• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 23:29

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je polní cesta terén nebo vozovka?

Started by Radek Červený, 16.02.2017, 09:51

previous topic - next topic

Radek Červený

16.02.2017, 09:51 Last Edit: 16.02.2017, 10:10 by Miroslav Minařík
Při návrhu kabelu do země v trase polní cesty (nezpevněná komunikace s uježděnou zeminou) mám v této trase dle ČSN 33 2000-5-52 tuto cestu posuzovat jako vozovku nebo jako volný terén?
Kabel bude v celé délce vzhledem ke vzdálenosti uložen v pískovém loži bez mechanické ochrany, takže minimální hloubka bude všude 70 cm.
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Petr Longin

Polní cesta je účelová komunikace, tak by jste to měl asi brát jako vozovku.

Jirka Š. Svejkovský

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Jan Bocek

Dívám se do LV, kde z katastru mám označenou podobnou cestu, jako "ostatní komunikace"....
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Pavel Horský

Je to komunikace. Zde se předpokládá častější pohyb nějaké těžké techniky. Určitě tam nejezdí jen babky na kole.
Volný terén je např. mítinka v lese. Tam se chodí pěška a dějou se tam jen věci, které jemně udusávají zeminu  :) ;)
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Jan Alin

S hloubkou bych nešetřil. Znám celkem dost polních cest, které se díky údržbě zemědělců a hluboké orbě samy od sebe posunuly i o pár metrů. Když je cesta rozblácená a zničená, klidně začnou jezdit vedle a stávající se stane polem s hlubokou orbou.

Václav Třetí

Nyní se s tím už nedostávám do styku, ale dříve se na polích i polních cestách dávaly kabely do země tak, aby se počítalo s orbou a připočítávalo se min. 35 cm hloubky, aby i v případě orby byla zachována stanovená hloubka nákryvu. Jinak na polních cestách je dne s třeba počítat s tím, že dnešní zemědělské stroje jsou daleko těžší, než používané před 30 léty, takže doporučuji přechody přes polničku udělat jako u normální silnice.
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Radek Červený

Katastr říká toto: Způsob využití:   ostatní komunikace
Druh pozemku:   ostatní plocha

Ale vzhledem i k možné erozi, prakticky nemožnosti zabránit vjezdu např. těžké techniky, jsem už dal do PD hloubku 100 cm. 70 cm jsem nechal jen v trase přes ovocný sad k přípojnému místu.

Děkuji kolegům za pomoc.
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Milan Illek

Quote from: Radek Červený on 16.02.2017, 09:51
...mám v této trase dle ČSN 33 2000-5-52 tuto cestu posuzovat jako vozovku nebo jako volný terén?

Tak na to bych odpověděl, zde často uváděnou radou: "Udělejte to podle projektu".
;D

Jan Alin

Quote from: Milan Illek on 16.02.2017, 17:28
Tak na to bych odpověděl, zde často uváděnou radou: "Udělejte to podle projektu".
;D

To v tomto případě neplatí. Bylo by marné chtít na vytvoření projektu projekt. Někdy se vyplatí si před reakcí téma přečíst.  ;)

Milan Illek

Quote from: Jan Alin on 16.02.2017, 17:39
To v tomto případě neplatí. Bylo by marné chtít na vytvoření projektu projekt. Někdy se vyplatí si před reakcí téma přečíst.  ;)

Pardon, nevšiml jsem si za ty roky, že by tazatel byl projektant.
K věci: Dle uvedené normy se mohou klást kabely do země bez mech. ochrany tam, kde nemohou být mechanicky poškozeny např. pojížděním těžšími vozidly (NA.4.5.14.1).

Radek Červený

Quote from: Milan Illek on 16.02.2017, 17:28
;D

Zrovna dnes se u mě dopoledne stavoval Vítek Rotrekl na rychlé kafe a tak jsme na toto téma podiskutovali. A pak říká, že je zvědavej, kdo první napíše, aby se to udělalo podle projektu.

Bingo, vyhrál jste, získáváte jednoho bludišťáka  (dance)
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Ján Garaj

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 16.02.2017, 11:01
Co říká katastr?
Nemá mat kábel predpísané krytie?Nie hlbku?Jirko ste dobrý projektant,preto sa to pýtam vás.Ak je to v katastri cesta,tak je to cesta.Len čo budem mat chvílku pre takéto,tak pošlem aj foto na akej tzv.polnačke sme robili svetelné zabzar.na priecestí,cesta nikde,iba kolaj s príslušnou úpravou pre priecestie.Ale úrad dal rozhodnutie,vid LV z aktuálnym zápisom.To je rozhodujúce v čase realizácie.

Milan Illek

Quote from: Radek Červený on 16.02.2017, 20:22
Zrovna dnes se u mě dopoledne stavoval Vítek Rotrekl na rychlé kafe a tak jsme na toto téma podiskutovali. A pak říká, že je zvědavej, kdo první napíše, aby se to udělalo podle projektu. Bingo, vyhrál jste, získáváte jednoho bludišťáka  (dance)

Bylo to myšleno ironicky.  ;D

Jiří Kovář12

Quote from: Milan Illek on 18.02.2017, 17:22
Bylo to myšleno ironicky.  ;D

vaše rekace nebyla moc ironická když píšete že tazatel neni projektant. že jste si toho nevšiml.

Milan Illek

Quote from: Jiří Kovář12 on 26.02.2017, 22:34
vaše rekace nebyla moc ironická když píšete že tazatel neni projektant. že jste si toho nevšiml.

Ironie spočívala ve sdělení rady, kterou tazatel sám poskytoval v jiných vláknech. Když tuto radu obdrží sám, uděluje bludišťáky.  ;D