• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

12.01.2026, 17:30

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Existuje nějaké efektivní řešení na ochranu a regeneraci izolace kabelu?

Started by Roman Reinisch, 10.06.2016, 13:05

previous topic - next topic

Roman Reinisch

Kabel u pískové filtrace s gumovou základní izolací HV05 ...
Přestože je filtrace (i kabel) pod stříškou dochází k výrazné a viditelné degradaci kabelu. V místě ohybu a výstupu z filtrace je "načatá" základní izolace a na povrchu zcela jasně "zpuchřelá" (omlouvám se za tento lidový výraz, ale je asi nejvýstižnější :-)

Filtrace je ještě v záruce a proto se mi zatím nechce do výměny kabelu.
V případě reklamace je šance na úspěch podle mě minimální.
Mám za to, že kabel nebyl až tak kvalitní, když po necelých 2 letech vypadá takhle.
Kabel není vystaven slunečnímu UV záření, ani vlhkosti.
Snad jen vysokým teplotám okolního vzduchu v létě...

Roman Reinisch

...ale kolegové, přece jsem nepoložil až zas tak záludný dotaz :-)

Aspoň odpověď typu: ne - nelze, nutná výměna kabelu. Popřípadě je to možné, existují určité prostředky pro ochranu kabelu...

Fuk Tomáš

Odpověď na obě vaše otázky je ANO.
Existuje způsob, jak zregenerovat rozpadlou izolaci, dokonce několik. Říká se jim záruka, servis, elektrikář.

A také existuje efektivní řešení na ochranu izolace kabelu. Výrobci kabelů ho zapracovali do kabelů pro venkovní prostředí s povětrnostními vlivy, a až budete nechávat ten kabel vyměnit, tak si na kvalitu a původ kabelu dohlédněte.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Patrik Mlynar

To je chemicky problem, neviem si predstavit, ako by sa dala riesit zmena zlozenia gumy alebo PVC a ich nasledny rozpad. Skor patrat po pricine : kabel je od vyrobcu alebo vyrobca dodava len filtraciu s priechodkami a kabel montuje firma ? Videl som uz zmenu farby PVC plasta blizko tesnenia priechodky, zrejme sa tie dva plasty neznasali dobre. Nedostava sa tam chlor z bazena ? Pripadne nemoze unikat ozon, ak je pouzity na dezinfekciu ?
Miestny elektrotaliban zacne citovat svate normy  ....

Jiří_Hrubý

Tak sem dejte fotku, ať víme, co si pod tím představit. Je otázkou, zda u průchodky nedochází k namáhání nějakým taháním či kroucením s kabelem.
Jinak co chcete léčit na zpuchřelém kabelu?

Fuk Tomáš

Quote from: Patrik Mlynar on 15.06.2016, 09:18
To je chemicky problem, neviem si predstavit, ako by sa dala riesit zmena zlozenia gumy ...
Zkuste se inspirovat u výrobců pneumatik.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Vítězslav Vaněk

Sláva

Jiří Schwarz

Já bych jako odborný přístup bral, že posoudím v jakém prostředí bude kabel uložen a podle toho budu vybírat provedení a izolaci kabelu, seriozní výrobce by měl vědět (a neměl by tajit) co s izolací na jeho kabelu udělá a jak rychle voda, led, slunce, chlor, sůl, olej,...
Jak je plášť popraskaný nebo jinak poškozený, je to nejen na výměnu, ale i na zvážení zda tam dát "stejné provedení"...

Když to vezme s mírnou nadsázkou, dělal se (možná to ještě existuje) přípravek REGUM. Ten zabraňoval nebo zmírňoval tvrdnutí a praskání povrchu gumy... Ale popraskanou už "nespojil"...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Patrik Mlynar

Quote from: Fuk Tomáš on 15.06.2016, 10:33
Zkuste se inspirovat u výrobců pneumatik.

Myslim pripad regeneracie, ako chce autor otazky, nie prevencie ...
Ked je raz kabel poskodeny, pomoze len vymena.
Miestny elektrotaliban zacne citovat svate normy  ....

Fuk Tomáš

Milan Hudec

Quote from: Roman Reinisch on 15.06.2016, 08:53
...ale kolegové, přece jsem nepoložil až zas tak záludný dotaz :-)

Aspoň odpověď typu: ne - nelze, nutná výměna kabelu. Popřípadě je to možné, existují určité prostředky pro ochranu kabelu...

