• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

07.01.2026, 03:45

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jakým typem svítidla osvětlit tělocvičnu o 30m2?

Started by Robert Laszák, 01.12.2016, 20:39

previous topic - next topic

Lukáš Rotrekl

Quote from: Robert Laszák on 06.12.2016, 13:27
PS:
typ - jako že typ svítidla
tip - až budu chtít poradit čísla do sportky

Zastavím se právě u toho vašeho PS. vy chcete typ svítidla, ale podle dotazu vám nemůžeme poskytnout více než tip pro řešení. Tak jako každá činnost má svá specifika, má je i osvětlování sportovních ( ale i pracovních) prostorů.
Ideální je, když člověk který osvětlení navrhuje zná sport, pro který navrhuje.
Pár specifik:
squash - malý detail, poměrně rychlý, ale bez nějakých zákeřností
badbinton, volejbal - docela častý pohled vzhůru, tedy pozor na umístění světel s ohledem na oslnění
basketbal - můj sport - zažil jsem spoustu tělocvičen, kde byla vzorně nasvícena plocha palubovky, ale koše byly ve tmě, není to plně příjemné

Další věc, na kterou je třeba dávat pozor, tak mechanická odolnost svítidel, čím mohou dostat zásah, kde může skončit sportovní vybavení, například neuvěřitelné, kolik badbintonových košíků zůstane na svítidlech, mají nahoře rovnou plochu a jsou přisazena pod nosný trám, takže je ta plocha dostupná, kolik tenisových míčků skončí v ochranném koši, kam jej člověk rukou prorve jen stěží....

PS: U první tělocvičny co jsem řešil osvětlení jsem si taky naběhl, to oslnění od svítidel z vrchu jsem si neuvědomil....
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Lukáš Rotrekl

Quote from: Martin Kurka on 06.12.2016, 22:52
Líbilo se mi vyřešení osvětlení v Bojanovicích.

A zrovna tady bych se podle fotek bál volejbalového míče při vyšším příjmu, že se "schová" v šeru nad vyzařovacím úhlem světel, ale možná to tak jen působí na fotkách.
Je fakt, že Helios byl první, kdo mě byl ochoten v Brně dodat ledky a podložit je nějakým výpočtem a udělat seriozní návrh. U ostatních to bylo jen v tom duchu, že to nějak vyjde a že to bude dobrý. Cca rok 2008/2009

Maroš Klein

Ak už navrhujem telocvičňu, tak prvým vodítkom je rozsah spôsobu využitia, aj keď v tomto konkrétnom prípade 30m2 to bohviečo nebude.
Ten ,,diapazón" hlavne pri rôznorodom využití telocvične, ako väčšieho priestoru môže byť dosť rozdielny, od vystúpenia kúzelníka pre deti, až po požiadavky na TV prenos. Ten rozsah je samozrejme všade rôzny, ale v podstate je všade.
A tomu majú v návrhu zodpovedať rôzne scény osvetlenia, regulácia,  rovnomernosť, intenzita a rozloženie. Potom podľa variácií predvolených scén prichádzajú na rad rôzne tipy a typy svietidiel. Do úvahy sa samozrejme berie dosvetľovanie pri poklese denného svetla, ale napríklad aj protokol DALI.
V návrhu osvetľovacej sústavy ako v podklade pre projekt elektroinštalácie sa toho ešte nájde dosť. Merania pred a po sú samozrejmosťou. Hlavne ak prevádzkovateľ má jasno v tom, čo chce.

Pavel Horský

Chlapi, kde všichni berete tu tělocvičnu?
Pán píše o cvičebním prostoru.
K tomu tam bude recepce, tak bych to hádal na posilovnu nebo nějakou rehabilitaci.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

František Šohajda

Quote from: Pavel Horský on 08.12.2016, 07:27
Chlapi, kde všichni berete tu tělocvičnu?
Pán píše o cvičebním prostoru.
K tomu tam bude recepce, tak bych to hádal na posilovnu nebo nějakou rehabilitaci.

30m2 , tam se moc rozbíhat nemůžeme.... :-\
Také bych tipnul na posilovnu,dnes je to hit.

