• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

13.01.2026, 00:10

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Existuje půlený vypínač pro schodišťák (6 a 7) a normální světlo (1)?

Started by Radek Jara, 02.06.2016, 23:38

previous topic - next topic

Radek Jara

Existuje půlený vypínač pro schodišťák (6 a 7) a normální světlo (1), nebo bude lepší použít dva vypínače ve dvourámečku? Umístění bude u postele, jednou půlkou by se ovládalo hlavní světlo v ložnici (celkem ze třech míst), druhou lampička (každá strana svoji)

Vít Rotrekl

To se ptáte jako elektrikář?

Myslím, že většina výrobců bude mít spínač řazení 6+6, tedy pro vaše potřeby vyhovující. Jediný výrobce, kterého znám, má v nabídce půlené vypínače a je tedy možnost mít 2 jakékoliv vypínače v jedné krabici - Schneider, řada UNICA (Basic, Color, Plus...).
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Roger

Quote from: Radek Jara on 02.06.2016, 23:38
Existuje půlený vypínač pro schodišťák (6 a 7) a normální světlo (1), nebo bude lepší použít dva vypínače ve dvourámečku? Umístění bude u postele, jednou půlkou by se ovládalo hlavní světlo v ložnici (celkem ze třech míst), druhou lampička (každá strana svoji)

Pro normalni svetlo muzete pouzit 6+6 puleny, tu druhou pulku...

Ja bych se zeptal verejne, ktere vypinace v dekoru dreva (na chatu) byste doporucili? Nasel jsem SEZ KROMPACHY a ty nejsou moc kvalitni...

Soukupp

Kdysi byl přepínač P5b (6+1), nevím jestli ještě existuje, ale ABB ho dříve mělo a mezi tyto dva přepínače dáte P7 (křižák), aby jste mohl hlavní světlo ovládat ze třech míst.
Elektrorevize E2A, okres Prachatice, Jižní Čechy, e-mail: petr.soukup@post.cz, tel: +420 776 374 700

Jirka Š. Svejkovský

Řazení 5b je 6+6. Vy asi myslíte 5a, to byl 6+1 s klemou. Vzhledem k tomu, že se 6 dá zapojit jako 1 nemá žádný smysl.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Radek Jara

A pro křížák to takto také půjde? Tedy 7+1 (nebo 7+6, 7+7)

Lukáš Rotrekl

Jen u některých výrobců. Např. Schneider Unica. Provedení s poloviční šířkou a vložit do krabičky 7 a 1.
Pak je varianta využití dvojtlačítka (z jedné půlky pak vyhodit pružinku) a impulsního spínače do krabice pod jeden z vypínačů. Osobně bych se přiklonil k této variantě (nebo dvojrámečku) protože nesnáším, když jsou klapky na vypínačích v různých polohách, když nic nesvítí a to u toho provedení co se namýšlí nelze vyloučit  8)
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Fuk Tomáš

Quote from: Lukáš Rotrekl on 03.06.2016, 10:48
... nesnáším, když jsou klapky na vypínačích v různých polohách, když nic nesvítí ...
To je ale tma a není to vidět  :D
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jirka Š. Svejkovský

Všechny klapky dole - zhasnuto má tu výhodu, že dokážeme zhasnout, i když je zrovna výpadek proudu nebo prasklá žárovka.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Lukáš Rotrekl

Quote from: Fuk Tomáš on 03.06.2016, 10:57
To je ale tma a není to vidět  :D

Tak u mě doma by to moc nevadilo, za světla se tam moc nezdržuju :D

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 03.06.2016, 10:59
Všechny klapky dole - zhasnuto má tu výhodu, že dokážeme zhasnout, i když je zrovna výpadek proudu nebo prasklá žárovka.

To ano, to je výchozí stav, ale za normálního provozu... Rozsvítím vypínačem u postele, odcházím dveřmi a je to v pytli a mám trauma :D

Soukupp

Tak mám ještě jeden přepínač P5b doma. Je z roku 1991 a byl to takzvaný schodišťový lustrák. Jedna páčka byla jako schodišťák 6 a druhá jako 1. P5a neexistoval, protože P5 byl lustrák.
Elektrorevize E2A, okres Prachatice, Jižní Čechy, e-mail: petr.soukup@post.cz, tel: +420 776 374 700

Vít Rotrekl

Myslím že existoval...
5A -> 1+1
5B -> 6+6(6+1)

Alespoň si myslím, že se to takto značilo...
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Lukáš Rotrekl

Jano Lehotský