Obecně vzato pro venek se používá 07.
Kabel ničím neopravujte a zařízení reklamujte.

Roman Reinisch

...je to tak, někdo to tady v úvodu zmínil. Kabel filtrace se vodě z bazénu občas nevyhne a chemie pak udělá asi své. Nevím jakým způsobem ho chránit před bazénovou vodou. Existuje nějaká možnost ulozeni do flexibilního pouzdra?. Připojení kabelu a jeho zástrčky jsem řešil dostatečným krytím v krabici.

Přípravky Regum ani Gumolak jsem nikde zatím nenašel... Napadlo me, ale do budoucna vyzkoušet použít (na nový kabel) přípravek k ochraně gumoveho těsnění u dveří v autě, je to taková pasta ve formě "jelení lůj", na bázi silikonu...

Obrázek se pokusím dodat, teď z mobilu to nedám...

Milan Hudec

Na trhu je nepřeberné množství typů kabelů i do těžkého chemického provozu šel bych tímto směrem a rozhodně bych kabel nepatlal nějakou sračkou.

Jaroslav Molák

Výrobek byl vyroben s nízkými výrobními náklady s největší prvděpodobností v Číně, kde  obchodník sledoval nízké výrobní náklady a netrval na dodržování našich evropských norem. Výrobní technologie se odráží na kvalitě výrobku.
Takové kabely mají izolaci s nedostatečnou tloušťkou.
Jsou  známy případy kdy přes izolaci prosvítá žíla.
Gumové šňůry jsou s malou ohebností doprovázeny  "vůní po formaldehydu".
Výrobek je na reklamaci.
Pokud je taková reklamace obtížná, (neúčinná) zákazník se musí smířit s tím, že si zakoupil zboží druhořadé kvality a přistoupit k lokální opravě izolace ať už fulkanizační páskou nebo teplem smrštitelnou bužírkou až k výměně celého vedení

Tomáš Žabka

Osobně bych doporučil kabel umístit do nějaké chráničky, jak už kolegové zmiňovali. Pro venkovní použití by se více hodily kabely v provedení H07 a ne H05, nejsem si jist jestli uspějete s reklamací. Před podáním reklamace si dobře přečtěte návod, hlavně o osvitu sluncem a teplotách, protože dodavatel vám může tvrdit, že kabel byl používán v rozporu s povětrnostnímy vlivy. Kdyžtak sem hoďtě přesný typ kabelu a potom i parametry užití z návodu pro filtraci ať je vice údajů.
Vše se dá nějak vyřešit, vždy jde jen o to najít optimální řešení daného problému.

Projektant a revizní technik E1A, E1B.

Jiří_Hrubý

Otázkou je, nakolik otálením provozovatele filtrace trpí provozní bezpečnost.
U filtrace z mou bych reklamaci neřešil, protože mají milion důvodů proč to nejde uznat.
Kus pořádného kabelu třeba ÖLFLEX 500 P a tu vadnou zpuchřelinu kdyžtak nevyhazovat a před odevzdáním k případné reklamaci vrátit zpátky.

Miroš Jan

Quote from: Roman Reinisch on 10.06.2016, 13:05
Kabel u pískové filtrace s gumovou základní izolací HV05 ...
Přestože je filtrace (i kabel) pod stříškou dochází k výrazné a viditelné degradaci kabelu. V místě ohybu a výstupu z filtrace je "načatá" základní izolace a na povrchu zcela jasně "zpuchřelá" (omlouvám se za tento lidový výraz, ale je asi nejvýstižnější :-)

Filtrace je ještě v záruce a proto se mi zatím nechce do výměny kabelu.
V případě reklamace je šance na úspěch podle mě minimální.
Mám za to, že kabel nebyl až tak kvalitní, když po necelých 2 letech vypadá takhle.
Kabel není vystaven slunečnímu UV záření, ani vlhkosti.
Snad jen vysokým teplotám okolního vzduchu v létě...

Jak, je to zařízení, staré?
Kdo byl dodavatelem?
Firma noname, nebo známá firma?
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Vítězslav Vaněk

Dostal se mě do rukou kabel ponorného čerpadla Sigma-40let ve vodě a nebyly na něm znát žádné znaky degradace ani na barvě žil.Čím to asi bude?
Sláva