• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 22:03

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Setkáváte se na stavbách s kombinací přepěťových více výrobců?

Started by Redakce portálu Elektrika.cz, 12.03.2017, 15:19

previous topic - next topic

Redakce portálu Elektrika.cz

OPP#5 Mají různé přepěťové ochrany různé funkce?
   Na trhu se objevuje mnoho různých značek a provedení přepěťových ochran. Jaká je mezi nimi kompatibilita? Které aspekty máme uvažovat v případě návrhu ochrany před přepětím? Jaký mají názor na kombinaci různých výrobců přepěťových ochran v jedné instalaci čeští odborníci se dozvíte v dalších díle videoseriálu OPP# ...

[video]/video/2017/170222_opp5_maji_ruzne_prepetove_ochrany_ruzne_funkce_k.mp4[/video]

Plné výpovědi odborníků zde...

Setkáváte se na stavbách s kombinací přepěťových více výrobců?

Milan Hudec

Velice mne baví duševní mrzáčci nasadivší za špičkový výrobek prvního stupně stupeň druhý typu levný hnus.
Kde berou jistotu ohledně správné koordinace případně dostatek prostředků na náhradu škod ovšem netuším.
Coby přednostní řešení vidím použití jednoho výrobce, další méně vhodné v kombinaci prvků ale jen top.výrobků.
Je jen škoda že v tomto segmentu stejně tak u chráničů a jističů neexistují kvalitativní třídy a to zejména u II stupňů.
Coby řekněme poučený spotřebitel dokážu odhadnout kvalitu výrobků třídy I dle použité technologie ochrany a dalších informací výrobce, ale u dvojky jsem díky minimu informací postaven prakticky před neřešitelný problém.

J Lhava

Quote from: Milan Hudec on 19.03.2017, 11:53
Velice mne baví duševní mrzáčci nasadivší za špičkový výrobek prvního stupně stupeň druhý typu levný hnus. Kde berou jistotu ohledně správné koordinace případně dostatek prostředků na náhradu škod ovšem netuším.

Žádnou jistotu neřeší, neb požadované technické parametry nikdo nezkoumá. RT na to většinou sere stejně, jako zhotovitel. A pokud ne, tak se najde RT jiný. Vše je důsledkem šetření, kdy se šetří i na autorském dozoru. Pak to nikdo nehlídá, investor tomu nerozumí, takže si nechá nabulíkovat kde co. Ostatně ani mnozí (pseudo)projektanti tomu nerozumí. A nakonec to překryje RT výchozí revizí, takže většina průserů padá na jeho hlavu ... tak proč by se s tím "duševní mrzáčci" nějak zalamovali? Zhotovitele, vybraného většinou na základě kritéria nejnižší ceny, zajímá jeho zisk, nic víc. ;)

František Šohajda

QuoteVelice mne baví duševní mrzáčci nasadivší za špičkový výrobek prvního stupně stupeň druhý typu levný hnus.
Kde berou jistotu ohledně správné koordinace případně dostatek prostředků na náhradu škod ovšem netuším.

Setkávám se s  tím hlavně u projektantů...prý se musí vejít do nějakých mantinelů ceny? >:D
Když to kritizuji, jsem za pitomce já, ne projektant!!!Projektant mává přede mnou ČSN, protože to není nikde uveřejněno!Tak co chci!
Vždy chci od jednoho výrobce celý systém přepětí v objektu.
Když není jiná cesta s investorem, max. to napíši jako doporučení do RZ.
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...