• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Existuje nižší charakteristika jističe, než B?

Started by M_V, 21.08.2016, 02:44

previous topic - next topic

M_V

21.08.2016, 02:44 Last Edit: 21.08.2016, 10:07 by Miroslav Minařík
U elektromeru mam jistic 3x25A.
Je to ten stary cerny, odpovidajici dnesni charakteristice B.
Za nim mam jistic 1x16A B pro zasuvkovy okruh.

Celkem casto potrebuji vyzkouset starsi pocitac/monitor/ ...

Obcas se stane, ze je vadny zdroj a vyhodi mi jistic.
Zkousel jsem za 16A B jistic dat jeste 6A B jistic. Kdyz je smula, vypadne i 16A B. Parkrat se mi stalo, ze spadly vsechny 3: 6A B, 16A B i u elektromeru 3x25A.

Proto bych mel rad jednu zasuvku s nejakym jisticem "mensim nez B". Aby s co nejvetsi pravdepodobnosti vypadnul jenom on a nevzal s sebou dalsi B jistice.

Nasel jsem, ze by mely existovat jistice charakteristiky A. At googlim sebe vic, nedokazuje je najit.

Muzete mi prosim doporucit, co pouzit? Podle pripadnych rad si samozrejme vse necham zapojit od elektrikare (ale nerad bych od nej zase slysel, ze vymyslim blbosti, ktere nikdo jiny nechce).

Zdeněk Friedrich

21.08.2016, 10:34 #1 Last Edit: 21.08.2016, 10:45 by Zdeněk Friedrich
Charakteristika Z viz. úryvek z článku v odborném časopise.

Václav Třetí

Já pro zkoušení při opravách používám silnou žárovku nebo topné tělísko zařazené do serie se zkoušeným přístrojem. K topnému tělísku je vhodné paralelně připojit ještě žárovku menšího příkonu, která slouží jeko rychlá kontrola, zda je zařízení ve zkratu. Tak se žádné zkraty nekonají, což je nejlepší.
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Adam Pulec

21.08.2016, 11:27 #3 Last Edit: 21.08.2016, 11:34 by Adam Pulec
Možná by vybavení jističe 16 A mohlo zabránit přidání jističe 6 A, ale s nižším maximálním zkratovým proudem. Pokud má jistič 16 A maximální zkratový proud 10 kA, použijte jistič s maximálním zkratovým proudem 6 kA (nebo pokud se vyrábějí, tak i s nižším).

Jak psal uživatel pan Friedrich (netroufám si napsat kolega, neboť daný uživatel je na rozdíl ode mne odborníkem v oblasti elektro), existují i jističe s charakteristikou Z, které mají zkratovou spoušť nastavenou na 2-3 násobek jmenovitého proudu, zatímco jističe charakteristiky B na 3-5 násobek (zkratová spoušť jističe B 16 tedy vybaví při 48-80 A). Více o nich diskuze http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,32610.0.html/view

Každopádně není ideální zkoušet relativně pochybný spotřebič tím, že ho natvrdo připojíte a čekáte, jestli vyhodí jistič. Vhodné je použít činný odpor, jak psal uživatel Václav výše. Dlouhodobé podpětí by však spotřebiči nemuselo svědčit, proto bych tento způsob použil pouze pro vyzkoušení, zda nedojte ke zkratu či k rychlému vybavení spouště přetížení.

Také mne napadá použít trafo s poměrem 1:1, které budete jistit jističem s nízkým jmenovitým proudem na primáru i sekundáru. Samozřejmě použijte takové, které mít dostatečný výkon, aby případný zkrat vůbec vybavil jistič na sekundáru (jistič B smí nevypnout do 5 násobku jmenovitého proudu). Na druhou stranu při použití jističe s příliš nízkým proudem může dojít k vybavení zkratové spouště při zapnutí i funkčního spotřebiče, přeci jen ve zdroji počítače je trafo. Nutno dodat, že řešení s trafem 1:1 je relativně nákladná varianta a také že časté zkraty trafo nepotěší.

