• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

08.01.2026, 11:55

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je možno uzamknout vypínač čerpadla v poloze zapnuto ?

Started by Petr Vavříček, 02.12.2016, 16:02

previous topic - next topic

Petr Vavříček

02.12.2016, 16:02 Last Edit: 02.12.2016, 20:53 by Miroslav Minařík

Oběhové čerpadlo (128W) temperující havarijní požární nádrže je potřeba zajistit proti vypnutí.
Vypínač se nachází na zámečnické dílně a panuje obava, že by jej mohl někdo z pracovníků vypnout bezdůvodně.
Nabízí se např. zamknutí vypínače kladkou (pokud existuje takový vypínač) v poloze I.
Lze toto provést a např. zpracovat MPP, ve kterém se popíše systém provozu, kde jsou uloženy klíče...atd.
Co na to normy?
Jaká je případně jiná možnost jak toto zabezpečit?

Vít Rotrekl

Napadá mě otázka. Proč tam ten vypínač je? Když se nemá vypínat?
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Mirek Čech

A čerpadlo má ještě nějaký spínací prvek ? spouštěč stykač s tlačítky ? Já bych bral vypínač jako možnost havarijního vypnutí tímto by asi zamykání nebylo asi ok..
Možná se mýlím ale já bych to tak viděl
Mirek

František Janeček

Pokud je nezbytné aby čerpadlo trvale běželo a temperovalo havarijní požární nádrže, jak máte zajištěnu kontrolu, že běží nebo výstrahu, že nádrže nejsou temperovány, nejen při náhodném vypnutí vypinače ale i při poruše?Předpokládal bych nějakou, nejlépe akustickou signalizaci poruchy tohoto čerpadla.Potom bych jednu takovou houkačku umístil nad onen vypinač, pokud tam musí být, a při jeho vypnutí by začala houkat houkačka signalizující poruchu čerpadla.Zaručeně by si ten, kdo bezmyšlenkovitě vypnul tak důležité čerpadlo cvnkl do trenek a víckrát by to neudělal. :D

Jiří Kubík

Pokud je možnost vypnutí omylem, nebo záměnou s nějakým jiným vypínačem,
tak by stačilo ochránit páčku nějakou malou zábranou, třeba jenom na odklopení,
s nápisem - bez uzamykání.

Pokud by to někdo dělal schválně, tak je potom každá rada drahá, protože
správný sabotér si vždy cestu najde !

:)

Jirka Š. Svejkovský

V jedné sklárně jsme "nechtěné" zmáčknutí stop tlačítka vyřešili poučením zaměstnanců a pootočením jedné z kamer. První načapaný vtipálek zaplatil škodu na výrobě a byl klid.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Petr Vavříček

Děkuji za diskuzi. Čerpadlo běží non-stop pouze v zimním období, v letní sezóně to není potřeba :). Nakonec, po poradě s revizním technikem, který uzamknutí odmítnul, jsme to vyřešili nápisem,poučením pracovníků a do okruhu temperace jsme zařadili průtokový snímač. Ten bude signalizovat průtok trvale přítomné obsluze. Nicméně varianta s houkačkou se mi moc líbí ;)