• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

04.01.2026, 05:44

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Dvojitá zásuvka versus dvojnásobná zásuvka? Co je správně?

Started by Jiří Smílek, 15.01.2017, 14:17

previous topic - next topic

Jiří Smílek

Je správné nazývat dvojitou zásuvku (dvě zásuvky v jednom přístroji a v jedné krabici) zásuvkou dvojnásobnou?
Co na to říká české (slovenské) elektrotechnické názvosloví?
Že si to pletou laici, jsem si už zvykl, protože tomu nerozumí, ale že tomu nerozumí i výrobci či normotvůrci se mi nezdá.
Třeba se mýlím i já. Proč např. Němci ve svých německých firmách působících na českém území používají správně názvosloví (studoval jsem ho v letech 1969-73) a proč česká firma, i když je součástí původně švýcarsko-švédského konsorcia, zavádí ve svých nových katalozích zmatek, když nerozlišuje pojem dvojitá zásuvka a dvojnásobná zásuvka. Vždyť J.E.Purkyně a jiní vědci v době českého obrození a po něm dokázali světu, že češtinou se dají popsat veškeré technické či jiné odborné názvy stejně dobře jako jinými jazyky, a někdy i lépe - tedy kratším a přesto výstižným výrazem. Toto slovo je také dvojzásuvka, tedy dvojitá zásuvka, tedy přístroj, který je určen pro zasunutí dvou vidlic, dvou samostatných přístrojů. Někteří evropští výrobci dnes vyrábí i trojité (trojné) zásuvky - trojzásuvky (3zásuvky) a dokonce i čtverné (analogie od chemického názvosloví) zásuvky - čtyřzásuvky (4zásuvky) tedy jeden přístroj do jedné (jednoduché) krabice (parapetního žlabu) a ještě na to upozorňují, že tento přístroj se nedá rozebrat na funkční prvočinitele, na rozdíl od násobných zásuvek ve společných vícerámečcích (zase jeden kus - jedno objednací číslo...), které se instalují do vícekrabic (dvojkrabic, troj, čtyř či pěti) nebo i do více násobných krabic sestavených z jednotlivých jednoduchých krabic do jednoho celku, který ale jde zase rozebrat. Vždyť se jedná o násobení, tedy o opakované sčítání. Viz učivo, myslím, 2. třídy ZŠ. Násobná zásuvka se může zapojit do několika různých obvodů na rozdíl od dvojzásuvky, kde je to přímo zakázáno, a to již od doby jejího vzniku, protože si výrobci byli vědomi, že technicky to proveditelné bylo odstraněním propojky. Ty dva šroubky na pól sloužily pro smyčkované napojování
Mám za to, že tento technický nesmysl, komplikující jak jednání s investory laiky, tak vytváření nabídek dle specifikací v nichž nejsou uvedeny typy (jednoznačná specifikace), ale pouze popis, i když dlouhý. Jestliže něco nabízím obvykle určím či zjistím cenu dle katalogů a ceníků výrobce či (velko)obchodníka.
Co je tedy správně?

Miroslav Minařík

Quote from: Jiří Smílek on 15.01.2017, 14:17
Je správné nazývat dvojitou zásuvku (dvě zásuvky v jednom přístroji a v jedné krabici) zásuvkou dvojnásobnou?

Osobně ji nazývám dvojzásuvkou.

Co je správně vlastně nikdo neví. Názvoslovím se zabývám již dlouhou dobu a to, co se uvede ve slovníku je bohužel v mnohých případech pouze přáním aby to někdo používal.

Dělal jsem si několik průzkumů a nemohu říct, že by elektrotechnické názvosloví bylo ve 100% shodě. I když pojmy jako fázový a ochranný vodič ještě újmě nedošly. Se středním vodičem je to již horší. Vědomosti o pojmu střední vodič se u nás rozdělují hned do několika táborů ...

Moc bych se tou zásuvkou netrápil. Příklad z nedávné praxe. V materiálech SEZ Dolný Kubín označují INBUSový klíč špatně za IMBUSový. Zaslal jsem jim info k této naprosto prokazatelné chybě v označování patentu. A dostalo se mi odpovědi, že nerozumím Slovenčině a oni to mají již na Slovensku zažité. Tečka

Proto se nerozčilujme nad detaily. Pokud to nemění význam sdělení a nesnižuje to bezpečnost nechává mne to chladným.
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

František Šohajda

Zásuvka je dobrá správně zapojená! ;D
Jestli se jmenuje tak či onak je celkem jedno. (dance)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Maroš Klein

Jeden nerozoberateľný strojček od výrobcu - dvojitá, podobne ako izolácia.
Tri, štyri, päť... v rámčeku ...násobná.
Nemusí to byť pravidlo, v podstate je to jedno, len to trocha viac inklinuje k logike že keď napríklad jeden samostatný strojček krát tri v rámčeku je násobenie, tak trojnásobná.
Inak to je v podstate len slovíčkarenie.
Pobavil som sa minule s kolegom na slovnej hračke, ktorú tu nedávno spomenul v súvislosti s ČEZ náhodou aj p. Horský - ,,sto rokov za opicami".
V podstate je každému jasné o čo ide, akurát v kontexte rozvŕtania jednoduchej veci, že ak sú opice napríklad v roku 1000, tak vznikla celkom zábavná otázka, či je lepšie byť 100 rokov za (v r. 1100) alebo pred (v r.900).
To by mohol napríklad ČEZ zobrať aj ako pochvalu.  :)

MrPeter

To mi připomnělo, že jsem viděl v nějakém katalogu(?) nazývat svorkovnici svornicí. Možná, že je to běžně zažitý název, ale asi ne, když mi to i Chorme na rozdíl od svorkovnice podtrhává jako chybu.

Mám za to, že takové chyby a novotvary vznikají v obchodních odděleních firem, kde dělají ač třeba vysokoškoláci, tak praxí absolutně nepolíbení = zásuvku viděl jenom na zdi, ale do katalogu tvoří popis...
"Jak by se mohl psát inbus s N, když tady Franta odvedle říkal, že se to dotahuje imbusákem? A vlastně všichni na tech internetech to píší s M, tak proč my naozaj nie..." Inbusák vem čert. Každej v podstatě ví o co jde. Ale u té svornice mě to dostalo. Člověk si představí spíš svorku založenou na nějakém svorníku.