(To je jak s těmi "stíhačkami"...než přidají plyn, už zase musí brzdit, protože jsou na druhém konci republiky.. ;D)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Robert Laszák

;D ;D ;D
Po přečtení dalších komentářů mi to nedalo, utřel jsem slzy smíchu a reaguji.
Opravdu nejde v pravém slova smyslu o tělocvičnu  ;)
Jde o cvičební prostor, kde bude studio funkčního pohybu ( pravý opak posilovny, fitness atd. )
Na to, aby se zde člověk naučil správně zapojovat skupiny svalů, tak jak má, opravdu velikost prostoru bohatě vystačí ( a věřte, že uhlídat správný pěti lidí při tréninkové hodině je opravdu náročné) Proto si na ně posvítíme s největší pravděpodobností zář.tělesem od fy Trevos modelem Beltr. Zkoušel jsem dnes usadit do rohů zapůjčené ledkové reflektory, ale ty v určitých momentech nepříjemně oslňují.
Jo a recepce? Ne ne, nebude to jako hotelová  ::)
Malý barový pultík s PC, pokladnou a nějakou menší nabídkou časem zapomenuté výživy  ;)

Lukáš Rotrekl

Ale, jo samozřejmě jsme už odbočili, ale pořád si umím docela dobře představit na tomto prostoru x pohybových aktivit od jógy, která se tak možná nejvíce bude blížit tomu vašemu a světelné nároky bude mít ještě nižší až po ten squash, ale taky rehabilitační cvičení a občasný zásah svítidla medicinbalem...  Proto jsme se ptali na způsob využití, který jste nám sdělil až posledním příspěvkem. Tam bude Beltr asi bez problémů.

Jan Franěk

Quote from: Robert Laszák on 08.12.2016, 20:01
Opravdu nejde v pravém slova smyslu o tělocvičnu  ;)

A jsme u toho. Dáte málo informací a odpovědi které dostanete nechcete komentovat (být sprostý) a jiné jsou vám k smíchu. Osobně to nechápu, protože bych čekal že osoba znalá (kterou jste) umí podat všechny informace již v prvním dotazu tak, aby dostala tu správnou odpověď.  No nic.  :(  Takže jsme se zase vrátili v kruhu zpátky na začátek, kdy jsem hned v prvním příspěvku upozornil na to, že máme velmi málo informací, včetně technických.
Prakticky všichni již upozornili na nějakou záležitost, které je potřeba se při návrhu osvětlení věnovat a skončilo to u selského rozumu, což je sice hezké, ale tak trochu málo pro veřejné prostory. Osobně bych to viděl nejen na výběr vhodných svítidel, ale i na vhodné zapojení a připravení "světelných scén" vzhledem k předpokládanému (různorodému) využití prostor. A vlastně je mi jedno jestli je vám to k smíchu nebo pláči, protože podle mne to nemůže takto dopadnout dobře a už mnohokrát jsem dodatečně musel řešit různé prostory, kde si někdo myslel že je to jednoduché a že to bez zkušeností sám zvládne každý. A samozřejmě dodatečně znamená i dráž.

Quote from: Lukáš Rotrekl on 09.12.2016, 10:04
Proto jsme se ptali na způsob využití, který jste nám sdělil až posledním příspěvkem.

Víc to už asi nemá cenu komentovat  :-X

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Milan Hudec

;D ;D ;D
Opravdu nejde v pravém slova smyslu o tělocvičnu  ;)
Jde o cvičební prostor, kde bude studio funkčního pohybu ( pravý opak posilovny, fitness atd. )
Na to, aby se zde člověk naučil správně zapojovat skupiny svalů, tak jak má, opravdu velikost prostoru bohatě vystačí ( a věřte, že uhlídat správný pěti lidí při tréninkové hodině je opravdu náročné) Proto si na ně posvítíme s největší pravděpodobností zář.tělesem od fy Trevos modelem Beltr. Zkoušel jsem dnes usadit do rohů zapůjčené ledkové reflektory, ale ty v určitých momentech nepříjemně oslňují.
Jo a recepce? Ne ne, nebude to jako hotelová  ::)
Malý barový pultík s PC, pokladnou a nějakou menší nabídkou časem zapomenuté výživy  ;)

Osvětlení bude jednak součástí reklamy prostoru a jednak musí splňovat nároky norem.
Nedokážu si představit profesionální výsledek bez návrhu zkušeného odborníka.
Zrovna v této oblasti jsem se před několika lety přecenil a výsledné dílo byla ubohost a ještě k tomu drahá.

Pavel Horský

;D ;D ;D

Smích vás okamžitě přejde, až od vás hygiena bude požadovat doložení návrhu osvětlení. Tam asi horko těžko pochodíte s tím, že se vám líbila zrovna tato svítidla.
Kdo se směje naposled............................
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Maroš Klein

Jde o cvičební prostor, ... Malý barový pultík s PC, pokladnou a nějakou menší nabídkou časem zapomenuté výživy  ;)

Potrebujete napríklad 500 lx udržateľných. Však vy už budete vedieť kde a ako, keďže na Beltri tento údaj nenájdete.

Pred 40 rokmi som za cvičebný priestor považoval Strahov. ;)