• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

11.01.2026, 00:33

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak změřit odpor ochranného vodiče u plastové konvice I.třídy?

Started by Verenavský, 01.10.2016, 15:56

previous topic - next topic

Verenavský

První měření, který uvadí postupuje měření R PE.
Nevím kam připojit měřící hrot u plastové konvice.
Poradíte?

Jirka Š. Svejkovský

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Jan Bocek

Quote from: Verenavský on 01.10.2016, 15:56
První měření, který uvadí postupuje měření R PE.
Nevím kam připojit měřící hrot u plastové konvice.
Poradíte?

Trochu nečekaná otázka od revizního technika.
Předpokládám, že si neděláte zcela srandu....
Varné konvice ve třídě I. jsou připojené kabelem se třemi vodiči.
Ukončení vodičů je v základové desce, kde je 3 pinový konektor.
Vlastní konvice se skládá z nádoby a ohřívacího tělesa ve dně konvice.
A s tímto dnem, jak již píše ve zkratce kolega Jirka, je spojen vodič PE.

Dále jsou často s tímto PE spojené i ozdobné kovové části na konvici.
Již se mi stalo, že strčím hrot do konvice a ono nic.
Šahnu na konektor a vidím již ulomený plíšek pro PE a konvici vyřazují....

PS
Podíval jsem se do příručky Revex Profi a je to tam popsáno zcela polopaticky
právě u varné konvice, co je spojeno s PE. Navíc v posledních přednáškách,
zde uvedených na Elektrice ing. Koupý to popisuje také názorně.
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Žvak Petr

Ano, dno bývá vždy kovové.
Nedávno jsem viděl reklamu na konvice s regulací teploty. Nevím jestli udrží 500V při
měření Riso

pegas100

Pane Veranavský!    Pokud neumíte změřit R iso, tak je někde chyba, buď v tom kdo vám vydal osvědčení a nebo ve vás. Takto primitivní otázku zde nezadá ani laik.

Jozef Baránka

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 01.10.2016, 19:23
Dno není kovové?

A je dno kanvice vôbec prístupné pre dotyk? A ak áno, je spojené s ochranným vodičom? Už som sa stretol s kanvicou, kde som nemohol zistiť odpor ochranného vodiča. Spotrebič sa javil ako s triedou ochrany II.

Jirka Š. Svejkovský

Třída ochrany musí být vyznačena na výrobku.

Dno samozřejmě přístupné je. Jak přímo, tak přes hladinu vody.

Jan Franěk

Velké procento rychlovarných konvic (levné) má problém právě s přechodovým odporem na PE. Problém bývá už v samotné "základně" konvice, kdy oxidují kontakty a jen těžko pak změříte u 4-8 měsíců používané konvice, alespoň normovou hodnotu.
Zkuste ale vyřazovat "nové" konvice, které jsou ještě v záruce už po půl roce prvozu. Zkuste si někdy řešit to jako reklamaci u prodejce.  (zle)

Revize spotřebičů "jsou za trest" a osobně je dělám především pro své stálé zákazníky v baličku služeb. Aktivně je nevyhledávám, spíš naopak.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Jozef Baránka

Samotná el.kanvica nie je pod napätím počas normálneho používania. Alebo je pod napätím, ale súčasne nie je to spotrebič držaný v ruke.
Takže meranie spojitosti ochranného vodiča by som meral iba na podnose pod kanvicou. A pokiaľ má plastová kanvica síce kovové dno, ale neprístupné pre dotyk (napr.úzky vrch), spojitosť ochranného vodiča voči dnu by som nemeral.

Žiadnu spojitosť dostupných vodivých častí s ochranným vodičom som zistil aj u niektorých kávovarov triedy ochrany I.

Myslím si, že niektoré spotrebiče sú v triede ochrany I. iba pre svoj príkon, ale dostupné vodivé časti nie sú spojené s ochranným vodičom a preto sa nedá vykonať meranie spojitosti ochranného vodiča.

Jan Alin

Quote from: Jozef Baránka on 02.10.2016, 09:50
Samotná el.kanvica nie je pod napätím počas normálneho používania. Alebo je pod napätím, ale súčasne nie je to spotrebič držaný v ruke.
Takže meranie spojitosti ochranného vodiča by som meral iba na podnose pod kanvicou. A pokiaľ má plastová kanvica síce kovové dno, ale neprístupné pre dotyk (napr.úzky vrch), spojitosť ochranného vodiča voči dnu by som nemeral.

Žiadnu spojitosť dostupných vodivých častí s ochranným vodičom som zistil aj u niektorých kávovarov triedy ochrany I.

Myslím si, že niektoré spotrebiče sú v triede ochrany I. iba pre svoj príkon, ale dostupné vodivé časti nie sú spojené s ochranným vodičom a preto sa nedá vykonať meranie spojitosti ochranného vodiča.

