• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

07.01.2026, 05:00

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak zapojit topná tělesa pro kombinovanou saunu?

Started by Kolařík_Petr, 22.12.2016, 11:42

previous topic - next topic

Kolařík_Petr

22.12.2016, 11:42 Last Edit: 22.12.2016, 12:14 by Pavel Horský
Potřeboval bych poradit se zapojením kombinované sauny. Pro chod finské sauny jsem koupil kamna 3-fázová 7kW (tedy 2,3kW na fázi) a pro chod infrasauny 5ks infrzářičů Philips Vita 350W celkem tedy 1,75kW pokud bych je zapojil na jednu fázi.
Do sauny mám přívod 5x2,5 a protože dotažení dalšího přívodu by bylo komplikované, rozhodl jsem se, že bych kamna připojil pouze na dvě fáze a celkový výkon by tedy byl cca 4,6kW (což by vzhledem k rozměrům sauny stačilo) a jednu fázi pro napájení 5-ti ks infrazářičů pro chod infra sauny (1,75kW).
Moje otázka zní, je možné toto zapojení?
Kamna nemají žádnou regulaci - tu zajistím pomocí tepelných čidel v sauně s řízením pomocí PLC. V provozu bude moci být pouze jeden typ vyhřívání, tedy buď pojedou kamna nebo Infra - což opět zajistím pomocí PLC.
Jde mi to, abych nemusel tahat další kabel. V rozvaděči by byly dva stykače jeden pro ovládání kamen a druhý pro infrazářiče - což v praxi znamená celkem 3 moduly. Pokud bych musel natáhnout další přívod a použít dva 3F stykače, už by to bylo 6 modulů což by mi zkomplikovalo situaci.
.  

David Hruda

S kabelem 5x2,5 (předpokládám) jištěným jističem 16A/3 můžete provozovat obojí najednou.
3f relé jsou dva moduly, celkem tedy 4. Nevyjde?
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Miroslav Revús

A samozrejme bude treba dodržať aj požiadavky ČSN 33 2000-7-703.

Napr.:
- prúdový chránič (okrem saunovej pece, ale aj tam by som ho dal)
- teplu odolné (silikónové) káble
- teplu odolné svietidlá

Martin H.

Ja by som sa chcel saunovať čo najskôr a neriešiť PLC. Jednoduchý a predovšetkým praxou odskúšaný regulátor k fínskej saune stojí 220€. Inštaluje sa mimo kabíny. Prívod 5x2.5 (alebo lepsi), vývod 5x2,5 pre pec, 3x1,5 pre svetlo, káblik so snímačom.

Elektrikársky tip: kým plánujete elektriku, existujú aj ručičkové hodiny priamo do sauny na 230V.

Neelektrikársky tip: peknú hračku do sauny nájdete v Amazone pod názvom Hukka Design - Saunamaestro.

Kolařík_Petr

Napájení ohřevu sauny je jištěno proudovým chráničem a 3F jističem 3x16A. Přívodní kabel je CYKY 5x2,5 a ke kamnům v silikonu. Infrazářiče mají přívodní kabel také v silikonu nevím přesně ten průřez. Kamna jsem koupil nejlevnější bez regulace, protože mám spoustu volných analogových vstupů a dig. výstupů. Logika je poměrně jednoduchá, takže je na snadě použít stávající systém. Mě se hlavně jednalo o to, zda je přípustné to zapojení kamen jen na dvě fáze s tím, že třetí spirála by nebyla zapojena.
Další podmínky pro provoz sauny už si dokážu ohlídat - např. zamezení souběhu tepelného čerpadla, bojleru a sauny současně. Co se týče světel, tak tam mám přívodní kabel 5x1,5 ale napájení 12V SELV.
Pozn. - nejhorší jsou ty infrazářiče. Z důvodu kombinované sauny a tedy i vlhkého prostředí, bylo zapotřebí zářiče s krytím, kde je ta cena opravdu katastrofální :-(
V současné době mám v rozvaděči jedno 4-kontaktní relé VSM425-40 Od Elka. Toto bych chtěl nahradit dvěma VSM220-20. Kde jedno bude pro finskou saunu a druhé pro infra. Výhodou tedy bude to, že přívodní kabel zůstane pouze jeden (5x2,5) a v rozvaděči nebudu muset nic upravovat a místo jednoho relé tam budou vedle sebe dvě. Co se týče případného zahřívání, tak si myslím že to také nehrozí, protože obě relé nikdy současně nepojedou a četnost spínáníí relé bude také malá.
Tak se do toho asi pustím a snad to bude stačit.   

Juraj Rojko

Quote from: Martin H. on 22.12.2016, 21:40
Ja by som sa chcel saunovať čo najskôr a neriešiť PLC.

