• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

11.01.2026, 01:08

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jaká je udávaná záruka přístrojů versus celé systémové instalace?

Started by Redakce portálu Elektrika.cz, 09.09.2016, 07:06

previous topic - next topic

Redakce portálu Elektrika.cz

SI#16 Jaká je udávaná záruka přístrojů versus celé systémové instalace?
   Jak je to se zárukami v případě systémových instalací? Je potřeba počítat s desetiletími, nebo stačí standartní 2 roky? Tuto problematiku jsme probírali s odborníky různých značek v dalším díle seriálu systémových instalací ...

[video]/video/2016/160905_si16_udavana_zaruka_pristroju_a_instalace_k.mp4[/video]

Plné výpovědi ostatních odborníků zde! zde...

Roger

Jediny ABB umozni bez priplatku zaruku 10 let?

Ridici jednotka napr. v aute musi byt konstruovana pro bezporuchovy provoz min 20-30 roku (a vetsinou funguje - treba Skoda Bos monomotronic z zacatku 90 let) a tak proc ne domovni SI?

Vite ze lowcostova ikea nabizi standardni zaruku na kuchyne 25 let a na komercni kuchynske levne elektro spotrebice 5 let? Bez registrace a priplatku? www.ikea.com/ms/cs_CZ/pdf/CC/Guarantee_CZ.pdf

Radek Červený

Quote from: Roger on 13.09.2016, 08:47
Jediny ABB umozni bez priplatku zaruku 10 let?

Ridici jednotka napr. v aute musi byt konstruovana pro bezporuchovy provoz min 20-30 roku (a vetsinou funguje - treba Skoda Bos monomotronic z zacatku 90 let) a tak proc ne domovni SI?

Vite ze lowcostova ikea nabizi standardni zaruku na kuchyne 25 let a na komercni kuchynske levne elektro spotrebice 5 let? Bez registrace a priplatku? www.ikea.com/ms/cs_CZ/pdf/CC/Guarantee_CZ.pdf

Jedna věc je, co vám slíbí výrobce na marketingovém letáku a druhá věc je praxe. Raději se rozhodnu pro výrobce, který poskytuje například záruku pětiletou, ale v praxi jsme tento problém doposud řešit nemuseli, než pro výrobce, který udělá nějaký marketingový leták a se servisákem si pak tykám, jak je u mě často, byť stále zadarmo. Celkem by mě toto otravovalo život  ;) Osobně jsem u námi dodávaného systému doposud neřešil záruku, kdy by přestal během provozu fungovat některý komponent chybou výrobce tohoto systému.
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Miroslav Minařík

Také si myslím, že na spotřebitelském trhu (B2C) je záruka opravdu často pouze obchodní trik. V mezifiremním styku (B2B) nabývá pojem záruka zcela jiný význam. V nejednom případě ve smluvních vztazích oficiální záruky nejsou pouze po uvedené hranice, ale překračují je.
V B2B jde více o vztahy, než o obchodované komodity.
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Jan Bocek

Ověřená spolehlivost instalačních přístrojů a jejich cena je důležitá záležitost.
Další záležitosti je kvalita návrhu systémové instalace.
Spolehlivost se vždy určovala na základě "V" křivky, kde se brala v úvahu poruchovost a náklady.

Na příklad již před mnoha léty nabízel Klockner-Moeller spínací prvky pro sepnutí 1/3/10 milionů.
Dneska jsou tyto kategorie jinak označeny, ale princip je pořád stejný. Pak je otázka spolehlivosti daná nejslabším článkem celého systému. A firma K-M měla zajímavé logo firmy: zabuduj a zapomeň.
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Roger

Obchodni trik - to si myslet jiste muzete, take me to napadlo, kdyz jsem to poprve videl a take vam timto argumentem odpovi kdejaky jouda, co vam nabidne kuchyn 2x drazsi a se zarukou 2 roky.

Na druhou stranu, myslite si, ze se firme, jejiz majitel je pry nejbohatsi Evropan vyplati platit drahe servisaky v pripade, kdy by jejich vyrobky byly poruchove? Nedava mi to smysl, vyjadrenim delky zaruky vnimam, nakolik vyrobce veri svemu vyrobku, to je cele.

Ps: samozrejme vnimam rozdil poctu cyklu v domacnosti a v prumyslu/obchodu, ale to snad ridici jednotku SI nijak nepostihuje, mozna tak nejake akcni cleny a pokud mi nekdo bude tvrdit, ze i kdyz je zaruka 2 roky (minimalni mozna), ze vyrobek jiste vydrzi vice, no tak pro to pochopeni mit nebudu a takovy vyrobek bych rozhodne nepreferoval....

Podle meho laickeho nazoru, solidni vyrobce casem nastavi delsi zaruku, jakmile dosahne minimalni poruchovosti a trochu zkusenosti v oboru... Vzdyt pri kvalitnim navrhu a instalaci se na tom nema co pokazit.