• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

09.01.2026, 23:41

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Nemá někdo tip na nějaké školení v montáži rozvaděčů?

Started by Ota Novak, 16.10.2016, 13:46

previous topic - next topic

Ota Novak

Doba se změnila a používá se plno nových věcí.
Chtěl bych si projít nějakým školením, kde bych se seznámil s aktuálním stavem.

Jiří Schwarz

Nevím co přesně od takového školení očekáváte.

Spoustu "inspirace" je možné načerpat na akcích některých výrobců komponentů, na Amperu jsem viděl něco od HAGERu, zažil jsem něco od OEZ a něco od EATONu, kde nám ukázali jak si rozvaděč "vymyslet na monitoru", optimalizovat, ověřit návrh z hlediska některých důležitých parametrů, a pro případ realizace i pro vzorová řešení mít k dispozici základ "legislativně požadovaných" dokumentů.

Pro něco se najde podpora na webu, ale vždy je lepší to "zažít" LIVE

http://www.eatonelektrotechnika.cz/cz/rozvadece-nn-dle-csn-en-61439.html
http://overeni-navrhu.cz/rozvadec/skrin?lang=cs
http://www.hager.cz/software/software/1-2-3-schema/63923.htm
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jan Franěk

No, kdoví jak to s rozvaděči dopadne po novém roce  :-\  zase se nám mění zákony

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Jirka Š. Svejkovský

Montáž rozvaděčů se nám nezmění. Co se změní, je jejich výroba.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Jan Bocek

Quote from: Ota Novak on 16.10.2016, 13:46

Doba se změnila a používá se plno nových věcí.
Chtěl bych si projít nějakým školením, kde bych se seznámil s aktuálním stavem.

Oslovte výrobce rozváděčů "okolo komína",
možná vás některý vezme na brigádu.

Kdo neví, co je to okolo komína, tak to je na denní dojezd autem
a prakticky kružnice 50-70 km okolo domu kde bydlím...
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Jozef Baránka

To Novak:

na YouTube je množtvo videí, kde zruční majstri ukazujú svoje postupy.

Jan Mareš 2

Ty plánované změny by mě docela zajímaly. Jde spíš o zjednodušení, nebo zpřísnění?

Zdeněk Friedrich

Zatím ještě není asi zcela jasné, jestli se zavedením zák. 90/2016 a 91/2016 s jejich návazností na předpisy EU, bude možné nadále pro výrobce rozvaděče, vydat prohlášení o shodě, dle ověření návrhu původního výrobce nebo bude muset prohlášení o shodě posvětit autorizovaná osoba (zkušebna).
Předpisy EU většinou nevedou k zjednodušení. :'(
V příloze úryvek ze sborníku L.P.E.
LVD -zkratka pro: Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2006/95/ES ze dne 12.prosince 2006 o harmonizaci právních předpisů členských států týkajících se elektrických zařízení určených pro používání v určitých mezích napětí (kodifikované znění)

Milan Hudec

Quote from: Jan Franěk on 18.10.2016, 05:49
No, kdoví jak to s rozvaděči dopadne po novém roce  :-\  zase se nám mění zákony

Tak dlouho jste chtěli na kdejakou pixlu certifikát až se to splnilo.
Bohužel asi nadmíru (dance)

Jan Franěk

Quote from: Zdeněk Friedrich on 18.10.2016, 12:32
Zatím ještě není asi zcela jasné, jestli se zavedením zák. 90/2016 a 91/2016 s jejich návazností na předpisy EU, bude možné nadále pro výrobce rozvaděče, vydat prohlášení o shodě, dle ověření návrhu původního výrobce nebo bude muset prohlášení o shodě posvětit autorizovaná osoba (zkušebna).

Bohužel to vypadá, že je to přesně tak  :-\

Quote from: Milan Hudec on 18.10.2016, 15:32
Tak dlouho jste chtěli na kdejakou pixlu certifikát až se to splnilo.
Bohužel asi nadmíru (dance)

A to chtěl jako kdo? Buď konkrétní prosím. Osobně jsem byl příznivcem změn, které umožnili sestavení rozvaděče široké elektrikářské mase, i když to sebou neslo pár problémů. Změna zákona v podstatě vše vrací na dřívější úroveň, řekněme o dva až tři roky zpět. Bohužel  >:(

Milan Hudec

Konkrétně s tebou jsem mnohokrát vedl polemiku o účelnosti vydávat certifikát na domovního prcka o pár modulech.
Ano jsou programy na nichž štítek vytvoříš za pár minut, souhlasím ale to platí třebas do doby potřeby zakomponování prvku od jiného výrobce.

Jan Franěk

Myslím že je to spíš na osobní debatu a celé to není tak úplně jednoduché, ale znovu opakuji, že jsem příznivcem zjednodušení a zpřístupnění výroby rozvaděčů elektrikářům a ani ty to svým rýpáním nezměníš    ;)  ;) Navíc si nejsem vědom toho, že bych chtěl na kdejakou pixlu certifikát. Ale jestli píšeš o tom že vyžaduji k revizi podklady které jsou předepsány jako jsou třeba doklady od rozvaděče (výrobku) pak ano, přiznávám se.

Úprava zákona která to nyní změnila je podle mne prostě krok zpět a povede to opět k problémům  :(   Vrací se "doba temna" co se rozvaděčů týká. Osobně z toho podezřívám zkušebny, kterým předchozí změny nevyhovali a nyní hledají jak si mohou pomoci.

Zdeněk Friedrich

Quote from: Milan Hudec on 18.10.2016, 19:50

Ano jsou programy na nichž štítek vytvoříš za pár minut, souhlasím ale to platí třebas do doby potřeby zakomponování prvku od jiného výrobce.

