• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

09.01.2026, 23:41

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak chránit plynový kotel před úderem blesku?

Started by Redakce portálu Elektrika.cz, 27.10.2016, 08:02

previous topic - next topic

Milan Hudec

Quote from: Wolfgang Marks II on 30.10.2016, 21:53
Jistě, jak výše píše pan Tomáš, řešit se má, co je v odtazu a
nikoliv co kdyby apod.

Mnou popisovaný případ není cokdyby ale furt,  pokud se tedy kouří z komína.

Fuk Tomáš

31.10.2016, 00:18 #19 Last Edit: 31.10.2016, 00:24 by Fuk Tomáš
Quote from: Milan Hudec on 30.10.2016, 23:47
Představ si sloupec páry coby pokračování kovového komína ...
Já si hlavně představuji vanoucí větřík, který odkloní sloupec komínových zplodin pod úhlem 45º. To abys ten oddálený jímač u komína, přistrčený do sloupce zplodin, udělal jako mřížovou kopuli  ;)

P.S. ze zplodin byla většina vody vykondenzována (bavíme-li se o kondenzačním kotli) k rosnému bodu cca 30-40 ºC, takže převažuje CO2.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Milan Hudec

31.10.2016, 00:27 #20 Last Edit: 31.10.2016, 00:32 by Milan Hudec
Souhlas takže námět pro hromovýrobce komínové oddálené stříšky.
P.S. pro blesk je přitažlivější anomálie homogenního prostředí.

Marcel Čelín

Quote from: Fuk Tomáš on 31.10.2016, 00:18
Já si hlavně představuji vanoucí větřík, který odkloní sloupec komínových zplodin pod úhlem 45º. To abys ten oddálený jímač u komína, přistrčený do sloupce zplodin, udělal jako mřížovou kopuli  ;)

P.S. ze zplodin byla většina vody vykondenzována (bavíme-li se o kondenzačním kotli) k rosnému bodu cca 30-40 ºC, takže převažuje CO2.

Hele, už kdysi jsem tu dával fotky nerez komínu bez bleskosvodu....
Spaliny určitě nejsou "vykondenzovány", vnitřní plocha spalinové vložky je při provozu pokryta kuličkami vody, které při otřesu jedou dolů... teplota spalin na výstupu z kotle je do 85 st, jinak kond. kotle "umírají" na vysokou teplotu spalin.... běžně při provozu v závislosti na režimu a kondici kotle, zda topení či voda, cca 40-60 st, a z komínu jde opět v závislosti na venk. počasí buď viditelný "oblak" páry, nebo při mrazech i sníh.... ve formě krupičky.... Za mě, jako elektro rychlokvašky, jinak topenář a plynař, servis mnoha různých značek vždy řešit... jen to asi nejde.... Jinak po bouřkách někdy, asi dle vzdálenosti úderu se dozvím o dvou, třech automatikách, co odešly.... přepěťovky řeší fáze, ale co zem? Proti zemi se hlídá plamen, tečou tam proudy v řádu piko... a asi to nejde řešit, aby to vydrželo ránu.... 
Když zž jsem potkal vyhořelou desku, tak buď varistor, nebo úplně vypálená....
Ke Kleci nad vyústěním: na kovové podchlazené konstrukci se nabaluje led, do té doby, než ucpe vyústění.... pár let zpátky, kdy ještě byly zimy, jsem jezdil po světě s tyčkou a oklepával namrzlý ledový bal....

Fuk Tomáš

Quote from: Marcel Čelín on 31.10.2016, 09:36
... teplota spalin na výstupu z kotle je do 85 st...
To ale mluvíte o nekondenzačním kotli.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Milan Illek

Quote from: Milan Hudec on 30.10.2016, 23:47
Představ si sloupec páry coby pokračování kovového komína s jeho přitažlivostí blesku přičemž tato bude se vzdáleností vzhůru jednak klesat při konvenčním uvažování ale jednak růst při uvažování principu vstřícného výboje.

A co takhle před červencovou bouřkou přestat topit?  :D ;D

Fuk Tomáš

Quote from: Milan Illek on 31.10.2016, 19:35
A co takhle před červencovou bouřkou přestat topit?  :D ;D
To se lehko řekne, ale v bezobslužné kotelně ohřívající TUV těžko realizovatelné.

Petr M

Předně, téma je Jak chránit plynový kotel před úderem blesku? Proč se teda ve videu řeší, že by měl být vypínač od světla Ex?

"pokud topidlo/kotel/kotelna topí, vzniká proud spalin, který je z pohledu rizika úderu bleskem stejně nepříjemný jako například odtah par z koupelen nebo z kuchyní, tělocvičen, bazénů, posiloven... (vodivý proudovodný sloupec)."

Rád bych připomněl, že celá ochrana před bleskem je o statistice.  (norm) Na základě statistiky se počítá LPL, proud blesku je určen na 200kA na základě statistiky,... Tak bych rád připomenul ještě fakt, že statisticky je nejvyšší doba výskytu tohoto vodivého sloupce během dne v období, kdy je naopak nejnižší ríziko výskyt bouřek a naopak - když je nejvíc energie v atmosféře, málo kdo si zapne ústřední topní a v takto horkým dnu obvykle stačí solární sprcha na omytí potu a bazén, takže se jenom symbolicky během pěti minut za den nahřeje bojler.
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...

Miroslav Minařík

Quote from: Petr M on 31.10.2016, 20:53
Předně, téma je Jak chránit plynový kotel před úderem blesku? Proč se teda ve videu řeší, že by měl být vypínač od světla Ex?

Také mě to zajímá.  :o
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Fuk Tomáš

Quote from: Petr M on 31.10.2016, 20:53
... když je nejvíc energie v atmosféře, málo kdo si zapne ústřední topní a v takto horkým dnu obvykle stačí solární sprcha na omytí potu a bazén, takže se jenom symbolicky během pěti minut za den nahřeje bojler.
Představte si, že existují lidé, kteří netráví celé léto u bazénu. Už jste někdy viděl dům s několika byty a centrálním ohřevem vody?