Oliver Mička

Ja ked idem testovat "niečo" u čoho si nie som istý či je to OK používam do série halogenové žiarovky cez 4 pol prepínač 0/ 100W /500W /2000W. (vsetko R7s) cez 10A/C istic  ;)
- Projektovanie a programovanie PLC (Rockwell,Siemens,atd).
- Meniče a pohony.
- RaM.
- Elektroinštalácie do 1000V.

ACEOF ACES

21.08.2016, 12:50 #5 Last Edit: 21.08.2016, 13:08 by ACEOF ACES
Quote from: M_V on 21.08.2016, 02:44
...
Zkousel jsem za 16A B jistic dat jeste 6A B jistic. Kdyz je smula, vypadne i 16A B. Parkrat se mi stalo, ze spadly vsechny 3: 6A B, 16A B i u elektromeru 3x25A.
...

I kdyby byla impedance smyčky v zásuvce např. 1,8 ohmů, tak může při zkratu téct proud 230V/1,8ohmů=128A, který je schopný vybavit jak jistič B6A, tak jistič B16A i jistič (128A/5=26A) B25A, potom záleží jak je který jistič zrovna rychlý.

M_V

Aktualne mam "cerny" B3x25A jistic u elektromeru -> chranic Noark 4P 25A 30mA 6kA -> jistic Noark B16A 6kA.

Pomohlo by na konec dat treba B6A jistic, ale se zkratovou odolnosti misto 6kA jenom 4,5kA? Ma vyznam treba Tracon B6A 4,5kA. Nebo to je jedno?

Konecne se mi podarilo najit jistic charakteristiky Z. Schneider Z6A 15kA. Ma zkratovou odolnost 15kA, vadi to?

Chapu dobre, ze zkratova odolnost pouze udava, co jistic snese? Pokud je za 6kA vlozeny napr. 10kA, je pravdepodbonejsi ze vypadne ten s nizsi zkratovou odolnosti?

Jak tu kdysi psal pan Zdenek Roman, existuji i jistice s charakteristikou A, vyrabi je Siemens. Nepodarilo se mi je vsak nikde najit.

Otazka tedy zni: za soucasny chranic a jistic dat:
1) B6A 4,5kA
2) Z6A 15kA
3) neco jineho - co?
4) nic, stejne to nepomuze.

Pavel Jurčík

Člověk se učí celý život!

Zdeněk Friedrich

Se zkratovou odolností to nebude mít nic moc společného. Jenom pro názornost staré (černé) jističe ITV, ITM měly zkratovou odolnost cca 1,5kA. Plná selektivita jde v podstatě zajistit pouze kombinací  pojistka/jistič nebo použitím různé konstrukce jističů vzduchové/kompaktní od stejného výrobce, ale to je v bytové zástavbě nepoužitelné. Částečnou selektivitu lze zajistit řazením jističů dle různých vypínacích charakteristik,od stejného výrobce, ale stejně to není stoprocentní. Pro názornost přikládám graf různých vypínacích charakteristik.

J Lhava

Quote from: Adam Pulec on 21.08.2016, 11:27
Možná by vybavení jističe 16 A mohlo zabránit přidání jističe 6 A, ale s nižším maximálním zkratovým proudem. Pokud má jistič 16 A maximální zkratový proud 10 kA, použijte jistič s maximálním zkratovým proudem 6 kA (nebo pokud se vyrábějí, tak i s nižším).

Mno, ona zkratová odolnost je něco diametrálně odlišného od vypínací charakteristiky a nijak spolu nesouvisí. Ta rada je nesmysl.

Selektivita je ošemetná věc a občas i dost těžko realizovatelná.
ČSN 33 2000-5-53 ed. 2 říká, že plná selektivita pojistek je zaručena při jejich poměru 1:1,6. U jističů už nic takového bohužel neuvádí, nicméně analogicky by to znamenalo 16 A / 10 A. Což podle mě fungovat nebude.