Není to tak úplně pravda. Schrack Design to umí.
To, ale neznamená, že si rozvaděče vyrábím. Nechávám si je dělat. Je to bez práce za ekvivalentní cenu, jako kdybych se stím dělal sám.

Zdeněk Pikhart

Quote from: Zdeněk Friedrich on 18.10.2016, 20:57
Není to tak úplně pravda. Schrack Design to umí.
To, ale neznamená, že si rozvaděče vyrábím. Nechávám si je dělat. Je to bez práce za ekvivalentní cenu, jako kdybych se stím dělal sám.

Co se týká větších rozvaděčů, tak ano. Osobně ale neznám jediného elektrikáře, který by zadával výrobu rozvodnice pro byt, nebo domek výrobci. Ti lepší prošli školením některého výrobce komponentů a lepí tam generovaný štítek, nebo jsou domluveni z výrobcem rozvaděčů a za všimné štítek kupují. Nějak nevím, co by výrobce na rozvodnici vyráběl, když by se musela před osazením stejně rozebrat. Nacvakat jističe, připojit hřebeny a propojovací vodiče (nebo svislé hřebeny) je otázka několika minut. Podle mě je důležitější projektová dokumentace - i na rozvodnici podle které by to elektrikář sestavil. To je ale jak o tom hrachu. Asi někdo pro změnu zákona zaloboval, jak psal Honza. A to je zase politika.
revize, montáže a opravy převážně v občanské výstavbě a průmyslových provozech

Jirka Š. Svejkovský

Některý věci vidím jako neřešitelné.

Občas měním ve starých bytovkách plechovou skříň se dvěma edisonkama za plastovku se dvěmi jističi.

Vejdu se do šesti stovek i s daní. Tato cena bude dál nerealizovatelná (vidím to okolo dvou tisíc). Jestli vůbec bude realizovatelná tato výměna.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

František Šohajda

QuoteOsobně z toho podezřívám zkušebny, kterým předchozí změny nevyhovali a nyní hledají jak si mohou pomoci.

Také si myslím odkud vítr fouká... (dance)
Zkušebny měli nemalé prachy za "atesty" které dnes "kopírují" lidé na stavbě...
Samozdřejmě i s papíry.
Myslím si, že jim ubylo spoustu prachů za rozvaděče!
Trochu pak zatlačí a stav se jim změní.
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jiří Buben

Quote from: Zdeněk Friedrich on 18.10.2016, 12:32
Předpisy EU většinou nevedou k zjednodušení. :'(
V příloze úryvek ze sborníku L.P.E.
LVD -zkratka pro: Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2006/95/ES ze dne 12.prosince 2006 o harmonizaci právních předpisů členských států týkajících se elektrických zařízení určených pro používání v určitých mezích napětí (kodifikované znění)

Pokud jsem dobře četl novelu NV 215/2016Sb., které novelizuje NV 168/202Sb. tak sice se nám opět staly rozvaděče vybraným stavebním výrobkem, ale důležité je o jaký rozvaděč jde.

Jde o:

Nástěnné rozvaděče pro montáž na povrch a nástěnné zapuštěné rozvaděče:
a) na které se nevztahují požadavky na požární odolnost nebo kouřotěsnost
b) na které se vztahují požadavky na požární odolnost nebo kouřotěsnost   

U rozváděčů dle bodu a) se shoda posuzuje dle §7 a u bodu b dle §5a.

Přečtu li si §7, pak zjistím:

§ 7 Ověření shody

Výrobce nebo dovozce pro ověření shody výrobků
       zajistí u autorizované osoby provedení počáteční zkoušky typu výrobku na vzorku,
       zajistí technickou dokumentaci podle § 4,
       zajišťuje takový systém řízení výroby nebo kontroly výrobků při dovozu, aby všechny výrobky, které uvádí na trh, splňovaly požadavky stanovené určenými normami, technickými předpisy nebo stavebním technickým osvědčením a odpovídaly technické dokumentaci podle § 4 odst. 3; dovozce v odpovídající míře zabezpečuje kontrolu dovážených výrobků.
   Autorizovaná osoba provede počáteční zkoušky typu výrobku na vzorku a posoudí, zda typ výrobku odpovídá určeným normám, technickým předpisům nebo stavebnímu technickému osvědčení. O výsledcích zkoušek a jejich posouzení vystaví protokol s uvedením doby platnosti.

Takže sice jsem dle ČSN EN 61439-1 ed.2 výrobcem rozvaděče, ale v případě rozvodnic DBO dle ČSN EN 61439-3 ed.2 zkoušku typu za mě provedl původní výrobce. Takže si myslím, že pokud splním podmínky původního výrobce, pak mám platnou zkoušku typu (ověření návrhu), které původní výrobce stejně nechal provést u autorizované zkušebny a legislativu neporuším. Takže u malých rozváděčů DBO dle mého soudu se měnit nic nebude, nebo jen minimálně.

Problém budou mít asi výrobci strojů, protože některé technologické rozvaděče menších rozměrů vyrábějí jako nástěnné a montují je na stěnu objektu, čím se dle popisu v NV 215/2016Sb. stávají nelogicky vybraným stavebním výrobkem. A nebo jsem tomu neporozuměl.
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....

Jiří Buben

Poslal jsem dotaz na OEZ, který nabízí službu DBO konfigurátor a jsem zvědav co mi odpoví. Myslím si, že u malých domovních rozváděčů se bude moci nadále využívat OEZ, HAGER atd., kteří nabízejí převzetí ověřeného návrhu za splnění určitých podmínek, tak jak tomu je v současnosti.

Jak budu mít odpověď dám ji sem.

Jinak dobrý článek je zde.
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....