• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

12.01.2026, 02:42

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Která ČSN řeší výstražné cedule v garážích?

Started by Jakub Sladkovský, 06.09.2016, 08:50

previous topic - next topic

Jakub Sladkovský

06.09.2016, 08:50 Last Edit: 06.09.2016, 22:15 by Miroslav Minařík

Hledám zda nějaká norma určuje počet a umístění výstražných cedulí v prostorech podzemních garáží.
Jedná se o garáže s nucením větráním, detekcí CO a jedná se mi o cedule "vypni motor a opusť garáže". Cedule o zákazu vstupu/vjezdu jsou jasné.
V normě CSN 73 6058, která se garážemi zabývá, jsem našel pouze odstavce zabývající se detekcí. Zajímá mě zda je problematika signalizace (optické a akustické) řešena jinou normou.

Vít Rotrekl

A jak to souvisi ae zamerenim tohoto portalu?
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

František Šohajda

To spíše hledejte na porále Hasičů,Bezpečáků..... ;)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Václav Třetí

Tazatel asi míní elektronicky ovládané tabule informující o okamžité situaci, nikoliv plastové či kovové výstražné tabulky.
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

J Lhava

Mám pocit, že u jednoho projektu co jsem dělal o tomhletom mluvil slaboproudař v souvislosti s tím, co má signalizovat v garážích. Takže bych se díval směrem do slaboproudu či do EPS norem.

Lukáš Rotrekl

Pokud tam budete dávat nějaký hlídací systém (Dega, Aseko, ...) zkuste se poptat u nich a nechat si pomoct s návrhem.
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Jakub Sladkovský

Ano, jedná se tabule, které se rozsvítí v případě detekce CO.

Pro informaci po konzultaci s výrobci cedulí se věc má tak. Norma předepisuje, že v garážích s kde je detekováno CO musí být istalována akustická a optická signalizace zákazu vstupu a vjezdu, opuštění garáže. Ale provedení záleží na druhu použitého zařízení (vzdálenost na kterou je výstraha viditelná, slyšitelná) a uvažení projektanta.

J Lhava

To by mě zajímalo, kterého projektanta? Které profese?

Jirka Š. Svejkovský

Řekl bych, že to bude architekt. Musí řešit viditelnost jednotlivých označení ze všech nutných úhlů.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B