• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

03.01.2026, 13:37

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Pamatujete na klasické domovní zvonky? Stále se prodávají

Started by Redakce portálu Elektrika.cz, 12.01.2017, 08:02

previous topic - next topic

Redakce portálu Elektrika.cz

Pamatujete na klasické domovní zvonky? Stále se prodávají. Společnost KLEIN BLAŽEK vyrábí stále klasický zvonek s miskou. Zvonek je určen pro signalizaci v domácnosti a podmínkou je montáž na nehořlavý podklad. Pro napájení se používá zvonkový tranformátorek o střídavém napětí 8V a výkonu 8VA. Zvonek ovšem není ...
    Zdroj: zde...

Co pozitivního a konstruktivního byste doplnili k této informaci?

Jirka Š. Svejkovský

Chybí mi informace, zda se jedná o jiskřící nebo nejiskřící provedení. Na stránkách fy Klein & Blažek spol. s.r.o. KLEIN automotive s.r.o. jsem nic nenašel.

Jinak zajímavé retro.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Milan Hudec

Ten nehořlavý podklad má chránit onen zvonek před požárem?

Jiří_Hrubý

Quote from: Milan Hudec on 12.01.2017, 08:35
Ten nehořlavý podklad má chránit onen zvonek před požárem?

To bude pojistka, kdyby uživatel nestihl do 60. sekund uvolnit sirkou zablokované tlačítko.

Václav Třetí

Starší provedení mělo klasické jiskřiště, bylo určené na stejnosměrný i střídavý proud a mělo výrazně čistší zvuk. 

Nyní jsou v provedení na střídavý proud bez jiskřiště. Zda se dá ještě objednat provedení s jiskřištěm se mi dopátrat nepodařilo.

O tyto zvonky mívají zájem zejména starší lidé, jejich slyšitelnost je lepší než u různých elektronických návěstí.
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Radek Červený

Pamatuji ještě i jejich předchůdce a to jsou cenné kousky. Protože jsou vyrobeny z jiného materiálu, mající líbivý zvonící zvuk s jasnou ozvěnou, ne ty dnešní drnčící parodie jako na obrázku, které by zvonkem nazval snad jen hluchý Mongol.
Z tohoto důvodu jsem přestal tyto dreky kupovat a nahrazujeme to gongy.
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Václav Třetí

To já mám ve svých sbírkách také starý zvonek tohoto typu (samozřejmě s jiskřištěm) a ten je dřevěný, s vinutím izolovaným bavlnou a navinutém na dřevěných soustružených cívkách, vyrobený za první republiky. Krásně, čistě zvoní!

Ty nové zvoní špatně zejména kvůli tomu, že palička nucená kmitat 50 Hz není dobře odpružená a nestíhá. Někdy pomůže si s ním pohrát a seřídit paličku a vzdálenost misky.
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Radek Červený

Osobně mám pocit, že je to i druhem použité oceli pro misku zvonku. Ono stačí klepnout šroubovákem do té misky prvorepublikové a do té současné a člověk hned pozná rozdíl.
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Milan Hudec

Quote from: Radek Červený on 12.01.2017, 19:07
Osobně mám pocit, že je to i druhem použité oceli pro misku zvonku. Ono stačí klepnout šroubovákem do té misky prvorepublikové a do té současné a člověk hned pozná rozdíl.

Tak tak navíc miska by měla být miskou nikoli sešlápnutým patvarem.

Jan Bocek

Quote from: Václav Třetí on 12.01.2017, 18:50
To já mám ve svých sbírkách také starý zvonek tohoto typu (samozřejmě s jiskřištěm) a ten je dřevěný, s vinutím izolovaným bavlnou a navinutém na dřevěných soustružených cívkách, vyrobený za první republiky. Krásně, čistě zvoní!

Ty nové zvoní špatně zejména kvůli tomu, že palička nucená kmitat 50 Hz není dobře odpružená a nestíhá. Někdy pomůže si s ním pohrát a seřídit paličku a vzdálenost misky.

sběratelství....
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Jan Bocek

Quote from: Jan Bocek on 12.01.2017, 21:09
sběratelství....

soubor byl větší než 1700 KB proto upraveno

Rozvodak

Quote from: Václav Třetí on 12.01.2017, 18:50

Kolikrat jsou jeste v provozu, hlavne ve starsi zastavbe. Nedavno jsem jeden kousek videl v baraku z roku 1930, jak panecku hezky zvonil.
Montér ve službách rozvodných závodů.

Václav Třetí

Z roku 1930 mám již zvonek na střídavý proud velice podobný tvarem zvonkům, které se osazovaly do rozvodnic typu PL v 80. létech, jen základna není z bakelitu, ale ocelová a připojovací svorky jsou zvenku, nikoliv zespodu. Také zvoní-nezvoní, spíše chrčí, ostatně jako každý zvonek nemající jiskřiště.

Kvalita materiálu, tvar misky a její povrchová úprava mají zásadní vliv na výšku a čistotu tónu. Nejhorší výsledky dávají misky lakované a z obyčejného plechu. Palička musí být seřízena tak, aby "nemlátila" do misky jako kladivo, dotek musí být krátký, letmý a na okraji misky.
Václav 3

Václav Třetí

Ještě to kol. Bocek:

Pěkné kousky, asi dva z nich také mám.  Když tyto výrobky člověk vidí, říká si, co si tehdá dali výrobci práce, mnohdy z velké části ruční a nestyděli si za ně říct o peníze, aby se uživili. A zákazník je dal, protože věděl, že takový výrobek má na celý život.  Dnes (s trochou nadsázky) dvakrát bouchne lis a je hotovo. Ovšem to co z něj vypadne by obvykle nemělo být prodáváno ani za desetinu ceny, která je požadována.
Václav 3

Jan Bocek

Telegrafie po roce 1919 byla již v Pardubicích a vyráběla i krásné telegrafní klíče...i Radia.
Na zvoncích se fyzika nedala ošidit. Misky připomínaly velké kelímky a daly se excentricky seřizovat ke kladívku....

Vladimír Štemberg

Nedávno jsem montoval zákazníkovi nový zvonek stejného provedení, jako na obrázku. Jestli byl od firmy KLEIN BLAŽEK nevím, zvenku vypadal hezky, ale zvuk to mělo horší než rezavý hrnec, a řemeslné provedení, že bych brečel. Palička byla upevněná na špatně zalisované ploché pružince, takže se celá viklala. "Seřizovat" se to dalo jedině ohnutím kleštěmi, ale vše bylo z tak tenkého materiálu spíše připomínajícího staniol, že seřízení nevydrželo dlouho.
Znovu opakuji, že nevím, která firma to spáchala, ale já být výrobcem, tak to nikde neinzeruji a radši chodím kanálama.