• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 23:38

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Co nechránit proudovým chráničem?

Started by Tomáš Sládek, 14.10.2006, 13:02

previous topic - next topic

Zdeněk Hruška

Quote from: Jiří Schwarz on 16.10.2006, 07:28
Padlo tady něco o tom, že pro počítač proudový chránič nepoužívat.
Právě naopak, počítač je jedno ze zařízení, kde bych jej doporučoval!
Spínaný zdroj PC a spínaný zdroj monitoru mají filtry, které by na neživé kovové části přivedly jisté napětí. To je sice "odvedeno" PE vodičem, ale to je právě ten problém, že nikdy nevíte, kdy se cokoliv poškodí, přeruší,... a přerušení vodiče PE nijak nepoznáte, protože jím neteče pracovní proud.
Přerušení PE vodiče můžete poznat až když si budete chtít spojit výstup grafické karty PC do AV vstupu TV, která bude "uzemněna" přes STA, poznat přerušení PE vodiče můžete poznat až si sahnete na USB kabel při připojování kamery, fotoaparátu a budete náhodou opřeni o radiátor topení,...
A pro kotel, sporák,... - výkon v tomto případě nehraje roli, tepelné spotřebiče nemají zpravidla problémy s unikajícími proudy a pokud je začnou mít, může to být známka toho, že něco začíná mít svod na kostru, že se něco začíná prorážet a o tom je dobré vědět včas, "dříve", než se to natvrdo prorazí a začne vyhazovat jistič!

K tomu počítačí:prohlédl jsem si PCI a AGP karty,všiml jsem si,že právě na nich je propojeno mínus od napajení s krytem počítače.Netvrdím,že je to tak u všech,ale nějaká porucha na kostru počítače by znamenala změnu napětí na mínusu a na to by určité součástky asi reagovaly :-\.Připojená zařízení by to taky zaregistrovala.
A u několika rozebraných zdrojů jsem nikdy nezaregistroval filtry nebo propojení PE a N.

Martin Novák

Quote from: Zdeněk Hruška on 04.11.2006, 10:49
A u několika rozebraných zdrojů jsem nikdy nezaregistroval filtry nebo propojení PE a N.

Tak to jste spatne hledal... Otevrte si treba tuto stranku

http://www.pavouk.comp.cz/hw/atxps.html

a zvlastni pozornost venujte casti C2, C3, C4, TS, Z2... Zrovna ty kondenzatory C2,C3 odvadeji do PE vysokofrekvencni rusici proudy ze spinaneho zdroje (je to jejich ukol, zabranuji tak vyzarovani ruseni do sitoveho rozvodu) a tim zpusobuji unikajici proudy vodicem PE a nekdy i vybaveni chranice... 

V serverovne, kde je tech pocitacu v rackovych skrinich zapojeno asi 25 a k tomu dalsi kupa hardware (routery, modemy) spolehlive vybavi i chranic 300 mA

Zdeněk Hruška

Děkuji za odpověď,zatím jsem rozebral 4-5 převážně starších zdrojů a u všech
byl přívod PE připojen pouze na kryt. :)

Martin Novák

Quote from: Zdeněk Hruška on 04.11.2006, 13:43
Děkuji za odpověď,zatím jsem rozebral 4-5 převážně starších zdrojů a u všech
byl přívod PE připojen pouze na kryt. :)

V tom mate naprostou pravdu. I kdyz si o tomto reseni myslim sve. U levnejsich zdroju je PE pripojeno pres faston na kovovy kryt zdroje a v casti pod plosnym spojem je kovovy kryt pripojen na desku plosneho spoje v blizkosti ochrannych transilu. Dalsim dost casto uzivanym resenim je umisteni filtru C2, C3 primo v zasuvce zdroje (zasuvka je delsi a kovova)a z ni propojeni na stinene tlumivky a hlavni kondenzator...

A nektere velice levne zdroje tento filtr nemaji vubec. Poznate je podle toho, ze po stratu PC se vlni obraz na televizi, strajkuji radiove prenosy a dalkova ovladani (vcetne HDO) a na radiu v rozsahu AM nechytite NIC...  Diky bohu, techto zdroju moc neni...

Adam Adamovič

Setkal jsem se s tím, že starší nautila ve studně má asi větší unikající proud do vody a tak jsem jí musel dát mimo chránič, i když celý objekt byl za chráničem.

Lukáš Čeřovský

Malá zkušenost s chráničem:
Sobota večer, 10 let starý 1f proudový chránič pro koupelnu. Ejhle, už jsem dlouho nezkoušel zda vybavuje chránič. Stisk TEST tlačítka - v koupelně tma. Výborně, vybavuje.  Několik pokusů o nahození - stále tma. Hmmm, holt deset let je deset let, chránič už to nebavilo. Hned v pondělí dojdu pro nový, jenže co teď? Venku zima a v koupelně je plynový kotel pro vytápění. Tak dočasné přemostění chrániče a "sebehana" za ten geniální nápad, zkoušet chránič právě v sobotu večer :-).

Netvrdím, že je to důvod, proč nezapojovat celý objekt na jeden chránič, ale kdyby tomu tak bylo, tak by sobotní večer byl mnohem zajímavější...