• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 23:43

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak dimenzovat vodič při 12V, 3.5A DC?

Started by Pavel Němčák, 31.01.2017, 14:00

previous topic - next topic

Jirka Š. Svejkovský

Tak mi to nedalo a mrknul jsem se na stránky ABB. Jedna otázka se té vaší velmi podobá:

QuotePotřebovala bych tlačítko bez signalizace na 24V stejnosměrných na zapínání ventilace z ŘS. Při prohlídce katalogu jsem nic vhodného nenašla. Můžete mi poradit? Provedení TANGO je nutné zejména proto, že je schváleno pro použití v pražském metru. Dále bych se chtěla zeptat, zda je možné elektrické přístroje TANGO, které jsou pro 250V střídavých použít na 24V stejnosměrných?- jestli není problém s přechodovými odpory, kapacitou nebo nějaký jiný. Děkuji.

A odpověď:

QuotePřístroje 3558 jsou odzkoušeny na 10 A, 24 V DC na zátěže induktivní i ohmické. Ve Vašem dotazu není definována velikost možné kapacitní zátěže. Při vysoké kapacitní zátěži by mohlo dojít ke svařování kontaktů. V tomto případě se doporučuje snížení proudové zátěže, na cca 6 A. Doporučujeme používat spínače nové typové řady 3559, kde jsou použity nové kontakty se samozhášecím efektem.

Zdroj zde (do vyhledávání zadejte "stejnosměr").
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Pavel Němčák

Díky moc za rady, velice si toho vážím.

Vyřeším to tedy vypínačem od ABB, případně ještě tím SSR relátkem, abych zamachroval.  (dance)