• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

07.01.2026, 05:02

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak zapojit topná tělesa pro kombinovanou saunu?

Started by Kolařík_Petr, 22.12.2016, 11:42

previous topic - next topic

Kolařík_Petr

Jenže na tolik relé už v rozvaděči nemám místo, leda bych je umístil do dalšího podružného rozvaděče v podhledu stropu. S těmi spečenými kontakty na relé mám stále obavu. Stejně jsem řešil ohřev TUV a jako tepelnou pojistku jsem dal bimetal s rozpínacím kontaktem, který ovšem řeší pouze selhání PLC nikoli spečené kontakty relé.
Ještě se zeptám, pokud se speče např jen jeden kontakt na relé - ostatní zůstanou také sepnuty?
Jde mi o to, kdybych tam dal ten pomocný kontakt, tak jestli by mě opravdu informoval o spečeném kontaktu. Mimochodem v domácí instalaci mám i relé, které vypíná zásuvky když doma nikdo není. Použil jsem impulsní relé OEZ MIG 32. K němu pak pomocný kontakt pro detekci stavu a cena toho pomocného kontaktu byla katastrofální, snad 2/3 ceny relé.  

No a vyváženost zatížení jednotlivých fází je kapitola sama o sobě. Nakonec jsem objednal elektroměr na DIN lištu typ ENIKA EM340DIN-AV23X-S1X 65A,RS485. Mimo jiné měří každou fázi zvlášť a vše bude posílat přes RS-485 do Loxone. Elektroměr by měl přijít mezi svátky tak snad si s tím stihnu ještě během dovolené pohrát.  

Kolařík_Petr

Quote from: Miroš Jan on 23.12.2016, 21:15
Jak chcete saunová kamna vypnout, pokud selže ten termostat?

Teď nevím který termostat máte na mysli?
V sauně bude jedno (analogové) tepelné čidlo pod stropem. Jeho naměřená hodnota bude vyhodnocena pomocí PLC, které bude ovládat relé. Pokud toto analogové čidlo selže, bude tam pomocné digitální (1-Wire), kterého bude také vyhodnocovat PLC a případně odpojí to samé relé.
Pokud jsem to správně pochopil, tak by mělo být ještě jedno čidlo (havarijní) umístěné nad kamny, vyhodnocované také pomocí PLC a při překročení určité teploty opět relé odpojit.
Takže celkem tři čidla.
Pokud by to mělo být ještě ošetřené proti spečeným kontaktům relé, tak bych měl zapojit dvě do série s pomocným kontaktem, který by fungoval jako zpětná vazba o stavu relé.

Juraj Rojko

Ta tepelná pojistka v čidle Harvia (WX232) je něco na tento způsob: http://www.ges.cz/cz/tepelna-vratna-pojistka-sm6-cpa160-s-GES07900893.html Umísťuje se přímo nad kamna 10cm od stropu. Pokud si dobře pamatuji, tak vypínací teplota je 150°C. Ovládání stykače (24V) mi prochází touto pojistkou. Je to ochrana při selhání regulace, t.j. nelze ji nahradit algoritmem, resp. to nedává příliš smysl. Fungovat to bude samozřejmě i bez toho, záleží na tom, jak kdo cítí míru rizika...

Kolařík_Petr

Super to jsem potřeboval. Tak to asi objednám a zařadím do instalace.
Díky moc. :)

Petr Chojda

Ano, s těmi stykači jsem myslel dát vždy pár do série a spínat je současně. Na nich pomocné kontakty (při vypnutém stykači sepnuté) zapojit na vstup PLC. Pokud se jakýkoli kontakt na jakémkoliv stykači speče, po vypnutí to hned poznáte, protože se vám nevrátí signál do PLC. Pokud budou stykače dostatečně dimenzovány, šance, že by se spekly současně oba bude téměř nulová. Jinak pěkný blog.

Martin H.

Quote from: Kolařík_Petr on 23.12.2016, 21:32
Jde mi o to, kdybych tam dal ten pomocný kontakt, tak jestli by mě opravdu informoval o spečeném kontaktu.

PLC dokáže vyhodnotiť, že teplota neklesá, keď by mala, a vyhlásiť poplach.

Hardwarovo sa ako detekcia spečenia používa tzv. nútené vedenie kontaktov. Ak sa nerozpojí pracovný kontakt, mechanicky sa nezapne kľudový kontakt.

Kolařík_Petr

Ano softwarově mám nastaveno pár parametrů, které také přispívají k bezpečnosti provozu.
Ale i tak vám všem moc děkuji. ˇ|Clověk si spoustu věcí vůbec neuvědomí a nebo na to přijde až je pozdě.
No a ten ohřev TUV asi taky předělám.

Milan Hudec

Nic proti el.vymoženostem ale u saun je nejdůležitější lagricové kování a panty na dveřích aby je mohl v případě nouze či zablokování zvenčí kdokoli vykopnout.