• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

13.01.2026, 00:11

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak se správně značí HDS?

Started by Speedi626, 05.06.2016, 16:46

previous topic - next topic

Speedi626

05.06.2016, 16:46 Last Edit: 05.06.2016, 17:01 by Miroslav Minařík
V poslední době se začaly na mnoha panelových domech objevovat na HDS bezpečnostní zelené značky "Hlavní vypínač" - Je toto označení dle právních předpisů správné? Když uvnitř žádný vypínač není, ale jsou tam pouze nožové pojistky.

Podle jakého předpisu by se mělo takto značit?

Rozvodak

Vypinac tam sice neni, ale je to poznacene pro Hasicsky sbor, v pripade pozaru.
Montér ve službách rozvodných závodů.

Jiří_Hrubý

Vypínač mají hasiči ssebou.

Jirka Š. Svejkovský

Ano, jednou jsem byl u toho. Řekl bych, že doba vypnutí je skoro stejná, jak vypínačem. Žehličkou to nedáte.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Jiří_Hrubý

Já u toho byl až poté a do pozdní noci jsem mělil LIC pilíř ;D

Rozvodak

Jsou veci u kterych je lepsi nebyt  :D

Jednou jsem videl slusnou vec. Vyhorel pilerek s HDS a ER. Pozar byl zpusoben prorostlym korenem stromu v distribucnim kabelu nn pod chodnikem.
Montér ve službách rozvodných závodů.

Jaroslav Hasala

Hasiči jsou hovada.

Není žádnou vyjímkou, že způsobí více škody než vlastní požár.
Poměrně typické jsou požáry v panelácích.
Jeden konkrétní případ : Došlo k požáru v bytu (bytové jádro) ve 3NP, spíše kouř než oheň.
Hasiči "odpojili" elektroinstalaci v celém domě, takovým způsobem, že celý dům byl několik dní bez proudu.
Hasili hlavně zvenku, takovým způsobem, že rozmlátili všechny okna (nové, plastové) a potom tam vycákali dvě cisterny vody. Dokonce rozbili okno i u sousedního bytu, který nebyl požárem zasažen. Co udělalo toto množství vody s vybavením bytu i s dalšími byty pod ale i vedle zasaženého bytu, to snad není nutné popisovat.
Když jsem viděl byt po požáru, šlo opravdu jen o lokální požár - bytové jádro + kuchyňská linka. 
Zřejmě by to uhasil jeden člověk s hasícím přístrojem, vzhledem k zakouření by asi musel mít dýchací přístroj.
Vznikly také problémy s ostatními lidmi z domu, i když bylo už dávno po požáru, hasiči nechtěli nikoho do domu pustit. Lidi tam postávali na chodníku v zimě, jen tak v lehkém oblečení.

Za příčinu požáru byl označen "zkrat" na elektroinstalaci.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Jan Bocek

Quote from: Speedi626 on 05.06.2016, 16:46
V poslední době se začaly na mnoha panelových domech objevovat na HDS bezpečnostní zelené značky "Hlavní vypínač" - Je toto označení dle právních předpisů správné? Když uvnitř žádný vypínač není, ale jsou tam pouze nožové pojistky.

Podle jakého předpisu by se mělo takto značit?

Hledal bych v PBS - Požární bezpečnost staveb na příklad ČSN 73 0802. Více by mohli sdělit absolventi FBI nebo pracovníci HZS
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Jan Vykoupil

Ono to asi vychází tady z toho:
"Požadavky na umístění, provedení a zapojení měřících souprav u zákazníků a malých výroben s připojovaným výkonem do 250 kW připojených k elektrické síti nízkého napětí", platnost od 1.6.2013, EON:
6.6. Hlavní vypínač objektu (Central stop, Total stop) je standardně realizován vytažením daných pojistek v kabelové skříni, případně vypínacím prvkem v měřené části. Umisťovat hlavní vypínač objektu v neměřené části elektrické instalace je možné pouze ve výjimečných případech na základě souhlasu pověřeného pracovníka E.ON. Vypínač nesmí být napájen z neměřené části.

J Lhava

Ono to podle mě pramení z tohoto legislativního požadavku:

Vyhláška č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby, ve znění pozdějiších předpisů
Quote§ 34
(5) Každá stavba musí mít trvale přístupné a viditelně trvale označené zařízení umožňující vypnutí elektrické energie.