Já jsem to přes PLC řešil a protože jsem to také chtěl vyzkoušet co nejdříve, tak jsem to na zkoušku naprogramoval asi za 5min tím úplně nejprimitivnějším způsobem co mě napadl a kupodivu to funguje tak dokonale, že nemám potřebu to nijak vylepšovat. Pravda ale je, že mám určité bezpečnostní prvky řešené mimo PLC pomocí "hardware".

Kolařík_Petr

Aha, no já předpokládám že ty kamna nějakou bezpečnostní tepelnou pojistku mít budou. Jinak v sauně budou dvě teplotní čidla. Jedno hlavní analogové s výstupem 0-10V a druhé pomocné 1-wire DS1820.
Prioritně ale jde o ten rozvaděč, kde mám nyní to relé, které zabírá dva moduly, které vyměním za dvě relé - jednomodulové. Celé tato situace vznikla tak, že původně byla plánovaná pouze finská sauna a já jsem se rozhodl dokoupit ještě ty infrazářiče.
Nyní po zkušenostech bych asi finskou saunu nestavěl a rovnou šel do infra. Vše by bylo o cca 60% levnější (oproti ceně kombinované) - včetně provozu a komfortu.

Vít Rotrekl

Ja bych se mozna obaval toho vykonu...
Nevim jak mate saunu velkou, ale pred rokem jsme u kamarada rozjeli saunu, ktera ma vnitrni prostor cca 5x2x2,5m a topime tam kamny 12kW. A moc se ty kamna neezastavi...zkusim dohledat graf spinani a prubeh teploty.
Roztopeni sauny ted v zimne , tedy z teplot okolo nuly na tech 115° (na cidle), takze v miste kde se.sedi je cca 95°, trva cca 3,5hod.
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Kolařík_Petr

Jé je, tak to já mám demo - verzi sauny, oproti tomu co máte u toho kamaráda. Rozměry mám 1,6m x 1,2m x 2,1m - takže opravdu maličká. Kamna jsem koupil před rokem a doporučovali mi 5-7kW. Takže si myslím že těch 7kW je už hodně předimenzované.

Miroslav Revús

Quote from: Kolařík_Petr on 23.12.2016, 07:02
Aha, no já předpokládám že ty kamna nějakou bezpečnostní tepelnou pojistku mít budou. Jinak v sauně budou dvě teplotní čidla. Jedno hlavní analogové s výstupem 0-10V a druhé pomocné 1-wire DS1820.

To sa pravdepodobne mýlite. Samotné saunové pece nezvyknú mať žiadnu tepelnú poistku.
Spoliehajú sa na bimetalový kontakt (prehriatie) a termistor (regulácia teploty).

Tepelný snímač a tepelnú poistku mávajú pece, ktoré majú regulačné prvky priamo na sebe.
Všetky ostatné sú iba nosiče špirál.
Stretol som sa však aj s výnimkami, napr. u piecky TYLO som našiel vratnú bimetalovú bezpečnostnú poistku.

Osobne montujem zariadenia Harvia (Fínsko), takže nejakú prax a vedomosti o tom mám :-)

Jo, a neodporúčam do sauny osvetlenie LED pásom, má krátku životnosť.

Miroslav Revús

Montoval som aj saunu z Mountfieldu a aj tam bolo snímanie teploty termistorom a prehriatie tepelnou poistkou (valcová, nevratná, ako v žehličke)

Martin H.

Quote from: Kolařík_Petr on 23.12.2016, 08:36
Jé je, tak to já mám demo - verzi sauny, oproti tomu co máte u toho kamaráda. Rozměry mám 1,6m x 1,2m x 2,1m - takže opravdu maličká. Kamna jsem koupil před rokem a doporučovali mi 5-7kW. Takže si myslím že těch 7kW je už hodně předimenzované.

Súhlas s odhadom 5kW. Orientačne sa dimenzuje pec 1kW na 1m3 vnútorného priestoru a ešte na každý m2 presklenia sa pridáva kW výkonu. Sklo je síce efektné, ale drevo je praktickejšie.

Kolařík_Petr

Hmm, tak pokud tam ta tepelná pojistka nebude, tak to bude asi docela problém. Kamna mám Harvia Cilindro P70E - ocel,které jsou bez regulace. Regulaci chci jen pomocí relé. Teplotní čidlo (počítám tak 20cm od stropu) bude snímat teplotu a relé napájející kamna bude sepnuté dokud se nedosáhne požadované teploty.

