• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 13:27

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Svítí zbytek svítidel hůře/lépe než udávaná hodnota poklesu světelného toku?

Started by Pavel Štumpf, 17.02.2017, 15:12

previous topic - next topic

Pavel Štumpf

Byl jsem na školení MODUSu o osvětlování a tam nás poučili o parametru LxBy, který určuje, že po uplynutí definované životnosti svítidla bude 100-y procent svítidel svítit na více než x procent počátečního světelného toku. Moje otázka je, jestli po uplynutí životnosti svítidla svítí zbylých y svítidel lépe nebo hůře než x procent počátečního světelného toku. Děkuji

Fuk Tomáš

Výroky

• 100 - y % svítidel bude svítit na ≥ x %
  • y % svítidel bude svítit na < x %

jsou snad ekvivalentní, ne?
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Pavel Štumpf

No mně jde spíš o to, že když jsem ptal školitele, jak tedy bude svítit ten zbytek světel, tak říkal, že na 100%, což mi úplně nesedí. Jak je to tedy myšleno? Že po uplynutí živ. bude pouze 100-y svítidel svítit více jak x procent poč. světelného toku a zbytek bude svítit tedy hůře? Nebo ten zbytek bude svítit na 100%, jak mi říkal školitel, co ž se mi ale zdá podezřelé. Děkuji.

Fuk Tomáš

Je to myšleno tak, jak jsem vám napsal. Jestli vám školitel opravdu řekl, co píšete, pak by měl jít radši dělat něco užitečného, třeba škvařit sádlo.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Pavel Štumpf

Děkuji za odpověď. Byl to pan Ing. Jan Kavka ze společnosti Modus. Hned se mi jeho tvrzení nezdálo.