• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

09.01.2026, 23:41

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Nemá někdo tip na nějaké školení v montáži rozvaděčů?

Started by Ota Novak, 16.10.2016, 13:46

previous topic - next topic

Jiří Buben

Tak jsem měl dnes hodně zajímavý telefonát s člověkem z OEZ ohledně mého dotazu jaké dopady bude mít změna legislativy na výrobu rozváděčů DBO. Stručně řečeno jsem se ve svých domněnkách hodně sekl.
Takže sice jsme nedávno ve výrobě malých rozváděčů udělaly malý krůček vpřed, ale legislativní změna nás vrací o pět kroků zpět, alespoň v oblasti rozvodnic DBO. Takže se vracím k systému výroby rozvaděče specializovanou firmou.
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....

Jan Palička

Quote from: Jiří Buben on 24.10.2016, 18:13
Takže sice jsme nedávno ve výrobě malých rozváděčů udělaly malý krůček vpřed, ale legislativní změna nás vrací o pět kroků zpět, alespoň v oblasti rozvodnic DBO.

Možná by stála za podrobnou právní analýzu tato část vyhlášky:

§1 Pro účely tohoto nařízení se rozumí:
odst. f) .....kusovou výrobou způsob výroby, při kterém je vyráběn výrobek na základě smluvního vztahu pro konkrétního zákazníka, jednorázově určený pro použití vymezené individuálním požadavkem tohoto zákazníka; jedná se zejména o řemeslnou výrobu výrobků, u které se nepředpokládá opakování výroby typově stejného výrobku založené na průmyslových výrobních metodách,.....

§9: Posouzení shody při kusové výrobě
Výrobce může pro posouzení shody výrobků vyráběných kusově namísto postupů posuzování shody uvedených v příloze č. 2 k tomuto nařízení zajistit posouzení shody, pokud určené normy nebo stavební technické osvědčení nestanoví jinak, následujícím postupem:
a) u výrobků uváděných na trh v souladu s určenými normami posoudí, zda výrobek odpovídá těmto normám vzhledem k jeho určenému použití ve stavbě, a pořídí doklad o tomto posouzení,....

Jan Bocek

Quote from: Jiří Buben on 19.10.2016, 18:22

Pokud jsem dobře četl novelu NV 215/2016Sb., které novelizuje NV 168/202Sb. tak sice se nám opět staly rozvaděče vybraným stavebním výrobkem, ale důležité je o jaký rozvaděč jde.

Problém budou mít asi výrobci strojů, protože některé technologické rozvaděče menších rozměrů vyrábějí jako nástěnné a montují je na stěnu objektu, čím se dle popisu v NV 215/2016Sb. stávají nelogicky vybraným stavebním výrobkem. A nebo jsem tomu neporozuměl.

Považovat rozvaděč, určený pro technologii i když umístěný na stěně haly, za součást stavby
se mi zdá trochu absurdní....a kdo to bude posuzovat?

Zdá se mi, jako by se ten §1 a §9 vzájemně vylučovaly.
A přitom se v posledních 10 létech rozvaděče vyrábějí, montují, uvádějí do provozu, kontroluji
a většinou mají své náležitosti....bude nějaká zásadní změna v roce 2017?

Výrobce může pro posouzení shody výrobků vyráběných kusově namísto postupů posuzování shody ...
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Jan Bocek

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 18.10.2016, 08:14
Montáž rozvaděčů se nám nezmění. Co se změní, je jejich výroba.

Proč se změní jejich výroba?
Měl jsem léta za to, že se rozvaděče vyrábějí podle NV 17/2003, kterým se stanoví
technické požadavky na elektrické zařízení nízkého napětí. V příloze 2 a 3 bylo uvedeno jaké EZ má mít náležitosti. Pak následuji konkrétně normy....

NV 215/2016 pro stavebnictví "přebije"  NV pro elektro 17/2003 ( dnes 118/2016) ?
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Milan Illek

Quote from: Jan Bocek on 25.10.2016, 09:06
Považovat rozvaděč, určený pro technologii i když umístěný na stěně haly, za součást stavby se mi zdá trochu absurdní....a kdo to bude posuzovat?

Je to absurdní, protože rozvaděč na stěně je rozvodnice.  :D

Milan Hudec

Quote from: Jan Bocek on 26.10.2016, 09:37
Proč se změní jejich výroba?
Měl jsem léta za to, že se rozvaděče vyrábějí podle NV 17/2003, kterým se stanoví
technické požadavky na elektrické zařízení nízkého napětí. V příloze 2 a 3 bylo uvedeno jaké EZ má mít náležitosti. Pak následuji konkrétně normy....

NV 215/2016 pro stavebnictví "přebije"  NV pro elektro 17/2003 ( dnes 118/2016) ?

NV se nepřebijejí nýbrž doplňují.
Pochopitelným příkladem je nařízení prohibice kdy nařízení první zakáže rum a druhé gin.
Znamená to že nesmíš prodávat oboje nikoli jen to druhé pokud to ovšem nebude výslovně uvedeno.
Pokud je tedy na jeden výrobek více takových nařízení tak musí mít např. obě předepsané zkoušky byť se tyto navzájem překrývají.
Zajímavé by mohlo být pokud by se navzájem vylučovala možnost jejich provedení ale to sem nepatří.

J Lhava

Už jsem to tu kdesi dával: výborný rozcestník je v Informačním systému uvádění výrobků na trh, odkaz zde. Všimněte si, že jsou rozvaděče ve dvou sekcích - v části „Elektrická zařízení nízkého napětí (NLF)“ (podle zákona č. 90/2016 Sb.) i v části „Stavební výrobky označované CE“ (podle zákona č. 22/1997 Sb.); v nich pak ve vyhledávání zadat pojem „rozvaděč“