To si děláte legraci, nebo to myslíte vážně? Právě spojitost ochranného obvodu je to, co je při poruše důležité a vy ji neměříte jen proto, že nevíte jak? Já revize spotřebičů nedělám, ale když se k tomu někde přimotám, zatím jsem vždy našel, jak ji změřit, chce to nebýt líný a občas i vytáhnout šroubovák.

Fuk Tomáš

Quote from: Jozef Baránka on 02.10.2016, 06:51
A je dno kanvice vôbec prístupné pre dotyk?
Uživatele může například napadnout tam něco zamíchat lžící (třeba odvápňovací přípravek).
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Milan Hudec

Quote from: Jozef Baránka on 02.10.2016, 09:50

Pane kolego doufám že příspěvek je ve formě nedělního žertování.

Jirka Š. Svejkovský

Třída I nemá přímo s výkonem nic společného. Někdy mají ochranný vodič i spotřebiče třídy II kvůli činnosti filtrů (zdroje k počítačům, například).

Konvici bych opravdu nepovažoval za předmět, který se při práci drží v ruce, to má ale vliv pouze na lhůtu kontrol.

Vyhovující izolační stav a odpor ochranného vodiče bych viděl jako podmínku nutnou pro další provoz.

Mimochodem, mám konvici, která má kovový téměř celý povrch. Když jsem chtěl ověřit, zda je tento povrch spojen s ochranným vodičem, umřelo mi měřidlo (PU294 Delta). No, alespoň jsem to nezjistil až u zákazníka.  :(

Verenavský

Quote from: pegas100 on 01.10.2016, 21:16
Pane Veranavský!    Pokud neumíte změřit R iso, tak je někde chyba, buď v tom kdo vám vydal osvědčení a nebo ve vás. Takto primitivní otázku zde nezadá ani laik.

Chyba bude "PEGAS" ve vás. Ochranný vodič, který tu řešíme nemá určitě značku R iso.
Nevím, kdo vám vydal osvědčení :'(

Mimochodem... "debilní "dotaz jsem zadal, abych rozproudil debatu o největším zdroji vzniku požáru.

Pavel Jurčík

Zase trenér nervových soustav lidí, co to myslí vážně.....

Jinak u nás v práci se kupují konvice co nejlevnější.
Není problém naměřit i více než 1 Ohm na PE. Když to vracím jsem v kolektivu vedení velmi oblíben...

Měříte 10A a výsledek?
Člověk se učí celý život!

Jiří Schwarz

Quote from: Verenavský on 02.10.2016, 15:40
...
Mimochodem... "debilní "dotaz jsem zadal, abych rozproudil debatu o největším zdroji vzniku požáru.

Souhlasím s tím, že konvice představují jisté riziko vzniku požáru, ale tam asi bude minimální pravděpodobnost že by na to měl vliv odpor ochranného vodiče. Tím by totiž neměl téci proud a tak se to tam "nezahřeje"...

Ten kontakt mezi podstavcem a konvicí bývá problém, ale on tak trochu výrobce hřeší na to, že když se do konvice doplňuje voda nebo se ohřátá nalévá, zpravidla konvice není připojena...

I když jednu takovou jsem zažil - když se rozsype u staršího provedení se 3 kontakty ta část v podstavci, dá se na konvici nasunout IEC konektor (napájecí kabel např. k PC)
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jan Bocek

Quote from: Pavel Jurčík on 02.10.2016, 15:57
Měříte 10A a výsledek?

(no)

Quote from: Jiří Schwarz on 02.10.2016, 17:02
Souhlasím s tím, že konvice představují jisté riziko vzniku požáru, ale tam asi bude minimální pravděpodobnost že by na to měl vliv odpor ochranného vodiče. Tím by totiž neměl téci proud a tak se to tam "nezahřeje"...

Jakým proudem měřit přechodový odpor vodiče PE je popsáno v článku 6.4.1, kde je uvedeno, že minimální proud je 200 mA. Těch 10 A je v závorce jako maximální .

Z hlediska rizika požárů je možná důležitější článek 6.9 Zkouška chodu.
Ta se má provádět jak při pravidelné kontrole, tak při revizi, zdá  ovládací a bezpečnostní prvky plní spolehlivě svoji funkci.

Obvykle je tepelný spínač  přerušený, ale na to přijde i laik...
ale když je spečený a konvice je zapnutá tak dlouho až voda vyvaří.....
je zvláštní, že na automatické vypnutí konvice spoléhá větší procento lidí.
( Více ženy než muži...)
Dříve se více dbalo a kontrolovalo, aby vařiče nebyly umístěné na hořlavém podkladě.
Dokonce byly ( a jsou) u těchto spotřebičů štítky, kdo je odpovědný za provoz tepelného spotřebiče.
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Milan Hudec

Jen tak pro inspiraci.
V mnoha zemích jsou konvice dle legislativy napájeny jen přes spínané zásuvky.