• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

07.01.2026, 05:02

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jaký nástroj používáte pro odizolování pláště kabelů CYKY?

Started by Petr Chojda, 16.12.2016, 20:43

previous topic - next topic

Rudolf Souček

Podobný typ Jokari Secura no.15 mám již 3 roky a občas jej používám jak v krabicích tak pro rovnoměrné ukončení pláště v malých rozvodnicích. Na ztuhlých kabelech jsem to ani nezkoušel, u kabelu 5x2,5 se mu už moc nechce a u pláště dnešních "ekonomických" kabelů a silnějším stisku může dojít k naříznutí izolace žil. Škoda že výrobci nešli dál a u výrobku za cenu 2-3 klasických Jokar neumožnili výměnu ostří nebo vytvarování konce do tvaru kužele, aby se dal plášť kabelu snáze ukončit u dna krabice. Když je v krabici více kabelů nebo jsou vyvedeny jedním otvorem, tak si člověk moc nepomůže.
Ale jinak je to dobrý doplněk v brašně a neriskuje se, jako u zalamováku či zobáčkem klasické Jokari, nepříjemné poranění.

Milan Hudec

Pro odpláštění v malém prostoru používám skalpel a to ke vší spokojenosti.

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Milan Hudec on 19.12.2016, 20:12
Pro odpláštění v malém prostoru používám skalpel a to ke vší spokojenosti.

Teda, potkat na place elektrikáře se skalpelem v ruce mě docela děsí ... :o
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Milan Hudec

Přišel jsem k tomu úplnou náhodou kdy kamarád doktor doma nic jiného neměl a já mu v rámci návštěvy měnil vyp. no a jak to bývá Al vodič se ulomil.......
Od té doby nic jiného nechci.

Jirka Š. Svejkovský

Tak nůž dorazil. Pěkná hračka  8)

Pro ty, koho zajímá provedení obou nožů přidávám nějaká foto.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Jirka ŚMUTZER

taky mám v kabele několik kousků,ale do krabic se mi osvědčil Jokari viz obrázek a máte pravdu,že u kabelů CYKY3x1,5 a slabších průměrů , je to problém a chce to trochu cviku,ale jde to ....