Juraj Rojko

Harvia tepelnou pojistku neobsahuje, ona by uvnitř kamen stejně neměla příliš cenu. Důležitější je teplota v oblati nad kamny. Harvia však dodává čidlo s vratnou tepelnou pojistkou. Stojí cca 1000,- Já mám navíc stykač zapojený přes časové relé, které limituje max. čas nahřívání kamen. Tím se řeší jak selhání PLC, tak i např vytápění při otevřených dveřúch.

Petr Chojda

mohu se jen ze zvědavosti zeptat, jaké tam plánujete mít PLC? Žádanou teplotu si budete nastavovat na ovládacím panelu, nebo bude pevně daná v PLC? Přemýšlím do budoucna o nějakém PLC do kotelny. Stačilo by mi něco úplně jednoduchého (podobně jako ve vašem případě), na spínání několika binárů a 1 až 2 analogové vstupy. Třeba nějaké logo od siemensu?

Kolařík_Petr

PLC mám od Loxone. Řídím tím úplně všechno (včetně vánočního stromku :-) ). Loxone je prostě super - hlavně pro elektrikáře. Konečně někdo vyrobil PLC s uživatelsky příjemným rozhraním a navíc s možností vlastního doprogramování. Něco málo mám na svém blogu o stavbě domku na www.stavebni-denik.eu
To s tou tepelnou pojistkou, tomu celkem nerozumím. Takže pokud přivedu napájení do těch kamen, tak spirály pojedou naplno stále? To teplotní čidlo nad kamny hlídá jakou teplotu? Protože pokud jde jen o to, pohlídat aby se kamna nepřehřívala, tak tam mohu dát další čidlo (resp. čidla) - akorát bych potřeboval vědět do jaké výšky nad kamny se čidlo má umístit a na jakou teplotu nastavit?
Moc děkuji za důležité informace :-)
Co se týče zamezení vytápění při otevřených dveřích, mám tam magnetický spínač, takže pokud jsou dveře otevřené, sauna nejde zapnout. Teplotu a vše okolo sauny se dá nastavit přes tablet. Samotné zapnutí sauny je na jedno tlačítko, které je nutné podržet cca 4 vteřiny (opatření proti dětem nebo zapnutí omylem). Po zapnutí vytápění se v sauně rozsvítí světlo. Po dosažení saunovací teploty se rozsvítí zelená dioda atd atd...

Petr Chojda

Na vašem místě bych nechal kamna zapojená na 3 fáze a infrazářiče bych také rozdělil 2+2+1. Budete mít alespoň rovnoměrněji zatížené fáze. K tomu bych dal 2 ks 3F stykačů pro spínání a je hotovo (případně ještě bezpečněji 2 x 2 stykače v sérii a EDM signál od pomocných kontaktů si můžete zase posílat do PLC k diagnostice spečeného kontaktu stykače). Použil bych klidně jen jedno čidlo teploty. V případě jeho poruchy, pokud vyčtete na vstupu PLC nesmyslnou hodnotu, stykače vypnete a není co řešit.
Jestli vám to pomůže, chodím do infra sauny, kde je také 5 těles. Topí všechna na plný výkon, po dosažení nastavené teploty zcela vypnou. jakmile se ochladí o cca 6 stupňů, zase zapínají.

Miroš Jan

Quote from: Kolařík_Petr on 23.12.2016, 19:35
PLC mám od Loxone. Řídím tím úplně všechno (včetně vánočního stromku :-) ). Loxone je prostě super - hlavně pro elektrikáře. Konečně někdo vyrobil PLC s uživatelsky příjemným rozhraním a navíc s možností vlastního doprogramování. Něco málo mám na svém blogu o stavbě domku na www.stavebni-denik.eu
To s tou tepelnou pojistkou, tomu celkem nerozumím. Takže pokud přivedu napájení do těch kamen, tak spirály pojedou naplno stále? To teplotní čidlo nad kamny hlídá jakou teplotu? Protože pokud jde jen o to, pohlídat aby se kamna nepřehřívala, tak tam mohu dát další čidlo (resp. čidla) - akorát bych potřeboval vědět do jaké výšky nad kamny se čidlo má umístit a na jakou teplotu nastavit?
Moc děkuji za důležité informace :-)
Co se týče zamezení vytápění při otevřených dveřích, mám tam magnetický spínač, takže pokud jsou dveře otevřené, sauna nejde zapnout. Teplotu a vše okolo sauny se dá nastavit přes tablet. Samotné zapnutí sauny je na jedno tlačítko, které je nutné podržet cca 4 vteřiny (opatření proti dětem nebo zapnutí omylem). Po zapnutí vytápění se v sauně rozsvítí světlo. Po dosažení saunovací teploty se rozsvítí zelená dioda atd atd...

Jak chcete saunová kamna vypnout, pokud selže ten termostat?
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace