• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

05.01.2026, 12:48

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak zapojit více zásuvek a nepřerušit ochranný vodič?

Started by tomii, 19.12.2016, 17:21

previous topic - next topic

Jan Bocek

Quote from: tomii on 20.12.2016, 19:17
....., proto venkovní zásuvky, a nejsem si jistý, jestli se dají sehnat nacvakovací.

Když již v lištách, tak k tomu určené zásuvky. Venkovní zásuvky, to je jako co?
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Jan Franěk

Quote from: Jan Bocek on 20.12.2016, 20:15
Když již v lištách, tak k tomu určené zásuvky. Venkovní zásuvky, to je jako co?

Není to elektrikář a veřejně se přiznává k porušování zákona. O elektrice ví že kope a to jen možná. Osobně navrhuji toto téma uzavřít a neposkytovat nadále rady tomuto nebezpečnému člověku, který navíc neohrožuje pouze sebe, ale i své okolí.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

tomii

20.12.2016, 20:31 #20 Last Edit: 20.12.2016, 21:58 by Miroslav Minařík
Nechal jsem si poradit, a vaše rady respektuji. Jinak, mám paragraf 6, ale prostě mě trápilo to přerušení vodičů.  

To, že porušuji zákony mě přijde trochu přehnané..

Zásuvku mám takovou, aby se dala přišroubovat ke zdi, bez sekání. A netvrdtě mi, že se nedá použít. Prodává se, tak snad je bezpečná...

Mohl bych tady řešit více věcí, např problematiku 50ky, ale necháme toho.. S pozdravem

Maroš Klein

Quote from: tomii on 20.12.2016, 20:31
...Jinak, mám paragraf 6, ...

A hneď ste v inom svetle... :)

Quote from: Miroslav Minařík on 20.12.2016, 08:31
Ono se toho moc ověřovat často nemusí. Tazatel to totiž na sebe sám prozrazuje formou dotazu sám. Nikoliv tím, že se ptá na zásuvku, ale vším tím kolem. Názvosloví, logika, vědomosti ...
...Pokud máte takové myšlenky, pak opravdu nelze doporučit nic jiného, než zavolat elektrikáře...
...Omlouvám se tazateli, ale toto opravdu není fórum věnované bastlířům.

Je to len postreh z priebehu rôznych diskusií ako táto, ale možno by stálo za úvahu ošetriť odpovede už v zóne -A- tak, aby diskutujúci po zverejnení otázky už vedeli s kým majú tú česť.
Všimnite si to aj v tomto vlákne. Jeden odborník radí ako zapojiť, druhý radí ruky preč, a medzitým si neverifikovaný zadávateľ otázky doplní podstatnú informáciu o svojej odbornej spôsobilosti.
Hodila by sa napríklad povinnosť pre neverifikovaných pri položení otázky pred kontrolou moderátorom aspoň označiť svoju odbornú spôsobilosť. Samozrejme na ich vlastnú zodpovednosť, pravidlá o právnej nezáväznosti odpovedí by ostali nedotknuté.
Ak by potom diskutujúci odborníci dopredu vedeli s kým majú do činenia, radilo by sa im ľahšie, a tiež by bolo menej streľby naslepo. Odpoveď na rovnakú otázku by potom pre laika bola najskôr o radách ako čo najlepšie napríklad skontrolovať elektrikára, odpoveď pre niekoho s osvedčením by zase pomohla odbornej diskusii.

Koniec koncov, povinná (pre verifikovaných aj overená) informácia o stupni odbornej spôsobilosti na odbornom fóre by nezaškodila pri každom profile diskutujúcich.

tomii

Doplnim, ted jiz mam asi propadlý paragraf 6. Je zajimavé, jak jsou tedy nastavene ty zkousky odborne způsobilosti, ze me ten systém nevyselektoval. Dokonce jsem mohl byt v praci budouci firemni revizak (po zaskoleni a praxy). Ale vzhledem k drsné normotvorbe a jeji aplikaci v praxi, jsem tuto  moznost odmitl. A ted se jiz zivim necim jinym.

Napr jsme ve firme resili, zda si musi periodicke revize ručnich el. naradi delat pracovnik, (paragraf 5, 6 sam) nebo musi byt povolán skutecny revizak..  Bylo kolem toho hodne debat, vcetne dotazu na SUIP, OIP atd..  Cili je v tomto oboru mnoho nedostatku, nejasnosti. 

Nebo odborna terminologie: nulovy vodic, stale dostupná v oficiálnim textu k priprave na padesatku apod...

Milan Illek

Quote from: tomii on 20.12.2016, 21:17
Nebo odborna terminologie: nulovy vodic, stale dostupná v oficiálnim textu k priprave na padesatku apod...

A jak by se měl podle vás nazývat? Nepletete si to s nulovacím?  ::)
P.S.
Přerušeným vodičem rozumím vodič, který má mezi začátkem a koncem nekonečný odpor. Ne takový, co je propojen spojovacími prvky. Podle vás by elektroinstalace byla souborem přerušovaných vodičů.  :P