• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

12.01.2026, 02:42

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Existuje levnější náhrada za svodič přepětí SALTEK 3xFLP-B+C, 1 a 2 stupeň?

Started by Pekara Jiří, 07.08.2016, 07:44

previous topic - next topic

Pekara Jiří

Projektant mi navrhl jako ochranu  svodič přepětí SALTEK 3xFLP-B+C 1 a 2 stupeň.
Zarazila mně jeho pořizovací cena.
Existuje svodič od jiného výrobce, samozřejmě o stejné kvalitě ale nižší ceně?

Jan Hájek

Pokud chcete svodič bez varistorů s opravdovým jiskřištěm nic lepšího na trhu než DEHNventil zatím asi není, je samozřejmě dražší, než svodič s varistorem a bleskojistkou.
http://elektrika.cz/data/clanky/dehn-modularni-dehnventil
http://elektrika.cz/data/clanky/dehn-dehnventil-modular

O DEHNventilu na Elektrika.TV http://elektrika.tv/video/2016/160606_amper16_dehn_svodice_prepeti_typu_1_a_2.mp4#

Určitým kompromisem je svodič DEHNshield, který má opět pouze jiskřiště, ale oproti DEHNventilu menší nejenom vzhledově, ale i cenou. Cena je nižší, než u dotazovaného svodiče.

DEHNshield

http://elektrika.tv/video/2016/160606_amper16_dehn_svodice_prepeti_typu_1_a_2.mp4#

http://elektrika.cz/data/clanky/dehnlog-19-kombinovany-svodic-bleskovych-proudu-dehnshield

Cena, tedy její úroveň by neměla být nikdy alfou a omegou při rozhodování.
Protože pokud má jiskřiště schopnost svádět bleskový proud je troufalé chtít za kombinaci varistoru s bleskojistkou skoro to samé.

Spíše se optejte zdejších diskutujících, co by si instalovali oni. 
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

Lukáš Rotrekl

Proč tam navrhl projektant FLP se svodovou schopnosti 25kA? Vyšlo mu to tak z analýzy nebo ze zvyku? Pokud by stačil 12,5kA tak Shield (myslím jediné jiskřiště s touto svodovou schopností). Pokud 25 tak bych naopak připlatil za Ventil, protože  v něm není stárnoucí varistor...
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Miroslav Minařík

Quote from: Pekara Jiří on 07.08.2016, 07:44
Existuje svodič od jiného výrobce, samozřejmě o stejné kvalitě ale nižší ceně?

Je otázkou co má u vás prioritu.
Cena nebo jistota?
S klesající cenou se totiž nenápadně vytrácí i garance. Ale pokud to navrhl projektant, který za svůj návrh ručí svým majetkem, proberte to s ním, proč tam nedá něco něco levnějšího nebo nějaký noname.
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Jiří Schwarz

Quote from: Miroslav Minařík on 07.08.2016, 16:45
...
S klesající cenou se totiž nenápadně vytrácí i garance.
...

Asi nejen garance.
S klesající cenou stoupá někdy snaha nesdělit zákazníkovi všechny parametry ve správných souvislostech.
Tak jsem se nedávno "vysmál" jednomu šetřílkovi, co výhodně koupil cosi s odolností 12,5kA... Hodně malými písmenky, tam, kde by to člověk nečekal, bylo něco o vlně 8/20
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

J Lhava

Quote from: Pekara Jiří on 07.08.2016, 07:44
Projektant mi navrhl jako ochranu svodič přepětí ...

Na základě čeho vám ji navrhl? Je v projektu aspoň analýza rizika?
Kam vám ji navrhl? Je řeč o rodinném domě nebo fabrice nebo ... ?

Mimochodem 25 kA v provedení 3+0 => 75 kA x 2 = 150 kA => LPL II.
Což sice v rodinném domě být může, ale taky vůbec nemusí.

Quote from: Lukáš Rotrekl on 07.08.2016, 15:32
Pokud by stačil 12,5kA tak ...

12,5 kA v provedení 3+0 => 37,5 kA x 2 = ... to nestačí ani na LPL III/IV

Lukáš Rotrekl

Pokud budu uvažovat, že je PE připojený na přímo, tak stačí...

Fuk Tomáš

Quote from: občan on 07.08.2016, 20:24
...12,5 kA v provedení 3+0 => 37,5 kA x 2 = ... to nestačí ani na LPL III/IV
Není to 4x12,5x2 = 100? Bleskový proud vedou 4 dráty.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Milan Hudec

Ano obvykle se to takto počítá.
Mějme ale případ kdy paralelně k PEN bude připojen zemní pásek.
Pak může nastat situace případ od případu.

Pekara Jiří

Jedná se o bývalou hájenku, dá se říct větší rodinný dům o 8 pokojích. Bude využíván jako školící a rekreační středisko. Je umístěn v Beskydech tzv. na samotě u lesa. Projektant je bohužel na dovolené takže se ho nemůžu na jeho rozhodnutí zeptat.
Jirka

Milan Hudec

Zrovna pro takovou aplikaci není žádný svodič dost drahý.

Lukáš Rotrekl

Ještě můžete zkusit najít v projektu dokument s názvem: Analýza rizika, Posouzení rizik, Řízení rizik, Management rizika.
V tom vás pak bude zajímat něco jako třída LPS a pospojování ve třídě pro LPS.....

Pekara Jiří

Tak přepěťová ochrana je 1 a 2 stupeň, systém ochrany před bleskem LPS 3. Ale jak sleduji vaše názory tak asi zůstanu u návrhu projektanta. Je pravda že daná oblast je dosti riziková.

Jiří Schwarz

Quote from: Pekara Jiří on 08.08.2016, 11:49
... systém ochrany před bleskem LPS 3. Ale jak sleduji vaše názory tak asi zůstanu u návrhu projektanta.
...

Buď zavřít oči a tvářit se, že jsem to neviděl (a raději tam nejezdit...) nebo bouchnout pěstí do stolu...

Bývalá hájovna na samotě, s 8-i pokoji, využívaná jako školicí středisko - to se musel někdo hodně snažit aby se vešel do LPL3 a stačil mu LPS3...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)