• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

08.01.2026, 11:59

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Proč u vodice v CYKY 1,5 naměřím jen 1,3mm v průměru?

Started by MichalDas, 21.11.2016, 09:06

previous topic - next topic

MichalDas

21.11.2016, 09:06 Last Edit: 21.11.2016, 12:04 by Miroslav Minařík

Koupil jsem si v obchodě cyky 2x1,5.
Když jsem ho donesl domu, tak se mi zdál nejak tenký Cu vodič a po proměření mi posuvné měřítko (šuplera ) ukazuje 1,3mm.

Jirka Š. Svejkovský

21.11.2016, 12:41 #1 Last Edit: 21.11.2016, 16:46 by Miroslav Minařík
Skutečný průřez vodiče nemusí korespondovat se jmenovitým. Důležitá je vodivost. Je pravda, že za posledních 20 let vodiče poněkud zeštíhlely, ale to je dáno vyšší přesností při výrobě při zaručení stejné vodivosti.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Fuk Tomáš

Pak je ještě otázka, jak přesně jste to měřil. Průřezu 1,5 mm2 odpovídá průměr 1,38 mm.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jan Bocek

Quote from: Fuk Tomáš on 21.11.2016, 12:50
Pak je ještě otázka, jak přesně jste to měřil. Průřezu 1,5 mm2 odpovídá průměr 1,38 mm.

Myslím, že je to všem odborníkům jasné a pro laiky bych zdůraznil, že
kabely se udávají v průřezu a průměr měřený šuplerou je něco jiného.

Průřez  / průměr
    1,5     1,38
    2,5     1,78
      4      2,26
      6      2,76
     10     3,57
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Ján Šebík

S malými prierezmi to nie je až také kritické. Problém nastane ak máte vodič s väčším prierezom a na vodič treba nalisovať oko a výrobca použil na vodič med s čistotou 99,9999999% a nalisované oko nedrží, vypadne hneď. To je ten lepší prípad. Horšie je to ak na to neprídete a lisovaný spoj vyhorí. Stalo sa že vodič 185 mm2 mal skutočný prierez 140 mm2. A tu začína sranda, čo nalisovať, aké oko.
Podľa normy je to OK, výrobca sa drží vodivosti na 1 km a nie prierezu.

František Šohajda

Posuvným měřítkem nelze změřit plochu!
Posuvným měřítkem změříte jen sílu (tloušťku)....průměr

Pro pochopení....laicky...polopatisticky  ;)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: František Šohajda on 21.11.2016, 17:12

Nevím jak vy,  já šuplérou měřím plochu poměrně často. Vhodný měřič plochy jsem ještě nesehnal. Nemáte typ?

František Janeček

Quote from: František Šohajda on 21.11.2016, 17:12

No a absolvent základky si ti přepočítá na průřez, tedy plochu. :D

Milan Hudec

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 21.11.2016, 18:08
Nevím jak vy,  já šuplérou měřím plochu poměrně často. Vhodný měřič plochy jsem ještě nesehnal. Nemáte typ?

Pro šišoid konstantního tvaru vzhledem k délce je možno použít princip ponoření do kapaliny.

Jan Bocek

Quote from: Milan Hudec on 21.11.2016, 18:49
Pro šišoid konstantního tvaru vzhledem k délce je možno použít princip ponoření do kapaliny.

Vtipnější vyhrává  (drinks) (beer)
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Jirka Š. Svejkovský

Právě jsem do bedny s vercajkem vložil kalibrovaný válec.  Děkuji za připomínku.

Juraj Rojko

Je škoda, že zásahem vyšší moci zmizela druhá část otázky. Ta byla dle mého názoru mnohem podstatnější než chybějících pár setin mm průměru vodiče. Je ale pravda, že by na ni byla odpověď, která je tady každou chvíli: Kabel co jste koupil vraťte a nechte to celé na někom kdo tomu alespoň trochu rozumí.

Jiří Schwarz

To už je jen krůček k tomu, aby se kousek odřízl, zvážil, přepočítalo se to...
A já hlupák jsem z plastové šupléry vytrhl ten drát na měřené hloubky

Není nějaká povolená tolerance? Tipnul bych si, že čím přesnější výroba, tím více se výrobce bude tlačit na spodní hranici...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

František Šohajda

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 21.11.2016, 18:08

Já jsem reagoval na tázajícího, že si změřil něco šuplérou a pak si nic nehodil do vzorečku a nespočítal!!
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Maroš Klein

Ak takému výrobcovi vyhovuje 1,3 namiesto 1,38, tak mu pre PEN CY10 z mechanických dôvodov stačí aj 8,87, a 14,2 pre AY tobôž.  :)

Piszkos Munkak

Poslední dobou je problém cyky 3x1,5 oholit jokarem. Kabel je tak tenký, že projede mimo hrot  (zle)