• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

12.01.2026, 17:41

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Co jsem propásl tím, že jsem si neudělal vyhlášku 50/78sb. hned po vyučení?

Started by Da, 01.06.2016, 19:39

previous topic - next topic

Da

Pokud jsem po vyučení otálel si udělat vyhlášku 50, tak o co jsem přišel?
Teď zjištuju že jsem tenkrát na škole byl špatně informován o užitečnosti této zkoušky?

Miroslav Minařík

Quote from: Da on 01.06.2016, 19:39
... tenkrát na škole byl špatně informován o užitečnosti této zkoušky?

Tedy mixujete několik různých věcí do sebe. Znění vyhlášky 50/1978Sb. není výsadou "tenkrát ve škole". Tu si lze udělat kdykoliv, pokud na to máte vzdělání.
Z těch pár řádků vyznívá, že vůbec netušíte k čemu toto přezkoušení se dělá. A vypadá to, že jste ji ani nečetl. Protože je to již ze znění samotného patrné.

Pokud byste chtěl její znění, pak třeba zde:
http://zdroje.elektrika.cz/book/vyhlaska-501978-sb-50-78/

Pak tedy vyvodím, že jste vyučen, nemáte toto přezkoušení a možná ani nepracujete v oboru? Nebo to nemáte jako vyučený ani §5?
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Da

jsem vyučen a nemám přezkoušení s tou pětkou si nejsem jist. Tu vyhlášku jsem ňák neřešil protože jsem neplánoval pracovat v oboru, teď mě ale zajímá jestli by mi od podstoupení vyhlášky nezačala běžet praxe.

Jan Bocek

Trošku to namodeluji.
Přišel jste do mé elektro firmy a chcete pracovat jako elektrikář.
Ukážete mi výuční list, kde vidím , že máte na příklad 3 roky přerušeni po škole.
Zaměstnám vás jako pomocného dělníka s práci pod dozorem a určím 6. měsíční
zaškolení s následným přezkoušením na §5. Pokud to zvládnete, tak budete elektrikář, který nemůže samostatně pracovat. Po 1 roční další praxi vás přezkoušíme na §6 a stanete se samostatně pracujícím elektrikářem.

Pokud budete vykazovat dobré profesní výsledky, mohu tu počáteční dobu na zaškolení zkrátit. To mi ale musí potvrdit ten váš patron s kterým pracujete pod dozorem.

Opravdu si prostudujete tu vyhlášku 50/78 Sb.
Všechna tato opatření jsou hlavně bezpečnostní.
Ne jen že sám sobě můžete způsobit úraz, ale můžete ohrozit spoustu jiných lidí.
Ono to není jen o tom papíru....a povinnost každého zaměstnavatele je pracovníky chránit.
Je velkým mýtem, že §5 se dostává zároveň s výučním listem.
A dále praxe běží, pokud opravdu pracujete v oboru. Ne tím, že máte na příklad jen §5....
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Da

čili tím že jsem si ji nedělal hned po výučáku jsem o nic nepřišel ? tak ňák špatně chápu ty roky praxe, ten kdo mě o nich řekl věděl že v oboru nepracuju.

Jan Bocek

Přišel jste o hodně.
Doba zaučení a získání oprávnění pracovat jako elektrikář bude delší.
Záleží na tom, kolik jste toho zapomněl.
Nemáte žádnou odbornou praxi v oboru elektro.
Z mé praxe usuzuji, že přerušení cca 5 let po vyučení,
kdy je nulová praxe, jsou většinou tito pracovníci
v oboru elektro nepoužitelní. Jsou ale vyjimky....

Da

tak v reakci na váš poslední příspěvěk bych zmínil že jsem nyní dostudoval nástavbu navazující na obor elektro-mechanik což je obor kterým jsem vyučen

Čestmír Kubáček

Rozhodně si projděte školení, technicky zdatných lidí je málo. Přihlašte se k prozkoušení a školení, u nás to je kolem 1000ky, celodenní školení zakončené testem, a zajistěte si aspoň par. 5. Pak je na vás, jestli se necháte zaměstnat ve firmě vašeho zaměření a nechají vás vedeného jako Elektrikář-mechanik s nutným dozorem při práci na el. zařízení, nebo se přidejte jako pohůnek k šikovnému živnostníkovi - naučí a oživí vám toho víc, než nějaký školení.

btw, mohl jste za dobré shody okolností mít par. 6 - samostatná činnost, par. 7 - vedoucí pracovník, par. 8 - dodavatelská činnost. (omlouvám se kolegům, píšu narychlo a nemám ty paragrafy přesně v hlavě, pokud sem něco poplet, prosím pochopte ;) )

Tedy za dobrých okolností jste mohl být už sám na sebe a mít přehled.

