zřejmě tam budou i známky koroze. Anebo to neuzná, já si koupím čerpadlo nové.

Ivan Tichý

Quote from: Jan Bocek on 09.07.2016, 14:00
....nikde jsem žádné schéma zapojení skutečného stavu, třeba ručně nakreslené
neviděl. V celé diskusi žádná příloha není. Ten váš popis na začátku diskuse je k ničemu.

Ostatní to pochopili, nemohu za to, že vy ne.

Ivan Tichý

Quote from: Jaroslav Molák on 09.07.2016, 13:51
"Nová instalace, zajímavé zapojení, nejsem elektrikář, ale padesátku jsem měl ještě na škole.
Všechno funguje, jen se mně nezdá bezpečnost, uzemnění plave. Smí to tak být a jak to předělat" se ptá, zdá se hloubavý člověk, má v instalaci nepořádek takový, že je to při poruše nejen nefunkční, ale i nebezpečné úrazem a v hlavě zmatek, který šíří kolem,  v řemesle šlape jako slon v porcelánu a přesto říká, že něco o elektrice ví. Alespoň o padesátce.
Počítám jenom vstupy, víc než deset a na druhé straně diskutující, z jejichž příspěvků by mělo být tazateli jasné, co mu všichni říkají:
Člověče sbírejte raději poštovní známky, v elektrice by jste mohl ublížit nejen sobě, ale i druhým. Nechte si tu novou instalaci opravit někým, kdo je profesionál

Pakliže nemáte něco konstruktivního k tématu, prosím nereagujte. Známky si sbírejte sám.

Milan Hudec

Quote from: Ivan Tichý on 09.07.2016, 11:06

Já pochopil, že zapojení máte jakési "pošahané" a chránič nemá jen hodnotu proudu, ale i další znaky typů, výrobce atd..., které mohou lecos napovědět.

Ivan Tichý

Quote from: Milan Hudec on 09.07.2016, 15:42
Já pochopil, že zapojení máte jakési "pošahané" a chránič nemá jen hodnotu proudu, ale i další znaky typů, výrobce atd..., které mohou lecos napovědět.

Pošahané - tak znovu, někdo zapojil PE vodič dvou okruhů za chráničem na můstek za chráníčem, svod se tedy vracel po N vodiči zpět chráničem a ten nevybavil, protože nebyl rozdíl proudů. Nyní je to zapojeno mimo chránič jako klasické TN-C. Po opravě čerpadla to bude zřejmě znovu celé v TN-C-S s hlídáním, když to spadne (SMS nebo email) anebo tam budou chrániče dva, když se to nějak vleze do skříně.

Chránič je Moeller, 3F 40A/0,03 typ ale z hlavy nevím, mohu se podívat.

Jan Bocek

Quote from: Ivan Tichý on 09.07.2016, 14:56
Ostatní to pochopili, nemohu za to, že vy ne.

....abych mohl správně analyzovat funkci zapojení, musí se nakreslit schéma zapojení skutečného stavu. Popisovat, že jeden drát vede tam a druhý zase někam nestačí.
Mnozí vám chtěli pomoct, ale Vy se nějak ježíte.

A u proudových chráničů je to zcela typické i pro montéry, kteří s tím často pracuji, že když je přinutím, aby nakreslili to, co zapojili, tak se potom velice diví.

Proč chcete, abychom to kreslili za vás? 

Fuk Tomáš

Quote from: Ivan Tichý on 09.07.2016, 14:55
Pakliže doložím, že svod má...
No k tomu se vás právě snažím dovést - abyste si to nechal změřit, a podle toho pak postupoval dále.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Ivan Polínek

Quote from: Chalupář :) on 16.05.2016, 12:25
Otázka zní, zda to takto dle normy smí být no a samozřejmě,
otázka také zní, jak to předělat, aby to bylo OK.
Proudový chránič je současně v rozvaděči jako Hl.vyp, na další tam už není místo. Když bych to přepojil před chráničem, pak budu dva okruhy mimo. Otázka je, zda je nutná funkce hl.v. v rozvaděči v domě, když v rozvaděči před domem je jistič 3x32A, který by tuto funkci zastal.

Nejsem elektrikář, ale padesátku jsem měl, ještě na škole.

Pane Tichý, protože jste na odborném portálu odpovím vám odborně jak od nás očekáváte.

1. Zapojení vodiče PE za proudový chránič nevyhovuje ČSN, neboť vodič PE ani PEN se nesmí vypínat ani rozpojovat, při daném zapojení je zařízení nebezpečné a při přerušení kontaktu N proudového chrániče může dojít k úrazu elektrickým proudem, objeví se síťové napětí na kostře spotřebiče
2. Jak to předělat? Protože dle Vaší informace je instalace nová, předpokládáme, že na ni máte revizi a  projektovou dokumentaci skutečného stavu, v případě potíží reklamujte u dodavatele
3. Hlavní vypínač ano či ne, dle ČSN 332130 čl. 7.6.15 rozvodnice do 25A nemusí mít hlavní vypínač s  výjimkou případů, kdy je vypínání nutné z bezpečnostních a provozních důvodů. Předpokládám, že hlavní rozvodnice domu má výrobní štítek, kde je uveden jmenovitý proud.

Snad vám to bude stačit. Tím bych celou diskuzi ukončil.
RT - E1/B; pro laiky: revizní technik bez omezení napětí i v prostředí s nebezpečím výbuchu

Václav Třetí

Quote from: Ivan Tichý on 09.07.2016, 16:40
Pošahané - tak znovu, někdo zapojil PE vodič dvou okruhů za chráničem na můstek za chráníčem, svod se tedy vracel po N vodiči zpět chráničem a ten nevybavil, protože nebyl rozdíl proudů. Nyní je to zapojeno mimo chránič jako klasické TN-C.

Vážený pane, Vy tady napadáte odborníky, kteří něco umí a kteří se vám pokouší poradit, divíte se, že váš popis rozvodů se jim nezdá dostatečně výmluvný. A pak tady napíšete takovou blbost viz zvýrazněná věta v citaci.  

Síť TN-C má pouze dva vodiče L a PEN, pokud jsem tedy porozumněl správně vašemu popisu situace, vy máte vodiče tři -  L, N a PE a to je TN-C-S ať je obvod vybaven chráničem nebo ne!

Pokud chcete dobrou radu, čtěte, co vám píší odborníci, pokud chcete slyšet, jak jste chytrý, zajděte do hospody, on vám to tam jistě nějaký kamarád řekne nejpozději po třetím pivu.
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Vít Rotrekl

Já jsem to pochopil tak, že pán má k čerpadlu kabel 4x1,5(2,5). A ZŽ vodič byla zapojený za chráničem jako N, nikolv PEN, ten za chráničem prostě být nemůže... Proto pravděpodobně časem začal padat.
Jestli to bylo takto zapojeno, tak to opravdu bylo životu nebezpečné.

Pokud jsem to správně pochopil... Myslím, že jedna malůvka zapojení hned na začátku vlákna by  vše vysvětlila...

Ale už jsem z toho tak zmatený, že nevím, kde je vlevo a kde je v pravo... (eek)
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)