1) B6A možná bude fungovat, ale spíš bych na to nesázel, zkratová odolnost je bez významu
2) Z6A už bude lepší volba, zkratová odolnost je bez významu (proč nevzít třeba Z4A? nebo Z2A?)
3) EATON dělá jističe PL7-B4-HS pro jištění pomocných obvodů, které mají redukovanou hodnotu I2t; každopádně jsou 4A s charakteristikou B

Charakteristika Z vypíná při 3násobku In +/- 20%
Z6A vypíná při 14,4 až 21,6 A
Z4A vypíná při 9,6 až 14,4 A
Z2A vypíná při 4,8 až 7,2 A
Vzal bych ten poslední.

M_V

Quote from: občan on 21.08.2016, 19:38
Z6A vypíná při 14,4 až 21,6 A
Z4A vypíná při 9,6 až 14,4 A
Z2A vypíná při 4,8 až 7,2 A
Vzal bych ten poslední.

Diky za radu. Uvazuju o Z2A, nebo Z4A.

Nedari se mi najit skoro zadny eshop, kde je maji. Tyhle jsou v poradku?:
http://www.elektrotechnika-shop.cz/jistic-1p-4a-z-ic60l-a9f92104-15ka-acti9
http://www.elektrotechnika-shop.cz/jistic-1p-2a-z-ic60l-a9f92102-15ka-acti9

Pripadne mate tip na nejaky jiny eshop, nebo jineho vyrobce jistice?

Milan Hudec

No, a což to udělat profi s pomocí omezovače náběhového proudu?

ACEOF ACES

Quote from: ACEOF ACES on 21.08.2016, 12:50
I kdyby byla impedance smyčky v zásuvce např. 1,8 ohmů, tak může při zkratu téct proud 230V/1,8ohmů=128A, který je schopný vybavit jak jistič B6A, tak jistič B16A i jistič (128A/5=26A) B25A, potom záleží jak je který jistič zrovna rychlý.

Možná by impedance jističe 2A mohla dostatečně snížit zkratový proud, aby nedocházelo k vybavování předřazeného jističe B25A, ale jisté to není.

Adam Pulec

Quote from: občan on 21.08.2016, 19:38

Zatím jsem četl, že jistič s charakteristikou Z nesmí vypnout do 2 násobku a musí vypnout do 3 násobku jmenovitého proudu. Například na stránkách výrobce Bonega (odkaz mi to tu nepovolilo).

Adam Pulec

Quote from: ACEOF ACES on 21.08.2016, 20:31
Možná by impedance jističe 2A mohla dostatečně snížit zkratový proud, aby nedocházelo k vybavování předřazeného jističe B25A, ale jisté to není.

A nezačne se při tak nízké hodnotě jističe vybavovat zkratová spoušť při zapnutí počítačového zdroje ?

J Lhava

Quote from: Jan Hlavatý. on 21.08.2016, 19:38

Pravda, vycházel jsem z toho, co uvádí v katalogu Schneider.
Možná je ale charakteristika Z definovaná jinak, nevím, nepátral jsem ...

ACEOF ACES

Quote from: ACEOF ACES on 21.08.2016, 12:50

Quote from: ACEOF ACES on 21.08.2016, 20:31

Snad D2A, ale jisté to není.

Milan Hudec

Quote from: občan on 21.08.2016, 20:52
Pravda, vycházel jsem z toho, co uvádí v katalogu Schneider.
Možná je ale charakteristika Z definovaná jinak, nevím, nepátral jsem ...

Ne ne, buďto musíte spekulovat s mechanickou rychlostí jističe s čímž souvisí  jeho zkratová oddolnost nebo musíte zvýšit impedanci vedení, zatím se pohybujete v oblasti loterie tj. pod grafickým znázorněním charakteristik.