• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

09.01.2026, 23:41

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Může být přívodní krabice s nožovkama v zateplovací izolaci?

Started by Ondrej Kudelka, 28.10.2016, 11:00

previous topic - next topic

Jaroslav Molák

Řešení záležitosti vidím tak, že posunu přípojkovou skříň vlevo (podle dispozic na  snímku to musel udělat již předchozí zhotovitel ve směru přívodu k rozvaděči), skříň vysunu na úroveň zateplené stěny a kotvím do zdi přes konstrukci a vyměním přívod z nástřešáku, pokud nestačí stávající nebo  částečně uříznout, zkrátit dole trubku nástřešáku a tím umožnit celý potřebný posun jak přívodu tak odvodu z přípojkové skříně.
Samozřejmě povolám na tento výkon zhotovitele v rámci "reklamace"

Jiří_Hrubý

Quote from: Jaroslav Molák on 30.10.2016, 06:22

Samozřejmě povolám na tento výkon zhotovitele v rámci "reklamace"

Vzhledem k tomu, že při výměně HDS a svodu není odběratel zákazníkem, nemá jak, co a komu reklamovat JEHO nevyhovující HDV ::)

Ondrej Kudelka

Omlouvám se za nereagování. Samozřejmě máte pravdu všichni kdo voláte po projektu, odbornících a systémových řešeních. A to myslím vážně a ne ironicky. Na druhou stranu, ne všichni řeší věci přes dotace a řemeslníky. Takže současný stav je skutečně takový, že trubka do domu vede prvních několik metrů doleva po zdi a potom mizí v útrobách statku stylem "kam mi vyšly štafle". Ne, netahal jsem to já. HDV je natažený v CYKY asi pred dvaceti lety a elektroměr je uvnitř statku ve vnitřní místnosti. Jak rád bych ho vytáhl na sloup ven..., to jsem tu řešil asi před půl rokem. Předpokládám, že mohu zavolat RZ, ať mi přijdou posunout krabici trochu ven. Ale to  už musí být, kam ji přišroubovat. Nejlepší by bylo ji nechat na chvíli jen tak viset, udělat fasádu a pak ji přidělat. To samozřejmě nejde. Možnost, že se potkají "fasádnící" a RZ je vysoká, protože fasádníci jsem já. To ale stejně neřeší ten úsek mezi odšroubovat - zateplit - našroubovat.
A skutečně, RZ dělaly tu skříň až po několikerém urgování a vyhrožování havarijním stavem, který nakonec musel hlásit i  jejich technik, který se tam zjevil jen náhodou, hledaje jinou, mnohem závažnější závadu na vedení. Takže si nedělám iluze, že na můj telefonát ", zatepluji, přijeďte...", bude někdo reagovat.

A jako poslední bod. Ano moc rád bych zjistil, jestli není v krabici potřebná rezerva kabelu, ale nevím komu zavolat, aby přijel. Na RZ? Nebo jakémukoliv elektrikářovi? Do staré skříňky jsem mohl kdykoliv lézt. Sami víte, že na vesnicích se to až tak neřeší. Ale nevím, jak je to s touhle novou skříňkou. Nerad bych hned porušil nějakou pečeť. Takže asi tak. Děkuji za vyřešení problému zda něčemu vadí tato skříň v izolaci, pokud zůstane přístupná. Pochopil jsem že odpověď je NE. NEVADÍ. Že je to prasárna je vedlejší. Jako bonus mi prosím zkuste poradit, komu zavolat o posunutí skříňky

Vít Rotrekl

Sikovnemu elektrikari. Myslim ze tu by se nejaky nasel... kdyz napisete odkjd jste, treba nekdo pomuze...
Pisete ze by jste rad dal elektromer ven... opet sikovny elektrikar by si s tim mel umet poradit. Zase to bude odvijet od toho kde to je. Jake jsou tam zvyklosti s mistnimi RZ. V nasem rajonu tyto prace bezne provadime a EON s tim nema problem. Kdyz potom dostanou revizi od pripojky, tak jen prijedou ER.
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Jiří_Hrubý

Quote from: Ondrej Kudelka on 31.10.2016, 02:43
Takže současný stav je skutečně takový, že trubka do domu vede prvních několik metrů doleva po zdi a potom mizí v útrobách statku stylem "kam mi vyšly štafle".

Alespoň že už měď. Dá se to tedy použít.
Měření nemůže být pod HDSkou? Pak by stačilo naspojkovat to měď, co teť slouží jako HDV a použít na měřenou část. Hodiny pod HDSkou jsou asi nejlevnější řešení.
Quote from: Ondrej Kudelka on 31.10.2016, 02:43
Předpokládám, že mohu zavolat RZ, ať mi přijdou posunout krabici trochu ven. Ale to  už musí být, kam ji přišroubovat. Nejlepší by bylo ji nechat na chvíli jen tak viset, udělat fasádu a pak ji přidělat. To samozřejmě nejde. Možnost, že se potkají "fasádnící" a RZ je vysoká, protože fasádníci jsem já. To ale stejně neřeší ten úsek mezi odšroubovat - zateplit - našroubovat.
A skutečně, RZ dělaly tu skříň až po několikerém urgování a vyhrožování havarijním stavem, který nakonec musel hlásit i  jejich technik, který se tam zjevil jen náhodou, hledaje jinou, mnohem závažnější závadu na vedení. Takže si nedělám iluze, že na můj telefonát ", zatepluji, přijeďte...", bude někdo reagovat.

Už to tu padlo, pokud víte kolik budete zateplovat a máte nějakou rovinu, které se chytáte, není problém přišroubovat HDS na polystyrenovou podložku potřebné síly a už se s ní nemusí hnout. To udělá každý trochu šikovný elektrikář, nejlíp se smlouvou s DS.
Co se rezerv týče, v HDS stačí ty na vodičích, ale to už ví ten, kdo ji bude zapojovat.
Na DS se poptejte na přemístění měření, bývá zvykem, že když už je na objektu opěrný bod, ze kterého jde přípojka, měření se nedává do pilíře ale na přístupnou zeď objektu.

Rozvodak

Videl bych to jako kolega Hruby. Akorat bych to vylepsil o pruraz do objektu kde se nasvorkuji/naspojkuji kabely a dotahl bych z fasady rezervu pro blokovani dvojsazby. I ten rozvadec ve fasade bych zvolili na 2T.
Pak mate jistotu ze kvuli elektrice do fasady nesahnete.
Montér ve službách rozvodných závodů.

František Šohajda

QuoteI ten rozvadec ve fasade bych zvolili na 2T.

Také lidi v RD přesvědčuji (doporučuji) na 2 tarifní el. rozvaděč...Za nějaký rok při předělání v nové fasádě už to bez následků nejde!! A do domovního rozvaděče 2x kabel... Už se to několikrát hodilo! ;)
Fasáda z moderních hmot se nedělá na dva roky. (dance)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...