Takto začínáte z litery zákona od nuly.

Jan Bocek

Quote from: Da on 01.06.2016, 22:12
tak v reakci na váš poslední příspěvěk bych zmínil že jsem nyní dostudoval nástavbu navazující na obor elektro-mechanik což je obor kterým jsem vyučen

čo bolo, to bolo
je třeba se ale zastavit, pohlédnout zpátky a vybrat si tu lepší cestu. Jak již uvedl kolega přede mnou, je nutné usilovat o §6, to je ta lepší cesta. Dnes odborníci v profesi mechatronik jsou velice žádaní. Přejí vám velkou rozlišovací schopnost mezi dobrem a zlem, říká se tomu moudrost.

Pokud jste dostudoval nástavbu, zaměstnavatel vám určí nutnou dobu pro §5 a následně pro §6. Je moudré mít Osvědčení......

Da

dobrá, ještě bych se vás zeptal je potřeba abych se nějak připravoval nebo stačí na složení testů být přítomen na školení ?

Jiří_Hrubý

Quote from: Da on 10.06.2016, 13:47
dobrá, ještě bych se vás zeptal je potřeba abych se nějak připravoval nebo stačí na složení testů být přítomen na školení ?

Pokud chcete zůstat celý život podavačem drátu a sekáčem, někde stačí být přítomen.
Pokud to chcete někam dotáhnout, musíte se vzdělávat neustále a pak složení regulerních zkoušek není problém.

Jan Bocek

Quote from: Jan Bocek on 01.06.2016, 21:38
Trošku to namodeluji.
Přišel jste do mé elektro firmy a chcete pracovat jako elektrikář.
Ukážete mi výuční list, kde vidím , že máte na příklad 3 roky přerušeni po škole.
Zaměstnám vás jako pomocného dělníka s práci pod dozorem a určím 6. měsíční
zaškolení s následným přezkoušením na §5. Pokud to zvládnete, tak budete elektrikář, který nemůže samostatně pracovat. Po 1 roční další praxi vás přezkoušíme na §6 a stanete se samostatně pracujícím elektrikářem.

Pokud budete vykazovat dobré profesní výsledky, mohu tu počáteční dobu na zaškolení zkrátit. To mi ale musí potvrdit ten váš patron s kterým pracujete pod dozorem.

účast na školení je k ničemu. Platí: ukaž mi co umíš a já ti vydám Osvědčení, že jsi se osvědčil a že nezabiješ sebe ani jiné lidí. O tom je elektrika.

Milý "Da"
Vy to vůbec nečtete, natož aby jste to pochopil. Elektrikář musí umět číst a o to nejen texty, ale i elektrické schémata....

Miroš Jan

Quote from: Jan Bocek on 10.06.2016, 14:29

Milý "Da"
Elektrikář musí umět číst a o to nejen texty, ale i elektrické schémata....

Jenomže toto, je problém spousty elektrikářů. (zle)
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Milan Hudec

Tak na složení testů účast asi stačí.
Ale bez neustálého dalšího vzdělávání budete jak pajdající kůň na startu steplechase.

Jan Bocek

Možná, že bude dobrém připomenout, že vyhláška 50/1978 Sb. stanoví stupně odborné způsobilosti pracovníků, kteří se zabývají obsluhou elektrických zařízení nebo prací na nich.
Ale také projektováním a řízením činnosti na elektrickém zařízení v organizacích, které vyrábějí, montují, provozují nebo projektují elektrická zařízení nebo provádějí na elektrickém zařízení činnost dodavatelským způsobem. Stanoví podmínky pro získaní kvalifikace a také povinnosti organizací a pracovníků v souvislosti s kvalifikaci.

Ale je zde také norma pro obsluhu a práci na elektrickém zařízení, která poskytuje širší souvislosti, kde jsou hranice jednotlivých kvalifikací a odpovědnosti. Součást školení o vyhlašce
50/78 Sb. je právě výklad ČSN EN 50110-1 ve všech edicích