• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

08.01.2026, 11:55

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je možné pripojiť zásuvku 230V na prívod k pohonu brány?

Started by abr, 26.11.2016, 18:34

previous topic - next topic

abr

26.11.2016, 18:34 Last Edit: 26.11.2016, 20:37 by Miroslav Minařík
Je možné pripojiť zásuvku 230V na prívod k pohonu brány?
Kabel je 3cx2,5.
Istenie: chránič B10, 30mA.
Zásuvka by slúžila len na vianočné LED osvetlenie na plote.
Nebude to mať negatívny vplyv na pohon brány?

Vít Rotrekl

Negativní vliv na bránu to pravděpodobně mít nebude.
Asi bych s tím neměl problém...
Když se dobře provede "rozbočení" kabelu k zásuvce a do brány. Tady vidím největší riziko vyrobení nějaké chyby - špatně zvolená krabice, nekvalitně provedený spoj...
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Jiří Schwarz

Quote from: Vít Rotrekl on 26.11.2016, 21:09
... Tady vidím největší riziko vyrobení nějaké chyby - špatně zvolená krabice, nekvalitně provedený spoj...

Taková zásuvka se občas hodí i na něco jiného než na adventní osvětlení.
Já bych do toho seznamu rizik doplnil ještě použití nevhodné zásuvky z hlediska krytí, nevhodné umístění zásuvky a použití nevhodného spotřebiče, který není určen pro provoz venku...
S tím "krytím" je problém v tom, že ani zásuvka, která má krytí IP 65 "se zavřeným krytem" často nevyhodí při zvednutém víčku a připojení vidlice a právě u adventního osvětlení to je problém, že to není připojeno "jen na chvíli za pěkného počasí" jako např. strunovka...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Vít Rotrekl

Jirko nevím jaký má krytí ABB Praktik při zasunuté vidlici.
Ale mám na balkoně (bez střechy, takže naň prší/sněží) nainstalovanou ABB Praktik, v ní jsem měl celou zimu zastrčený spínací hodiny. Bohužel jsou ty spínačky tak blbý, že víčko zásuvky je otevřený zhruba o 114-150°. Ale bylo to tak zapojený celou zimu a do zásuvky nenateklo. Pochopitelně je namontovaná tak, aby kabel vedl ze spodu.
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Lukáš Rotrekl

A přitom existuje tak jednoduché řešení :)

Na balkóně bych se na to asi vybodl, ale mít to někde na plotě u brány určitě volím toto. (Existuje i verze, která je až po otvírací víčko zapuštěná. Navíc to má vypínač, takže nelze manipulovat s vidlicí v zapnutém stavu - zapnutý vypínač blokuje otevření.

(A jen pro rejpaly - existuse i provedení s ČSN zásuvkou, a nejen pro rejpaly taky s chráničem a bez..)
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Patrik Mlynar

Ked pocujem o vianocnom osvetleni, co bude najskor nejake viac ci menej nebezpecne cinske cudo a kablikom 0.25mm2 a izolaciou pochybnej kvality, tak zasuvka je v tom celom najmensi problem.
Miestny elektrotaliban zacne citovat svate normy  ....

Martin sediiik

Také jsem řešil, jak je možné, že spoustu mých sousedů má tenký prodlužovák s pochybnou izolací na pojenou na venkovní LED ostvětlení - a vede jim to škvírou v zavřeném sklepním okénku. Jistě, příkon je mizivý, ale stejně, já bych se bál.

V dnešní době je tolik a tolik krásných LED řetězů na baterie... To mi za tu bezpečnost stojí.

Vít Rotrekl

A tesne pred Stedrym vecere dojdou baterky... Sorry tohle nechci resit. Pokud je to jednoduse proveditelny na napajeni po kabelu, tak radeji tak.

Václav Třetí

Venkovní vánoční osvětlení u RD doporučuji z mnoha důvodů na malé napětí do 24V a síťový napaječ umístit do garáže, sklepa a pod.
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Maroš Klein

Quote from: abr on 26.11.2016, 18:34
Nebude to mať negatívny vplyv na pohon brány?

Skôr by šlo z prívodu podľa parametrov uloženia nejaký príkon navýšiť (teraz 10A na 3x2,5), ak sa rozhodnete všeobecnejšie, napríklad ako radí p. Schwarz.