• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 18:34

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jaké použít krytí spotřebičů ve skladu barev?

Started by Novák Libor, 16.10.2006, 10:50

previous topic - next topic

Novák Libor

16.10.2006, 10:50 Last Edit: 16.10.2006, 17:23 by Administrátor fóra, čistič
Ve skladu barev byly stanoveny prostory BE2N3 - nebezpečí požáru hořlavých kapalin. Jaké krytí musejí mít elektrické spotřebiče v tomto prostoru ?

Miroslav Janča

Stanovuje to norma ČSN 332000-5-51 (2000/ 04) v tabulce 51 AN.
Já mám bohužel pouze starou verzi 1996/ 07.

Martin Hrdý

BE2N3:
- aby za provozního stavu nemohla zapálit hořlavé kapaliny
- povrchové teploty max. 120 °C
- stroje a přístroje min. IP 43
- el. zařízení za provozu jiskřící (vypínače, jističe apod.) musí být chráněny zvl. krytem, polohou nebo alespoň IP 54
- svítidla, která by mohla být polita hořlavými kapalinami - min. IP 54
- ostatní svítidla min. IP 43
- holá vedení jsou dovolená jen tuhá, s ochranou polohou, nebo krytem proti zkratu náhodným předmětem (mimo PE a PEN)
- holá trolejová vedení jsou nad zařízením s hořlavou kapalinou a do vzdálenosti 1,5 m od nich zakázána (v ostatních případech musí být sběrače na trolejových zařízeních opatřena zařízením pro zachytávání jisker. Lepší je použití jeřábů s přívodními šňůrami....)
- rozvaděče - min. IP 21 a musí být umístěny tak, aby nebyly samy, ani jejich manipulační prostor zasažen hořlavou kapalinou. Tam kde to nelze splnit tak min. IP 43

Novák Libor

Děkuji za informace.Mám ještě jeden dotaz - když budeme skladovat hořlaviny III. a IV . třídy při teplotách do 20oC jaké by bylo zařazení prostředí a prostor?