• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

13.01.2026, 00:10

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak zprovoznit střídač dříve, než si začně sám vyrábět napájení co potřebuje?

Started by DavidCB, 25.05.2016, 08:41

previous topic - next topic

DavidCB

Koupil jsem použitou sadu FV panelu - amorfní se střídačem Delta SL 2500 a protože to chci použít jako ostrovní systém (není dostupná veřejná síť), tak řeším jak zapojit střídač.
Tento střídač prý nefunguje pokud není jeho AC výstup připojen na síť 230V.
Poraďte jak to obejít.
Napadá mě, ale nejsem si vůbec jist, zda by nestačilo do mojí domovní sitě připojit malý 100W DC 12V /AC menič 230V, aby se uspokojil" střídač, ale nevím co jiného tomu může bránit?

Jiří Schwarz

Obávám se, že tudy cesta nevede...
Nechce se mi hledat podklady výrobce, ale střídače, které jsou určené pro připojení k rozvodné síti, si testují přítomnost sítě i během provozu a ta síť musí být "dost tvrdá", jinak se vypínají.
Jde o to, když si "elektrikář" vypne kvůli nějaké práci přívod z veřejné sítě do domu, aby ho nezabil přívod z FVE   
A je třeba mít ošetřené i to, aby se 2 střídače "nedržely navzájem" v zapnutém stavu, takže malý měnič to asi "neudrží" v zapnutém stavu.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jirka Š. Svejkovský

Obávám se, že střídač DELTA Sl 2500 není schopen ostrovního režimu. Přítomnost sítě trvale kontroluje a při jejím výpadku téměř okamžitě vypíná. Kromě bezpečnostních funkcí síť potřebuje k modulaci vlastního napětí (kopíruje ji).
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Zdenek Rajmont

Quote from: DavidCB on 25.05.2016, 08:41
Koupil jsem použitou sadu FV panelu - amorfní se střídačem Delta SL 2500 a protože to chci použít jako ostrovní systém (není dostupná veřejná síť), tak řeším jak zapojit střídač.

Bez synchronizace od sítě nijak. (a ještě do toho "kecá" měření izolačního stavu)
Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
Kdo dře jako kůň, je osel.
www.rajmont.cz

DavidCB

Děkuji všem za názor a chápu, že to asi s tímto střídavém nepůjde :( Varianta koupě střídače za x desítek tisíc taky není reálná. Ještě mě napadá, co takhle UPS, ta snad dává tvrdé napětí 230V a frekvenci 50 Hz?

Jirka Š. Svejkovský

Ne, tento střídač potřebuje tvrdou síť po celou dobu provozu. Ostrov prostě neumí.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

DavidCB

Já vím, že tento střídač není satveny pro ostrovní systém, ale mám ho, tak hledám nějaké rešeni. Ještě jinak, co vlastně dělaná síťové napětí ve střídánči? Je tam modul, či jiny elektro blok, který při připojení na veřejnou síť něco sepne, či je tam něco jiného co hlídá vstuni napětí?  Přeci tzv. hybridní střídače taky nějak řeší, když nemá AC z veřejné sítě. Ale možná to moc zjednodušují.

Jiří Schwarz

Tak ještě jednou to, co už se dá vyčíst v předchozích příspěvcích:
Aby střídač (nebo jakýkoliv zdroj) mohl pracovat do nějaké sítě, musí být správně zasynchronizovaný. Jsou střídače, které v ostrovním režimu "umí" 50Hz, nebo i 60Hz, ale jsou střídače, u kterých se s ostrovním režimem nepočítá a ty to třeba vůbec umět nemusí a když se nemají "čeho chytit", tak se prostě nerozběhnou.
A pak si střídač nějak testuje přítomnost sítě a musí to být takový "test", aby se mj. vyloučilo, že se při vypnutí sítě budou navzájem držet 2 střídače, a zabije to elektrikáře nebo hasiče...

Upravit řídící obvod střídače při dodržení potřebných vlastností nevidím jako reálné pro běžného kutila.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

DavidCB

Já to v principu chápu... přesně jak píšete se při zapnutí střídače testuje AC napětí, uzemeni atd. Asi mi nezbyde (až promerim obvody střídače) než nejspíš koupit menic. Jinak jsem běžný kutil, ale stavěl jsem menic ze součástek a měl účinnost 96%. Děkuji vsem za rady.