• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

10.01.2026, 10:15

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Proč praská v reproduktorech při zapnutí vypínače světla?

Started by jelen976, 04.10.2016, 19:40

previous topic - next topic

jelen976

04.10.2016, 19:40 Last Edit: 05.10.2016, 08:02 by Miroslav Minařík
Řeším trošku neobvyklý problém, při zapnutí světla, slyším "prasknutí/lupnutí" v reproduktorech. Konkrétně toto slyším u 4 světelných zdrojů, které jsou na různých obvodech, mají rozdílného výrobce a celkově jsou úplně jiná (1. světlo - žárovka (lampa) - zásuvkový obvod č.1, 2. lustr - světelný obvod, 3. a 4. světla LEDky - trafo 12V/230V, zásuvkový obvod č.2. U všech jsem zkoušel provést výměnu kus za kus u vypínačů, reproduktory jsou připojeny přes přepěťovou ochranu, zkoušel jsem už asi 3 tyto ochrany a u všech to dělá to samé.

Zdenek Skotnica

Na mne je dotaz trochu zmatený. O jaké reproduktory tu jde? V čem nebo na co jsou napojeny?

Václav Třetí

Hlavně záleží k čemu jsou reproduktory připojeny a jak je patřičný zdroj signálu pro ně napájen.
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Jan Bocek

Quote from: jelen976 on 04.10.2016, 19:40
....., reproduktory jsou připojeny přes přepěťovou ochranu, zkoušel jsem už asi 3 tyto ochrany a u všech to dělá to samé.

Je to technický nesmysl. Pokud něco proniká do "zvukové" soustavy, tak se to musí řešit na vstupu a ne na výstupu.
Jaký mají význam přepěťové ochrany u reproduktoru?

Tak jak píšou kolegové, bez bližšího představení celé soustavy napájející reproduktory nelze dát odpověď.
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Patrik Mlynar

Reproduktory su napojene na zosilnovac a ten je napajany cez prepetovku. Pri roznom lupani a brume byva problem v zemnej slucke. Museli by sme vidiet komplet cele zapojenie vratane audio kablov, kolko pristrov je prepojenych (tv, dvd, cd, domace kino ...), ci su vsetky napajane z jednej zasuvky ...

Na uvod navrhujem problem izolovat a redukovat len na zostavu : repro + zosilnovac, vsetky audio kable odpojit.
Miestny elektrotaliban zacne citovat svate normy  ....

Josef Martinec

Co je to za reproduktory? Mají integrovaný zesilovač? Jak jsou staré? Nemůže být problém ve věkem vyschlých kondenzátorech ve zdroji zesilovače? 

Milan Hudec

Nebude nad to si během poslechu nehrát s vypínačem.
Občasné zaprasknutí se snad dá v klidu přežít.