• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

12.01.2026, 15:47

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Aky pouzivate zaluziovy ovladac?

Started by Patrik Dedík, 16.07.2016, 22:54

previous topic - next topic

Patrik Dedík

16.07.2016, 22:54 Last Edit: 17.07.2016, 14:11 by Miroslav Minařík
Pouzivate na din listu? Alebo do krabice, popripade je vobec treba takyto ovladac?
Elektrotechnik na riadenie činnosti, alebo na riadenie prevádzky E1/A
Projektovanie E2/A
El. inštalácie domov a bytov vrátane bleskozvodov

pdedik@centrum.sk

František Šohajda

Co jsem montoval tak spínače od ABB, mají více typů....To je nejlevnější...pak jde použít bezdrátové ovládání.....
Do krabice je nejlevnější typ. ;)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Patrik Dedík

Quote from: František Šohajda on 17.07.2016, 18:27
Co jsem montoval tak spínače od ABB, mají více typů....To je nejlevnější...pak jde použít bezdrátové ovládání.....
Do krabice je nejlevnější typ. ;)

Viete mi poskytnut nejaky link?
http://image.schrack.com/schaltplanzeichnungen/s_ehrjsg1---.jpg
Ja som nasiel toto, ale to je len pre jeden motor ci? A keby ich mam pouzit viac bolo by to drahe...
Projektovanie E2/A

pdedik@centrum.sk

Radim Cienciala

Levnější variantou je vedle okna instalovat krabici do které se pak instaluje ovládací modul. A vypínač ke každému oknu a jeden centrální u vchodových dveří kde si můžete při odchodu zavřít všechny žaluzie najednou.. Dálkový ovládač budete stejně pořád hledat (podle mých zkušeností).
Nezapomeňte na to že jako bezpečnostní prvek při žaluziích musíte mít venkovní senzor větru.

Martin H.

Quote from: Patrik Dedík on 16.07.2016, 22:54
Pouzivate na din listu? Alebo do krabice, popripade je vobec treba takyto ovladac?

Koncový spínač je obyčajné malé relé ovládateľné cez ethernet. Ani nemám HW blokovanie UP/DOWN, lebo konkrétnemu typu motoru to nevadí.

Quote from: Radim Cienciala on 18.07.2016, 14:38
A vypínač ke každému oknu a jeden centrální u vchodových dveří kde si můžete při odchodu zavřít všechny žaluzie najednou..

Trochu mimo témy, ale logické miesto pre spínač žalúzie je podľa mňa vedľa vypínača svetla, teda najčastejšie pri dverách.

Z našej domácej praxe - žalúzie ovláda hlavne automat podľa hodín a polohy slnka; manuálne hlavne cez tablet/smartphone a až na poslednom mieste sú vypínače na stene.

Keby som staval znova, možno by som žalúziové vypínače zrušil úplne - to som vôbec nečakal, že sa to takto vyvinie...

Patrik Dedík

A cez tablet ako? Btw staci normalny spinac a pojde to co? Inak mne sa lubi ten ovladac do krabice od ABB
http://www.elektro-malinsky.cz/elektro-malinsky/eshop/8-1-ELEKTROINSTALACE-ABB/424-3-Zaluziove-spinace/5/1981-Spinac-zaluziovy-Busch-Jalousiecontrol-II-s-mozn-prip-snimacu-6410-0-0380
Popripade teda to bide treba rf aktor a treba nejaky smart manager ci?
Projektovanie E2/A

pdedik@centrum.sk

Vít Rotrekl

V otázce možná mělo zaznít, jestli jde o jednouché ovládání žaluzií - každá žaluzie/místnost samostatně.
Nebo jde o něco"chytřejšího" a mít možnost ovládat vypínačem a "něčím" jiným - tablet, web prostředí, nějaký automat...

Podle toho se bude odvíjet odpověď.

Pak je další neméně podstatná informace - mají motory žaluzií nějakou svoji řídí jednotku? Nebo jsou to jen hloupé motory s koncovými spínači?
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Juraj Rojko

Také jsem řešil čím ovládat žaluzie a skončil jsem u toho, že (nejen) žaluzie ovládá Foxtrot. Cenově to +- vyjde stejně jako jednoúčelový systém a flexibilita je mnohem větší.

Vít Rotrekl

Quote from: Juraj Rojko on 19.07.2016, 18:40
... (nejen) žaluzie ovládá Foxtrot...

Tímto směrem jsem mířil otázku... a už je jedno co to bude za systém...
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)